Boala celiaca
Despre boala celiaca sau Enteropatia Glutenica
Boala celiaca este o tulburare autoimuna cauzata de o intoleranta la gluten. Este stiuta, de asemeni, ca Sprue Celiac, Enteropatie senzitiva la gluten si Sprue Non Tropical. Glutenul este numele general pentru proteinele gasite in grau, secara, orz si altele derivate din ele.
La copiii care sufera de boala celiaca, glutenul afecteaza vilozitatile (vilii intestinali), proiectiile care seamana cu un deget din intestinul subtire, responsabile de absorbtia nutrientilor din alimente. Atunci cand vilii sunt afectati, corpul nu mai poate absorbi nutrientii de care are nevoie pentru a se dezvolta. Daca acest lucru se intampla, un copil poate deveni subnutrit.
Boala celiaca poate duce la o varietate de simptome asupra persoanelor. Sugarii pot sa nu creasca in greutate sau in inaltime asa cum era asteptat (o conditie numite „esecul de a prospera”). La copiii mai mari, aceasta conditie poate cauza diaree, dureri sau balonare abdominala, pierde in greutate, oboseala sau eruptii cutanate dureroase. Unele persoane care au boala celiaca nu experimenteaza nici un simptom.
Doctorii nu stiu cu siguranta ce declanseaza sistemul imunitar sa reactioneze la gluten la persoanele care au boala celiaca. Nu exista nici un leac, desi cercetatorii lucreaza in dezvoltarea unor pastile cu enzime, ce vor ajuta la digestia partii toxice de gluten care cauzeaza leziunile intestinale.
Dar daca copilul tau este diagnosticat cu boala celiaca, exista metode prin care poti minimaliza simptomele si leziunile asupra intestinelor.
Simptome
Simptomele de boala celiaca pot aparea in orice moment in viata unui copil. Unii copii experimenteaza simptome atunci cand sunt expusi pentru prima data la gluten, in timp ce altii dezvolta mai tarziu in viata, dupa ce au consumat, timp de cativa ani, fara probleme, produse cu gluten.
Un prim semn pe care il are un bebelus – care ar putea sa aiba boala celiaca – poate aparea dupa introducerea la alimente solide, cum ar fi cerealele. Un bebelus care a inceput sa consume alimente care contin gluten poate avea diaree si dureri abdominale si poate sa se opreasca din a creste in greutate intr-un ritm sanatos.
Pot aparea, de asemeni, eruptii cutanate, in special in jurul coatelor, fundului sau genunchilor. In timp, bebelusul poate dezvolta anemie sau rani la gura si poate deveni retras sau iritabil.
Cauze
Cauza de boala celiaca este necunoscuta. Aceasta a fost legata de alte conditii de sanatate, incluzand Sindromul Down, Williams, tulburarea tiroidiana si deficitul de imunoglobina IgA selectiva.
Boala celiaca tinde sa se transmita ereditar, deci, daca exista cineva in familie care a avut aceasta boala, copilul tau are un risc mai mare de a o dezvolta. Daca un copil este diagnosticat cu boala celiaca, fratii, parintii si buncii lui ar trebui, de asemeni, sa fie testati, deoarece ei pot avea boala dar nu aiba vreun simptom aparent. Iar boala celiaca care este netratata la adulti, pentru mult timp, poate duce la probleme serioase de sanatate.
Diagnosticarea
Diagnosticarea de boala celiaca incepe, de obicei, cu un simplu test de sange, care masoara nivelul de anticorpi la gluten si alte proteine din mucoasa intestinala. Daca este gasit un nivel mare de anticorpi, doctorul va cere, cel mai probabil, o biopsie a intestinului subtire si o va trimite la laborator pentru testare.
Doctorii iau acest esantion de tesut prin inserarea unui tub subtire si lung, numit endoscop, prin gura, stomac, ce va ajunge in intestinul subtire. Un copil este, de obicei, pentru aceasta procedura, sedat, intr-un mod moderat sau adormit, sub o anestezie generala.
Schimbari de dieta
Daca boala celiaca este diagnosticata, doctorii te vor ghida asupra caror alimenta va putea copilul tau sa le manance si care trebuie sa le evite. Deoarece aceste schimbari vor schimba destul de mult viata de zi cu zi a familiei, precum si dieta copilului tau, doctorii iti pot sugera sa te intalnesti cu un nutritionist, pentru mai multe sfaturi.
Graul, orzul, secara si altele legate de ele ar trebui sa fie eliminate din dieta copilului tau. Dar, deoarece producatorii de alimente nu sunt obligati sa listeze glutenul pe ambalaj, acest lucru poate fi destul de dificil. In general, daca fiul sau fiica ta are boala celiaca, este bine ca el/ ea sa stea departe de alimentele ce contin urmatoarele ingrediente legate de gluten:
- ciorbe
- alimentele trecute prin pesmet si faina (cum ar fi snitelele)
- siropul de orez brun (fabricat frecvent din orz)
- faina de prajituri (facuta din grau)
- colorant de caramel (facut, uneori, din orz)
- napolitane
- cuscus
- legume trecute prin crema sau pesmet
- dextrina (un ingredient rar care poate fi facut din grau; maltodextrina este, totusi, buna)
- alune uscate si prajite (agentii de procesare pot contine faina de grau sau arome)
- pui prajit
- cartofi prajiti (daca acestia au fost trecuti prin pesmet)
- sosuri (incluzandu-le pe cele din rosii sau din carne)
- sunca de soia, crabi sau alte fructe de mare
- carnea procesata
- maltul sau aroma de malt (de obicei, facuta din orz)
- marinate
- amidon alimentar modificat (majoritatea producatorilor de aliment specifica, in ziua de azi, sursa ingredientelor, de exemplu amidon de grau modificat, care este, totusi, bun, sau amidon de porumb modificat, acesta din urma nefiind bun)
- creme care nu sunt lactate
- paste
- sosurile de salata
- condimente (mirodeniile pure sunt bune, dar verifica mixurile – sa nu aiba aditivi care contin gluten)
- unele ceaiuri de plante sau cafele aromate
- mixurile de supa si supa la conserva
- sosul de soia si sosul de soia solid (acestea pot fi fermentate cu grau; nu le folosi decat atunci cand un dietician spune ca sunt bune)
- tartine, branzeturi moi sau sosuri pentru chipsuri
- agenti de ingrosare
- agenti de subtiere
- fidea
- produsele fara grau (multe dintre produsele fara grau contin orz sau faina de secara, care contine gluten si alte ingrediente care contin gluten)
- iaurturile cu amidon de grau
Partea a doua >>