Bacteria Escherichia Coli
Nimic nu se compara cu un hamburger apetisant atunci cand iti este foame sau cu un pahar de suc revigorant, atunci cand iti este sete. Dar, atunci cand hamburgerul este gatit insuficient sau sucul nu este pasteurizat, acestea pot cauza o infectie urata cu bacteria E. Coli.
Infectiile facute din cauza Escherichiei Coli pot cauza diaree severa, care poate contine si sange. Unele cazuri la copii pot cauza insuficienta renala sau alte complicatii serioase. Din fericire, majoritatea copiilor care intra in contact cu aceasta infectie nu au nevoie de un tratament, acestia recuperandu-se de la sine.
Cum se raspandeste
In timp unele tulpini E. Coli sunt inofensive si traiesc, in mod natural, in intestinele umane, altele, pe de alta parte, cum ar fi E. Coli O157:H7, sunt infectioase si se raspandesc prin apa sau alimentele contaminate sau de la alte persoane care poarta infectia.
E. coli se transmite, cel mai des, atunci cand o persoana mananca un aliment care contine bacteria. Alimentele cu cel mai mare risc de a contine E. Coli sunt: carne de vita gatita insuficient (cum ar fi cea din hamburgeri); produsele crescute in balegar de vaci, oi, capre sau caprioare sau spalate in apa contaminata; produsele lactate nepasteurizate sau sucurile nepasteurizate.
Bacterie se mai poate transmite, de asemeni, de la o persoana la alta, prin maini sau suprafete nespalate, prin inotul in apa contaminata sau prin atingerea animalelor la ferme sau la gradinile zoologice.
Simptome si complicatii
Unele tipuri de bacterie E. Coli produc o toxina (o substanta otravitoare) care poate dauna asupra mucoasei intestinului mic, ceea ce poate duce la crampe abdominale severe, varsaturi si diaree (care adeseori are si sange in ea) si, ca o urmare, poate aparea si dezhidratarea.
Simptomele apar, de obicei, la 3-4 zile dupa expunere si dispar dupa aproximativ o saptamana. O infectie este contagioasa atata timp cat acea persoana are diaree, iar, uneori, chiar si mai mult.
Majoritatea copiilor se recupereaza complet, desi unii dintre ei dezvolta probleme serioase ale rinichilor si sangelui. Aceasta conditie este numita Sindromul Hemolitic Uremic. Semnele acestui sindrom constau in micsorarea cantitatii de urina, un aspect palid sau umflat, vanatai inexplicabile, sangerari la nivelul nasului sau gingiilor, oboseala si convulsii. Sindromul Hemolitic Uremic poate ameninta viata si necesita un tratament intr-un spital.
Tratament
Un doctor poate cere un esantion de scaun (o proba coproparazitologica), pentru a detecta prezenta bacteriei E. Coli. Testele de sange pot fi, de asemeni, folosite, pentru a detecta posibilele complicatii asociate cu aceasta infectie.
Antibioticile nu ajuta in tratarea infectiei cu bacteria E. Coli O157:H7. Acestea pot chiar dauna pacientului. De asemeni, medicamentele contra diareei pot mari sansa unei complicatii si nu ar trebui sa fie utilizate.
Copiii care au o infectie cu E. Coli ar trebui sa se odihneasca pe cat de mult posibil si sa bea indeajuns de multe lichide pentru a evita deshidratarea. Este posibil ca cei care sunt, totusi, deshidratati sa aiba nevoie de spitalizare, pentru a primi lichide intra-venos. Este posibil ca cei cu Sindromul Hemolitic Uremic sa necesite dializa pentru insuficienta renala si/ sau transfuzie cu sange.
In timp ce se recupereaza de la o infectie, copiii pot sa reinceapa activitatile normale, dupa ce 2 esantioane de scaun au aratat ca bacteria a disparut. Nu este recomandat pentru copii sa se intoarca in piscine sau tobogane de apa, pana cand nu au trecut minim 2 saptamani de la ultimele simptome.
Cum poti preveni infectia cu bacteria E. Coli
Focarele de E. Coli au fost legate de o varietate mare de alimente, cum ar fi spanacul proaspat, hamburgerii, carnea de vita, carnati, alune de padure, branza impachetata, iarba talharului tocana si aluatul de prajituri.
Daca vei fii vigilenta asupra prepararii in siguranta a alimentelor iti poti proteja familia de infectiile cu bacteria E. Coli:
- Gateste indeajuns de bine mancarea incat temperatura sa fie de minim 70 de grade Celsius, in punctul cel mai adanc (nu la suprafata mancarii).
- Curata cu multa atentie orice intra in contact cu carnea cruda.
- Alege produsele lactate pasteurizate si sucurile pasteurizate
- Curata cu multa atentie produsele crude, inainte de a le manca
Invata-ti copiii despre importanta spalarii mainilor, in special dupa ce se duc la baie, ating animale sau se joaca afara si, de asemeni, inainte de a manca sau a prepara mancare. Ar trebui, totusi, sa evite sa inghita apa atunci cand inoata.
Cand sa mergi la spital
Suna-ti doctorul daca fiul sau fiica are simptomele infectiei E. Coli, in special dureri abdominale sau diaree severa, persistenta, cu sange.
Suna-ti doctorul imediat daca fiul sau fiica ta arata semne de deshidratare, cum ar fi urinare scazuta. De asemeni, suna-ti doctorul imediat daca fiul sau fiica are semne ale Sindromului Hemolitic Uremic, in special dupa o boala gastrointestinala recenta.