Pericardita la copii
Ce este pericardita?
Pericardita este cauzata de o inflamare sau o infectie a pericardului, saculetul subtire (membrana) care inveleste inima. In acea regiune apare o cantitate mica de lichid, intre straturile interioare si cele exterioare ale pericardului. De cele mai multe ori, cand pericardul se inflameaza, cantitatea lichidului dintre aceste doua straturi creste, cauzand o efuziune pericardica. In cazul in care cantitatea lichidului creste rapid, efuziunea (efuziune = presiune) cauzata poate impiedica inima sa functioneze in mod normal. Aceasta afectiune este denumita tamponada pericardica.
Ce poate cauza pericardita?
La copii, pericardita poate apare, cel mai probabil, dupa o interventie chirurgicala de reparare a defectelor cardiace congenitale (prezente la nastere) sau a bolilor cardiace dobandite. Cu toate acestea, alte cauze ale pericarditei pot fi urmatoarele:
- Infectii (virale, bacteriale, fungice, parazitare)
- Ranirea sau traumatisme ale cutiei toracice
- Disfunctii ale tesutului conjunctiv, cum ar fi lupusul eritematos sistemic
Care sunt simptomele pericarditei?
Urmatoarele sunt cele mai cunoscute simptome ale pericarditei. Cu toate acestea, fiecare copil poate resimti simptomele in mod diferit. Simptomele pot include:
- Durere in piept care:
- Poate fi simtita, in mod special, in spatele sternului iar, uneori, sub clavicula, gat si umarul stang.
- Este o durere ascutita, intepatoare, in regiunea centrala sau in partea stanga a pieptului, care creste in timp ce copilul inspira adanc si, de obicei, scade in cazul in care copilul sta in picioare sau se inclina in fata.
- Febra scazuta
- Iritabilitate
- Oboseala
- Pierderea apetitului
- Aritmie
Exista posibiltatea ca micutii sa nu poata descrie faptul ca simt o durere in piept sau sa explice exact ceea simt. Uneori, simptome nespecifice, cum ar fi iritabilitatea, pierderea apetitului sau oboseala, vor fi tot ceea ce copilul va putea descrie. Simptomele pericarditei pot semnala alte probleme medicale sau ale inimii. Consultati medicul intotdeauna pentru un diagnostic.
Cum este diagnosticata pericardita?
Doctorul copilului tau poate auzi sunetele anormale ale inimii, ce se produc atunci cand membranele pericardului sunt iritate. Pe langa istoricul medical complet si examenul pediatric, testele pentru diagnosticarea pericarditei pot include:
- Teste de sange. Acestea sunt facute pentru a evalua gradul de inflamare.
- Radiografie toracica. Un examen medical in care se folosesc raze X pentru producerea unor imagini ale organelor interne, oaselor si ale tesutului.
- Ecocardiografia. O procedura pe baza ultrasunetelor ce evalueaza structura si functionarea inimii, in care sunt folosite sunete, pentru a produce o filmare a inimii si a valvelor acesteia.
- Electrocardiograma. Un examen medical simplu prin care este detectata si inregistrata activitatea electrica a inimii.
Tratarea pericarditei
Tratamentul specific pentru pericardita va fi stabilit de medicul copilului tau in functie de:
- Varsta copilului, starea generala de sanatate si istoricul medical
- Extinderea bolii
- Cauza bolii
- Gradul de tolerare pentru anumite medicamente, proceduri sau terapii
- Asteptari asupra evolutiei bolii
- Opinia sau preferintele tale
Scopul tratamentului impotriva pericarditei este stabilirea si eliminarea cauzei bolii.
Tratamentul poate include:
- Medicamente, cum ar fi analgezicele, antiinflamatoare si antibiotice
- Aspirarea (indepartarea) excesului de lichid
- Interventii chirurgicale
Consulta doctorul copilului pentru mai multe informatii.