Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42




Intrebari frecvente in sarcina
  Sughitul copilasului in pantecele mamei  
  TOP 10 intrebari  
  TOP 10 lucruri de evitat in sarcina  
  Principalele semne de sarcina  
  Calatoria cu avionul  
  Top 10 temeri - Calatoria cu avionul  
  Sexul si sarcina  
  Baia fierbinte in sarcina  
  Lucrari dentare in sarcina  
  Ce culoare de ochi va avea bebelusul?  
  Activitatea fetala in sarcina  
  7 mituri despre predictia sexului copilului tau  
  Grijile din primul trimestru al sarcinii  
  Grijile din cel de-al 2-lea trimestru de sarcina  
  Grijile din cel de-al 3-lea trimestru  
  Insarcinata pentru a doua oara  
  Trezirea simturilor  
  Semnele timpurii ale travaliului  
  Placenta  
  Semne ale sarcinii cu gemeni  
  Pozitiile de dormit in sarcinii  
  5 efecte secundare ale sarcinii  
  Ce cauzeaza aparitia gemenilor  
  Intoarcerea copilului pentru nastere  
  Urinarea frecventa in timpul sarcinii  
  Folosirea telefonului in sarcina  
  Genetica si copilul tau  
  Anatomia fetusului: creierul  
  Cordonul ombilical  
  7 motive pentru care sarcina e buna  
  Schimbari emotionale in sarcina  
  Schimbari ale corpul gravidei in sarcina  
  Riscul ereditar asupra sanatatii copiilor  
  Sarcina fantoma sau sarcina falsa  
  Visele din timpul sarcinii  
  Schimbari psihologice in sarcina  
  Sarcina vs dragostea in cuplu  
  Cele mai comune boli genetice  
  Simturile in pantec  
  De ce barbatii isi doresc un fiu  
  Schimbari fiziologice in sarcina  
  Schimbari in primul trimestru  
  Schimbari in al 2-lea trimestru  
  Schimbari in al 3-lea trimestru  
  Cum se Calculeaza Varsa Sarcinii  
  Dezvoltarea fetala in primul trimestru  
Sarcina extrauterina

Sarcina extrauterina

image

Ce este sarcina extrauterina?

O sarcina extrauterina este o conditie in care un ovul care este fertilizat se stabilizeaza si creste in orice alta locatie decat in mucoasa uterului. Marea majoritate a sarcinilor extrauterine sunt asa numitele sarcini ale trompelor uterine si apar in tubul falopian (98%); cu toate acestea, ele pot aparea si in alte locatii, precum in ovar, colul uterin si in cavitatea abdominala. O sarcina extrauterina apare in aproximativ 1 din 50 de sarcini. O sarcina molara este diferita fata de una extra uterina prin faptul ca prima este, de obicei, o masa de tesut derivat dintr-un ovul avand informatia genetica incompleta si care creste in uter, avand forma unui strugure, ceea ce poate cauza simptomele unei sarcini.

Riscul major de sanatate al unei sarcini extrauterine este o ruptura ce poate duce la hemoragie interna. Inaintea secolului 19, rata mortalitatii de la sarcinile extrauterine depasea 50%. La sfarsitul secolului 19, rata mortaltitatii a scazut la 5% datorita interventiilor chirurgicale. Statisticile arata ca, prin progresele actuale in detectarea timpurie a sarcinii extrauterine, rata mortalitatii a scazut la mai putin de 5 din 10.000. Rata de supravietuire de la sarcinile extrauterine este in crestere desi numarul cazurilor cresc si ele. Motivul major pentru care exista un final nefericit se datoreaza persoanelor care intarzie sa mearga la medic. Sarcina extrauterina ramane cauza principala de deces a femeilor insarcinate in primul trimestru de sarcina.

In cazuri rare, o sarcina extrauterina poate aparea in acelasi timp cu o sarcina intrauterina. Aceasta este referita ca fiind o sarcina heterotopica. Incidenta sarcinilor heterotopice a crescut in anii recenti datorita cresterii de utilizare a fertilizarii in vitro (FIV) si a altor tehnologii reproductive asistate.

Care sunt factorii de risc pentru sarcinile extrauterine?

Exista factori multipli care maresc sansa unei femei de a avea o sarcina extrauterina, dar este important de notat ca sarcinile extrauterine pot aparea la femei fara nici unul dintre acesti factori de risc.

Cel mai mare factor de risc pentru o sarcina extrauterina este istoria anterioara de sarcini extrauterine. Rata de reaparitie este de 15% dupa prima sarcina extrauterina si de 30% dupa cea de-a 2-a.

Orice perturbare a arhitecturii normale a tubului falopian poate fi un factor de risc pentru o sarcina a tubului sau o sarcina extrauterina in alte locatii. Interventiile chirurgicale precedente asupra tubului falopian, cum ar fi sterilizarea tubara sau reconstructiva, pot duce la cicatrizarea si perturbarea anatomiei normale a tubului si mareste sansa de a avea o sarcina extrauterina. De asemeni, infectiile, anormalitatile congenitale sau existenta unor tumori ale tubului falopian pot mari sansa unei femei de a avea o sarcina extrauterina.

