Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42




Probleme medicale
  OscilloCoccinum  
  Ce reprezinta buzele vinete?  
  Infectiile gastrointestinale si diareea  
  Boala celiaca  
  Varicela (Varsatul de vant)  
  Rujeola (pojarul)  
  Parotidita (oreionul)  
  Rubeola (pojarelul)  
  Raceala si gripa  
  Durerile de urechi  
  Diabetul la copii  
  Copiii nascuti prematur  
  Inecare si resuscitarea cardiopulmonara  
  Defectele copilului la nastere  
  Ce este autismul?  
  Loviturile la cap in cazul copiiilor  
  Infectii care iti pot afecta copilul  
  Alergiile la copii  
  Intoleranta la lactoza pentru copii  
  Gastroenterita la copii  
  Alergiile alimentare la bebelusi  
  Care este valoarea normala a temperaturii  
  Boala a cincea sau boala obrajilor palmuiti  
  Complicatii ale obezitatii la copii  
  Bruxismul (scrasnirea dintilor)  
  Deshidratarea la copii  
  Copiii cu ADHD  
  Boala mana-picior-gura  
  Eruptia cutanata de la caldura  
  Intrebari frecvente despre imunizare  
  Ambliopia la copii  
  Rahitismul la copii  
  Dislexia la copii  
  Durerile de crestere  
  Icterul la nou-nascuti  
  Convulsiile febrile  
  Astmul la copii  
  Vitamine pentru copii  
  Fimoza la copii  
  Obiectele inghitite  
  Toxocaroza  
  Rinita alergica la copii  
  Conjunctivita la copii  
  Giardioza  
  Pneumonia  
  Ulciorul si Chalazionul  
  Tenia la copii  
  Bronsiolita - Bronsita Asmatiforma  
  Bacteria Escherichia Coli  
  Probleme de Vedere la copii  
  Pericardita la copii  
  Diagrame de crestere ale copilului  
  Tusea convulsiva  
  Sindromul mortii subite la sugari  
  Hemofilia la copii  
  Afectiuni oftalmologice la copii  
  Prezi sanatatea copilului tau  
  Anemia – Notiuni de baza  
  Sigilarea dintilor la copii  
  Fobiile copilariei  
  Boala hemolitica a nou-nascutilor  
  Despre alergia la grau  
  Vindecarea ranilor unei copilarii traumatizante  
  Strabismul  
  Varsaturile  
  Tusea si raceala  
  20 mituri despre ADHD  
  Sistemul imunitar  
  Sinuzita la copii si la adolescenti  
  Infectii bacteriene vs virale  
  Torticolisul congenital  
  Terapie asistata de animale  
  Ochii copilului tau  
  Vegetarianismul la copii  
  Psihoterapia pentru copii  
  Anatomia si dezvoltarea dintilor  
  Caderea parului la copii  
  Nevii (alunitele) la copii  
  Greutatea la adolescenti  
  Incontinenta urinara la copii  
  Balbaiala - Logopedie  
  A auzi voci si a vedea lucruri  
  Copilul anxios  
  Tutunul si adolescentii  
  Alunite cancerigene la copii  
  Dependenta de Internet  
  Igiena orala la copii  
  Tulburarile de alimentatie  
  Tulburarea bipolara  
Bronsiolita - Bronsita Asmatiforma

Bronsiolita - Bronsita Asmatiforma

image

Despre bronsiolita

Bronsiolita este o boala comuna a tractului respirator cauzata de o infectie care afecteaza caile respiratorii mici, numite bronhiole, care duc la plamani. Odata ce aceste cai respiratorii devin inflamate, ele se umfla si umple cu mucus, facand procesul de respiratie sa fie unul greu. Bronsiolita:

Expunerea la fumul de tigara mareste, de asemeni, riscul ca un copil sa dezvolte bronsiolita.

