Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42
Herpesul genital

Herpesul genital

image

Ce Este Herpesul Genital?

Herpesul genital este cauzat de un virus numit herpes simplex (HSV). Exista doua tipuri diferite de virus herpes care cauzeaza herpesul genital - HSV-1 si HSV-2. Cele mai multe forme de herpes genital sunt HSV-2. Dar o persoana cu HSV-1 (tipul de virus care provoaca leziuni herpetice sau basici in jurul gurii), poate transmite virusul prin sex oral la organele genitale ale altei persoane.

Herpesul genital este o boala cu transmitere sexuala. Acesta provoaca leziuni herpetice in zona genitala si se transmite prin sex vaginal, oral sau anal, mai ales de la contactul sexual neprotejat atunci cand pielea infectata atinge zona vaginala, orala sau anala. Ocazional, aceasta poate provoca leziuni in gura si se poate transmite prin secretiile din saliva. Deoarece virusul nu traieste in afara corpului pentru mult timp, nu poti lua herpes genital de la un obiect, cum ar fi un scaun de toaleta.

Simptomele Herpes Genital

Cineva care a fost expus la virusul herpesului genital poate sa nu fie constient de infectie si poate sa nu aiba multe leziuni. Cu toate acestea, in cazul in care o persoana are un focar, simptomele pot provoca disconfort semnificativ.

Cineva cu herpes genital poate observa prima data o senzatie de mancarime sau durere, urmata de leziuni care apar la cateva ore pana la cateva zile mai tarziu. Ranile, care pot sa apara pe vagin, penis, scrot, fese sau anus, incep ca niste umflaturi rosii care se transforma in curand in basici rosii si umezi. Ranile pot face foarte dureroasa urinarea. Se pot deschide scurgandu-se lichid sau sange, iar apoi se vindeca in urmatoarele 2 pana la 4 saptamani.

Intreaga zona genitala se poate simti foarte sensibila sau dureroasa, iar persoana poate avea simptome asemanatoare gripei, inclusiv febra, dureri de cap si umflarea ganglionilor limfatici. Daca cineva mai are un focar in viitor, acesta va tinde sa fie mai putin sever si mai scurt ca durata, cu rani care se vindeca in aproximativ 10 zile.

Cat Timp Dureaza Pana Cand Apar Simpromele?

Cineva care a fost expus la herpes genital va observa mancarime genitala si/sau durere la aproximativ 2 pana la 20 de zile dupa ce a fost infectat cu virusul. Ranile apar de obicei la cateva zile dupa aceea.

Ce Se Poate Intampla?

Dupa herpes basicile dispar, o persoana putand crede virusul a disparut -, dar acesta se ascunde de fapt in organism. Atat HSV-1, cat si HSV-2, pot sta ascunsi in organism pana la izbucnirea urmatoarea de herpes, atunci cand virusul se reactiveaza singur si ranile revin, de obicei, in aceeasi zona.

De-a lungul timpului, virusul herpes se poate reactiva din nou si din nou, cauzand disconfort si episoade de rani de fiecare data. Uneori, o persoana are in jur de patru - cinci episoade cu herpes in fiecare an, dar acest lucru poate varia de la un om la altul. De obicei, numarul de episoade se va diminua in timp.

Nu exista niciun leac pentru herpes, el va ramane intotdeauna in organism si poate fi oricand transmis la o alta persoana prin orice forma de sex neprotejat. Aceasta se intampla chiar in cazul in care nu sunt prezente basici pe organele genitale, dar cel mai probabil in cazul in care sunt. De multe ori herpesul genital se transmite si atunci cand simptomele nu sunt prezente, dar o persoana poate reduce riscul de a raspandi infectia la altcineva prin luarea de medicamente antivirale pentru a reduce cantitatea de virusi, care se gasesc in corp. Acesta este un medicament pe baza de prescriptie medicala, care trebuie sa fie obtinut de la un doctor.

De asemenea, herpesul genital creste riscul de infectare cu HIV, deoarece HIV poate patrunde in organism mai usor ori de cate ori exista o leziune in piele (cum ar fi o rana) in timpul contactului sexual neprotejat. In plus, in cazul in care o femeie cu herpes genital este gravida si are o infectie activa in timpul nasterii, nou-nascutul prezinta un risc de infectie cu herpes. Cel mai mare risc este in cazul in care femeia are primul episod in timpul sarcinii. Infectia cu herpes la nou-nascut poate provoca meningita (o inflamatie a membranelor care inconjoara creierul si maduva spinarii), convulsii si leziuni ale creierului.

Cum se Previne Herpesul Genital?

Singura modalitate sigura de a preveni herpesul genital este abstinenta. Adolescentii care fac sex, trebuie sa utilizeze in mod corespunzator un prezervativ din latex de fiecare data cand au orice forma de contact sexual (sex vaginal, oral sau anal). Fetele care primesc sex oral de la partenerii lor ar trebui sa aiba baraje "dentare ca protectie". Aceste foi de latex subtire pentru sex oral (dental dam) pot fi achizitionate online sau de la mai multe farmacii.

In cazul in care unul dintre parteneri are un episod de herpes, ar trebui evitat sexul - chiar si cu un prezervativ sau baraj dentar - pana cand toate leziuni s-au vindecat. Herpesul poate fi transmis sexual, chiar daca un partener nu are rani sau alte semne si simptome ale unei epidemii. In cele din urma, o modalitate de a diminua acest risc este de a lua medicamente antivirale chiar si atunci cand nu sunt prezente rani, daca se stie ca este prezent herpesul genital.

Cum se Trateaza Herpesul Genital?

Daca crezi ca ai putea avea herpes genital sau daca ai avut un partener care ar putea avea herpes genital, consulta medicul de familie, medicul ginecolog sau o clinica medicala pentru un diagnostic.

In acest moment, nu exista niciun leac pentru herpes genital, dar un medic poate prescrie medicamente antivirale pentru a ajuta la controlul reaparitiei HSV-2 si tratarea ranilor dureroase. De asemenea, medicul iti poate spune cum sa pastrezi ranile curate si uscate si iti poate sugera alte metode pentru a alina disconfortul atunci cand reapare virusul.