Infectiile la nivelul pelvisului (boala inflamatorie pelvina) sunt un alt factor de risc pentru sarcinile extrauterine. Infectiile pelviene sunt, de obicei, cauzate de organisme transmise sexual, cum ar fi clamidia sau N. Gonorrhoeae, bacteria ce cauzeaza gonoreea. Totusi, bacteriile care nu se transmit sexual pot si ele, de asemeni, sa cauzeze o infectie pelvina si pot mari sansa unei sarcini extrauterine. Infectiile cauzeaza o sarcina extrauterina prin deteriorarea sau obstructionarea tubului falopian. In mod normal, mucoasa interioara a tubului falopian este acoperita de proiectii mici ca parul, iar acestia sunt numiti cili. Acesti cili sunt importanti deoarece ei transporta usor ovulul de la ovar prin tubul falopian si in uter. Daca acesti cili sunt deteriorati de o infectiei, atunci transportul de ovule devine perturbat. Ovulul fertilizat poate sa se aseze in tubul falopian fara sa ajunga la uter deci, prin urmare, sarcina devine extrauterina. De asemeni, cicatrizarea legata de o infectie si blocajul partial al tubului falopian poate preveni ca ovulul sa ajunga la uter.

Atunci cand exista mai multi parteneri sexuali sansa unei femei de a avea o infectie pelvina creste, atunci partenerii sexuali multipli sunt, de asemeni, asociati cu un risc marit de a avea o sarcina extrauterina.

Ca infectiile pelviene, conditiile precum endometrioza, tumori fibroide sau tesutul cicatricial pelvian pot ingusta tubul falopian si pot perturba transportul de ovule deci, prin urmare, sansa de a avea o sarcina extrauterina creste.

Aproximativ 50% dintre sarcinile la femeile care folosesc dispozitive intrauterine vor fi situate in afara uterului. Cu toate acestea, numarul total al femeilor care devin insarcinate folosind dispozitive intrauterine este extrem de scazut. Prin urmare, numarul total al sarcinilor extrauterine legate de folosirea dispozitive intrauterine este foarte scazut.

Fumatul in perioada conceptiei poate fi, de asemeni, asociat cu un risc marit de a avea o sarcina extrauterina. Riscul a fost observat ca fiind dependent de doza, ceea ce inseamna ca riscul este dependent de obiceiurile femeii si marit de numarul de tigari fumate.

Care sunt semnele si simptomele unei sarcini extrauterine?

Semnele si simptomele clasice al unei sarcini extrauterine includ:

Este posibil ca o femeie sa nu stie ca este insarcinata. Aceste simptome caracteristice apar in rupturile cauzate de sarcinile extrauterine (acele acompaniate de hemoragii interne severe) si in sarcinile extrauterine care nu au suferit o ruptura. Cu toate acestea, in timp ce aceste simptome sunt tipice pentru o sarcina extrauterina, asta nu inseamna ca este neaparat prezenta o sarcina extrauterina si pot reprezenta alte conditii. De fapt, aceste simptome pot aparea din cauza unui avort in sarcinile uterine.

Semnele si simptomele unei sarcini extrauterine apar, de obicei, dupa 6-8 saptamani de la ultima perioada de menstruatie, dar ele pot aparea mai tarziu daca sarcina nu este situata in tubul falopian. Alte simptome ale sarcinii (de exemplu, greata si disconfortul mamar, etc) pot fi prezente intr-o sarcina extrauterina. Slabiciunea, ameteala si senzatia de lesin, atunci cand stai in picioare, pot fi semne serioase ale unei hemoragii interne si tensiune scazuta de la o ruptura cauzata de sarcina extrauterina si acestea necesita atentie medicala imediata. Din nefericire, nu mai putin de 15-20% dintre femeile care sufera o hemoragie din cauza unei sarcini extrauterine nu recunosc ca au simptomele acesteia. Diagnosticul este amanat pana cand femeia arata semnele unui soc (de exemplu, tensiune scazuta, puls slab sau rapid, piele palida sau confuzie) si este, deseori, adusa la departamentul de urgente; aceasta situatie este o urgenta medicala.

Cum este diagnosticata sarcina extrauterina?

Primul pas in diagnosticarea conditiei este un interviu si o examinare facuta de doctor. De obicei, pasul 2 se refera la obtinerea calitativului (pozitiv sau negativ la o sarcina) sau cantitativul (se masoara nivelul hormonilor) unui test de sarcina. Ocazional, doctorul poate simti o masa moale in timpul examinarii pelviene. Daca este suspectata o sarcina extrauterina, asocierea testelor de hormoni din sange si testului pelvin cu ultrasunete poate, de obicei, sa ajute la stabilirea diagnosticului. Cel mai folositor test pentru a vizualiza o sarcina extrauterina este cel transvaginal cu ultrasunete. In acest test, o proba cu ultrasunete este inserata in vagin si imaginile pelviene sunt vizibile pe un monitor. Acest test poate arata sacul gestational fie intr-o sarcina normala (intrauterina) sau intr-o sarcina extrauterina dar, deseori, descoperirile nu sunt concludente. Mai degraba decat un sac gestational care contine un embrion vizibil, examinarea poate arata, mai simplu, o masa in zona tubului falopian sau in alta parte, care poate sugera o sarcina extrauterina. Ultrasunetele pot, de asemeni, demonstra absenta unei sarcini in uter.

Testele de sarcina sunt concepute pentru a detecta hormoni specifici; subunitatea beta de gonadotrofina corionica umana (beta HCG) este, de asemeni, folosita pentru a diagnostica o sarcina extrauterina. Nivelul de beta HCG creste, de obicei, in timpul sarcinii. Un patern anormal in cresterea acestui hormon poate fi un indiciu asupra prezentei sarcinii extrauterine. In cazuri rare, este posibil sa fie nevoie de laparoscopie pentru a confirma diagnosticul de sarcina extrauterina. In timpul laparoscopiei, instrumente de vizualizare sunt introduse prin incizii mici in peretele abdominal pentru a vizualiza structurile din abdomen si pelvis deci, prin urmare, dezvaluind locul sarcinii extrauterine.

O animatie a unei sarcini ectopice

Discuta pe forum cu alte mamici despre sarcina extrauterina


Partea a doua >>