Desi aceasta este, adeseori, o boala usoara, unii bebelusi risca sa dezvolte o forma mai severa a ei care sa necesite spitalizare. Conditiile care maresc sansa unui caz sever de bronsiolita sunt: nasterea prematura, daca copilul a mai suferit, intrecut, de o boala cronica a plamanilor sau a inimii si un sistem imunitar scazut datorita unei boli sau unor medicamente.

Copiii care au avut bronsiolita sunt mai predispusi sa dezvolte astm, mai tarziu in viata, dar este neclar daca boala cauzeaza sau declanseaza astmul sau daca acei copii care vor dezvolta, eventual, astm au fost mai predispusi sa dezvolte bronsiolita ca bebelusi. Se fac, in prezent, studii, pentru a clarifica legatura dintre bronsiolita si dezvoltarea astmului, mai tarziu in viata.

Bronsiolita este, de obicei, cauzata de o infectie virala, cea mai comuna fiind virusul sincitial respirator. Infectiile cu virusul sincitial respirator sunt responsabile de peste jumatate dintre toate cazurile de bronsiolita si sunt cele mai raspandite iarna si in primavara timpurie. Alti virusi asociati cu bronsiolita sunt: rhinovirusul, gripa si metapneumovirusul uman.

Semne si simptome

Primele simptome ale bronsiolitei sunt, de obicei, aceleasi care apar la raceala:

  • congestie
  • curgerea nasului
  • tuse usoara
  • febra usoara
Aceste simptome dureaza o zi sau doua si sunt urmate de agravarea tusei si respiratie suieratoare (zgomote de fluierat ascutit atunci cand expira).



Uneori, dificultati de respiratie mai severe se dezvolta treptat, marcate de:
  • respiratie superficiala, rapida
  • batai rapide ale inimii
  • retragere a gatului si a pieptului la fiecare respiratie, numita retractie
  • umflarea narilor
  • iritabilitate, cu dificultate in a dormi si semne de oboseala si letargie
Copilul poate avea, de asemeni, un apetit slab si este posibil ca el sa nu se simta bine sau poate deveni dezhidratat. Varsaturile dupa tuse pot aparea, de asemeni. Rareori, bebelusii, in special cei nascuti prematur, pot avea episoade in care se vor opri, pentru scurt timp, sa respire (aceasta este numit apnee), inainte de a dezvolta alte simptome.

In cazuri severe, simptomele pot sa se inrautateasca. Un copil care sufera de un caz sever de bronsiolita poate deveni obosit de la munca pe care o depune in a respira si poate avea o circulatie slaba a aerului din, si in, plamani, din cauza infundarii cailor respiratorii. Culoarea pielii se poate transforma in albastru (numita cianoza), care este observabila, in special, la buze si unghii. Acest copil poate deveni, de asemeni, deshidratat de la munca depusa in plus pentru a respira, varsaturi si alimentarea slaba din timpul alaptarii.

Contagiozitate

Infectiile care cauzeaza bronsiolita sunt contagioase. Germenii se pot raspandi prin picaturi mici de lichid, din nasul sau din gura infectata a unei persoane, care pot deveni aeropurtate prin stranuturi, tuse sau rasete si pot, de asemeni, sa ajunga pe unele lucruri pe care o persoana infectata le-a atins, cum ar fi un servetel folosit sau jucarii.

Bebelusii de la cresa au o sansa mai mare de a contacta o infectie care poate duce la bronsiolita, deoarece acestia in contact cu multi alti copii mici.

Cum poti preveni bronsiolita

Cel mai bun mod de a preveni raspandirea virusilor care cauzeaza bronsiolita il reprezinta spalarea frecventa a mainilor. Poate ajuta daca tii bebelusii departe de cei care sunt raciti sau tusesc. Copiii care sunt expusi la fumul de tigara sunt mai predispusi sa dezvolte cazuri severe de bronsiolita, fata de cei care traiesc intr-o casa unde nu se fumeaza. Prin urmare, este important sa eviti expunerea fumului de tigara asupra copilului tau.

