Endometrioza si infertilitatea
In acest articol este explicata relatia dintre endometrioza si infertilitatea la femei. Se estimeaza ca 176 milioane de femei din intreaga lume sunt afectate de endometrioza, indiferent de etnie sau pozitia sociala. Multe dintre aceste femei nu beneficiaza de un diagnostic si, prin urmare, raman netratate. Dar ce este exact endometrioza si care sunt efectele asupra fertilitatii la femei?
Endometrioza este una dintre principalele cauze de infertilitate si dureri pelviene la femei. Aceasta este o afectiune in care tesutul (endometru), care in mod normal trebuie sa fie captuseala uterului, creste in alta parte. Acest tesut creste, in schimb, pe intestine sau pe vezica urinara, in spatele uterului sau chiar pe ovare. In cazuri rare, acesta creste pe alte parti ale corpului. Avand in vedere toate acestea, endometrioza este intalnita doar la femeile aflate sub influenta hormonala (perioada fertila). Numai in cazuri extrem de rare este intalnita la copii sau femei aflate la menopauza. Endometrioza este foarte rar intalnita la barbati.
Simptomele Endometriozei
Durerea pelviana este cel mai frecvent simptom al endometriozei. Durerea coincide de multe ori cu ciclul menstrual, dar este posibil ca durerea sa fie prezenta in orice alt moment al lunii. Durerea resimtita de catre unele femei este, uneori, atat de puternica si severa, incat activitatile de zi cu zi sunt afectate. Este posibil sa simti durerea:
- In zona inferioara a spatelui
- In timpul ovulatiei
- In timpul sau dupa actul sexual
- Inainte/ in timpul/ dupa menstruatie
- In timpul urinarii
- In intestin in timpul menstruatiei
Alte simptome includ, de asemeni, diaree sau constipatie, oboseala, balonare abdominala si sangerari neregulate sau abundente. Infertilitatea este un alt simptom bine cunoscut al endometriozei. 30 pana la 40% dintre femeile afectate de endometrioza sunt considerate ca fiind infertile.
Cauze ale Endometriozei
Exista mai multe teorii prin care sunt explicate cauzele endometriozei. Cu toate acestea, nici una dintre acestea nu a fost dovedita in intregime si nici nu ofera explicatii detaliate pentru evolutia bolii. Cu alte cuvinte, nu exista nici o cauza cunoscuta pentru endometrioza.
Cu toate acestea, cei mai multi oameni de stiinta din domeniu sunt de acord, in general, cu faptul ca estrogenul exacerbeaza endometrioza. Datorita acestui lucru, cele mai multe tratamente aparute recent impotriva endometriozei implica temperarea productiei de estrogen in corpul femeilor, pentru ameliorarea durerii cauzate de simptome.
Momentan nu exista tratamente care sa vindece in totalitate endometrioza.
Exista cateva teorii care au fost adoptate in domeniul medicinei, dar adevarul este ca mai multi factori pot cauza, in totalitate, endometrioza la femei. Cativa dintre acestia sunt:
- Metaplazie
- Predispozitie genetica
- Disfunctie a sistemului imunitar
- Menstruatie retrograda
- Distributia vasculara sau limfatica
- Influente ale mediului inconjurator
Diagnosticul Endometriozei
Deoarece simptomele endometriozei nu sunt usor de recunoscut in asistenta medicala primara sau de femei pe cont propriu, a existat o intarziere semnificativa in diagnosticarea bolii. Singura metoda de diagnosticare a endometriozei este prin laparoscopie cu inspectie vizuala. Singura exceptie poate fi in cazurile unde afectiunea este vazuta clar in vagin sau alte parti. Cu toate acestea, persoana care efectueaza procedura de diagnosticare trebuie sa stie exact ce cauta.
Singura cale pentru a ajunge la un diagnostic final al endometriozei este prin laparoscopie si efectuarea unei biopsii pe tesut. Aceasta procedura este atat costisitoare cat si invaziva. Este crucial ca persoana ce efectueaza procedura sa fie un medic chirurg calificat si experimentat deoarece, in caz contrar, acesta poate omite boala, iar rezultatul poate fi negativ cand acesta este de fapt pozitiv. Este important, in egala masura, ca pacientul sa fie sincer si corect atunci cand ii sunt adresate intrebari, deoarece raspunsurile acestuia sunt vitale pentru a diagnostica boala cu acuratete.
Endometrioza si infertilitatea
Pana in prezent nu s-au efectuat multe cercetari in legatura cu endometrioza si infertilitatea. Cu toate acestea, este convenit ca, in general, femeile diagnosticate cu afectiunea in cauza, pot intampina mai multe probleme, pentru a ramane insarcinate. Studiile arata ca, femeile cu o forma usoara de endometrioza, au nevoie de o perioada mai indelungata de timp pentru a ramane insarcinate, iar rata de conceptie este mai mica decat la femei, in general.
Niveluri mai severe de endometrioza coreleaza, de asemeni, cu sanse mai mari de esec in a ramane insarcinate. Tine in minte faptul ca acest lucru nu inseamna ca nu vei avea niciodata copii. Aceasta inseamna ca se pot intalni mai multe provocari si dificultati de-a lungul drumului.
Pentru femeile ce sufera de un nivel minim, pana la usor, de endometrioza, chirurgia laparoscopica s-a dovedit a fi un tratament eficient pentru probleme legate de infertilitate. Efectuarea interventiei chirurgicale a condus la sanse mai inalte de sarcina, spre deosebire de efectuarea unei laparoscopii pentru diagnosticare. La femeile cu un nivel moderat sau sever de endometrioza, studiile indica faptul ca rata unei sarcini cu succes s-a marit considerabil dupa efectuarea interventiei chirurgicale.