Chalazionul si Ulciorul: cauze, simptome, tratament
Pe langa alte probleme medicale, un Ulcior (denumirea popularea este ulcior, cea academica este de orjelet sau urcior) sau un Chalazionul nu este, de obicei, decat un inconveninent minor. Daca, totusi, copilul tau dezvolta unul, il poti trata, cel mai probabil, acasa.
Despre Ulcior
Chalazionul este inflamarea unei glande uleioase din pleoapa (glandele sebacee). Acesta poate sa apara fie la baza pleoapei, precum si in interiorul sau in exteriorul ei, aproape de marginile pleoapei pe care sunt genele.
Pleoapele au multe glande care produc ulei. Acestea nu pot fi vazute fara un microscop, dar ele produc o substanta precum un lichid, care impreuna cu lacrimile ajuta la lubrificarea globului ocular.
Uneori, aceste glanda se pote infunda cu ulei vechi, celule moarte de piele si bacterii vechi ale pielii. Cand se intampla acest lucru, lichidul se aduna in glanda infundata si nu mai poate iesi.
Rezultatul este un furuncul in partea superioara sau inferioara a pleoapei, care poate arata ca un simplu comedon. Chalazionul, in sine, nu este o infectie, dar poate deveni infectat si poate ajunge destul de mare, rosu si umflat.
Ulciorul in schimb, este o infectie o a glandelor sebacee, este de obicei mai dureros decat chalazionul, si apare mai des pe pleoapa de sus.
Cauzele aparitiei ulciorului pot fi : stafilococul auriu (o bacterie prezenta pe pielea noastra), mainile murdare, utilizarea de produse cosmetice vechi, transpiratia, poluarea sau obiceiul de a freca pleoapele.
Atat urciorul, cat si chalazionul, nu afecteaza globul ocular si nici vederea. Pot sa apara la orice varsta si au tendinta de recidiva.
Cum poti trata Ulciorul
Daca copilul tau are un chalazion, vei vrea sa scoti acel ulei infundat din furuncul. Daca aplici caldura asupra chalazionului, poti face ca uleiul blocat sa devina mai lichid. Pentru a face acest lucru, inmoaie un prosop de bucatarie in apa calda (nu fierbinte!). Stoarce apa care se afla in exces, apoi pune prosopul deasupra ochiului pentru cateva minute. Repeta acest proces de cateva ori pe zi.
Poti, de asemeni, sa cureti pleoapa cu un sapun special pentru ochi (disponibil in farmacii) sau cu un sampon special pentru copii, creat pentru a nu cauza durere asupra ochilor. Inmoaie un tampon de bumbac in solutia respectiva si foloseste-l pentru a curata pleoapa copilului tau.
Daca fiul sau fiica ta poarta lentile de contact, pune-l sau pune-o sa poarte ochelari, cel putin pana cand ulciorul va disparea. Curata lentile de contact cu atentie, inainte sa iti pui copilul sa le poarte iar.
Daca fiul sau fiica ta simte dureri la nivelul globului ocular sau nu poate vedea bine, suna-ti doctorul. De asemeni, suna-ti doctorul daca exista umflaturi sau roseata dincolo de pleoapa (in ochi sau in alte parti ale fetei).
Daca Ulciorul sau Chalazionul se inrautateste
Aceaste afectiuni ar trebui sa se imbunatateasca in cateva zile. Daca acest lucru nu se intampla sau, mai rau, se inrautatesc, suna-ti doctorul.
S-ar putea ca doctorul sa iti dea o crema cu antibiotic, pentru a o folosi pe Ulcior sau antibiotice administrate pe care orala. In cazuri rare, este posibil ca doctorul sa faca o taietura mica asupra pleoapei pentru a scoate lichidul blocat. Doctor va determina, de asemeni, daca copilul tau are altceva decat un Ulcior si, daca este asa, sa il trateze.
Cum poti preveni Ulciorul
Ulciorul aprare indeosebi la persoanele cu o imunitate scazuta, sau la persoanele care sunt in convalescenta dupa o boala infectioasa, etc.
Copiii care au mai avut, in trecut, Ulcior, au un risc mai mare sa dezvolte altul, spre deosebire de ceilalti. Pentru a preveni ca fiul sau fiica ta sa aiba un ulcior, ar trebui:
- Sa se spele pe ochi in fiecare zi sau la fiecare 2-3 zile, cu sampon pentru copii diluat sau cu un sapun special pentru ochi.
- Sa dezinfecteze lentilele de contact conform instructiunilor.
- Sa inlature tot machiajul din jurul ochilor inainte de a se culca.
- Sa arunce rimelul, dermatograful lichid si fardul de ochi la maxim 3 luni dupa prima lor folosire.
- Sa nu imparta niciodata prosoapele de baie sau de bucatarie cu cineva care are un ulcior.
- Persoana care sufera sau a suferit de Ulcior sa se spele, foarte des pe maini.
Discuta pe forum cu alte mamici despre problemele ochilor