Desi un vaccin pentru bronsiolita nu a fost, inca, creat, un medicament poate fi dat pentru a putea slabi severitatea bolii. Acesta contine anticorpi pentru virusul sincitial respirator si este injectat lunar, in sezonul in care aceasta boala apare cel mai des. Acest medicament este recomandat doar pentru bebelusii care au un risc mare de a dezvolta un caz sever de bronsiolita, cum ar fi cei care au fost nascuti prematur sau cei care au o boala cronica a plamanilor sau a inimii.

Perioada de Incubare

Perioada incubarii (timpul intre infectie si debutul simptomelor) variaza de la cateva zile pana la o saptamana, depinzand de infectia care cauzeaza bronsiolita.

Durata

Cazurile de bronsiolita dureaza, de obicei, aproximativ 12 zile, dar copii care au cazuri mai severe pot tusi timp de cateva saptamani. Boala se afla, in general, la apogeu dupa 2 sau 3 zile dupa ce copilul a inceput sa tuseasca si a inceput sa aiba dificultati de respirare, iar, dupa aceasta, dispare treptat.

Tratamentul

Din fericire, majoritatea cazurilor de bronsiolita sunt slabe si nu necesita vreun tratament profesional. Antibioticele nu sunt folositoare deoarece bronsiolita este cauzata de o infectie virala, iar acestea sunt eficace doar impotriva infectiilor bacteriene. Pot fi date, uneori, medicamente, pentru a ii putea desfunda caile respiratorii ale unui copil.

Bebelusii care au probleme de respiratie, sunt deshidratati sau par obositi, ar trebui sa fie intotdeauna evaluati de un doctor. Acei care prezinta cazuri moderate sau severe ar trebui sa fie spitalizati, verificati indeaproape si sa le fie ingerate lichide si oxigen umidificat. Rareori, in cazuri foarte severe, bebelusii trebuie sa respire prin masca de oxigen, pana cand acestia incep sa se simta mai bine.

Tratamentul acasa

Cel mai bun tratament pentru majoritatea copiilor este: timp de recuperare si multe lichide. Poate fi o sarcina grea sa te asigura ca fiul sau fiica ta bea indeajuns de multe lichide, deoarece bebelusii care au bronsiolita „nu au chef” sa bea. Ar trebui sa le fie oferite lichide copiilor in cantitati mici, intervalele de timp fiind mai mici.

Aerul inchis din casa, in special in timpul iernii, poate usca unele cai respiratorii si poate face ca mucusul sa devina mai lipicios. Unii parinti folosesc un vaporizator sau un umidificator in camera copilului, pentru a ajuta la slabirea mucusului din caile respiratorii si pentru a ameliora tusele si congestia. Daca folosesti un asemenea aparat, curata-l zilnic cu un inalbitor de uz casnic, pentru a preveni dezvoltarea mucegaiului. Evita umidificatoarele cu aburi sau apa fierbinte, deoarece acestea pot fi periculoase si, de asemeni, pot cauza oparire.

Pentru a curata caile nazale de congestie nazala, incearca o seringa cu bulb si picaturi saline pentru nas (apa sarata). Acest lucru poate ajuta, in special, chiar inaintea alaptarii sau inainte de a il adormi. Uneori, poate ajuta la imbunatirea respiratiei greoaie daca il tii intr-o pozitie aproape verticala. Acetaminofenul poate fi dat pentru a reduce febra si pentru a iti face copilul putin mai confortabil. Fii sigura ca folosesti doza corespunzatoare si intervalele de timp sa fie bazate pe greutatea copilului.

Cand sa iti suni doctorul

Trebuie sa iti suni doctorul daca:

  • acesta respira rapid, in special daca este acompaniata de retractii sau respiratie suieratoare
  • poate fi deshidratat datorita apetitului slab sau varsaturilor
  • somnolenta este mai mare ca de obicei
  • are o febra mare
  • are tuse care se inrautatesc
  • pare obosit sau letargic
Du-te la doctor imediat daca tu crezi ca fiul sau fiica ta are dificultati de respiratie sau daca tusa, retractiile sau respiratia suieratoare se inrautateste sau daca buzele sau unghiile copilului par sa fie albastre.