Giardia - Giardioza
Giardioza (cunoscuta popular si sub numele de Giardia), este o boala ce afecteaza tractul digestiv, cauzata de un parazit microscopic numit Giardia Lamblia. Parazitul se ataseaza pe mucoasa intestinului mic la oameni, unde impiedica absorbtia corpului de grasimi si carbohidrati de la alimentele digerate.
Giardioza este una dintre cauzele principale ale diareei si este transmisa prin intermediul apei contaminate. Parazitul poate supravietui unei cantitati normale de clor folosita in purificarea apei si poate trai, de asemeni, timp de 2 luni in apa rece. Chiar si 10 paraziti microscopici dintr-un pahar de apa poat cauza un caz sever de giardioza asupra persoanei care bea apa respectiva.
Copiii mici sunt de 3 ori mai predispusi sa dezvolte giardioza fata de adulti, acest lucru ducand la ideea ca, dupa un anumit timp, organismul dezvolta o forma de imunitatea asupra parazitului. Dar nu este atat de neobisnuit ca intreaga familie sa dezvolte giardioza, unii dintre acestia avand diaree, altii avand doar crampe abdominale sau nici un simptom.
Semne si simptome
Este estimat ca aproximativ 1-20% din populatia globala sufera de giardioza, iar acest procent de 20% poate fi chiar depasit in alte tari, unde giardioza este o cauza epidemica majora pentru diaree, in copilarie. Aproximativ doua treimi dintre persoanele care sunt infectate pot sa nu aiba semne sau simptome ale acestei boli, chiar daca parazitul traieste in intestinul lor.
Atunci cand parazitul cauzeaza, totusi, simptome, boala incepe, de obicei, cu un caz sever de diaree apoasa, fara sange sau mucus. Giardioza afecteaza abilitatea corpului de a absorbi grasimile din dieta, deci, prin urmare, diareea contine grasimi neabsorbite. Acest lucru inseamna ca diareea va pluti, straluci si va mirosi foarte urat.
Alte simptome:
- crampe abdominale
- cantitati mari de gaze intestinale
- un abdomen marit din cauza gazelor
- lipsa apetitului
- stari de greata si varsaturi
- uneori, o febra slaba
Aceste simptome pot dura intre 5 si 7 zile sau chiar mai mult. Daca, totusi, dureaza mai mult, un copil poate pierde din greutate sau poate arata alte semne ale nutritiei slabe.
Uneori, dupa ce simptomele acute (sau de scurta durata) ale giardiozei dispar, boala incepe o faza cronica (sau una prelungita). Simptomele giardiozei cronice sunt:
- gaze intestinale periodice
- dureri abdominale in partea imediat superioara a buricului
- scaun format slab, moale
Cum poti preveni giardioza
In urmatoarele randuri iti voi insirui cateva metode in care poti sa iti protejezi familia de giardioza:
- bea doar din apa care a fost aprobata de autoritatile locale de sanatate
- adu-ti propria apa atunci cand mergi cu cortul sau alte drumetii, in loc sa bei din surse de apa din munte, precum din izvoare
- Spala bine fructele si legumele crude inainte de a le manca
- Spala-te bine pe maini inainte de a prepara mancare pentru tine sau pentru cei din familia ta
- Incurajeaza-ti copiii sa se spele pe maini inainte sa iasa din baie si, de asemeni, inainte de a manca. Daca cineva din familia ta sufera de giardioza, toti membrii trebuie sa se spele pe maini foarte des.
- Pune-ti copiii sa se spele pe maini bine dupa ce au pus mana intr-un acvariu sau orice sursa ce ar putea contine parazitul.
- Apa trebuie sa fie verificata in mod constant daca aceasta vine dintr-o fantana.
De asemeni, este discutabil daca bebelusii si sugarii, care inca sunt in scutece, ar trebui sa faca baie in piscinile publice, cu ceilalti oameni. Dar acestia nu ar trebui, cu siguranta, sa faca baie cu alte persoane, daca au diaree sau scaune moi.
Contagiozitatea
Oamenii si animalele (in principal cainii si castorii), care au parazitul ce provoaca giardioza, il pot transmite prin scaunul lor. Scaunul poate, mai apoi, sa contamineze aprovizionarea locala cu apa, piscinile publice si, de asemeni, sursele de apa, precum izvoarele. Alimentele care nu au fost gatite suficient si, de asemeni, au fost clatite in apa contaminata, pot transporta infectia.
In centrele de ingrijire ai copiilor sau orice alta organizatie de acest gen – in care traiesc impreuna mai multe persoane – giardioza se poate transmite usor de la o persoana la alta. Acasa, un caine de familie infectat si care sufera de diaree poate transmite, cu usurinta, parazitul, la persoana care are grija de el.
Diagnosticare
Diagnosticarea giardiozei se face prin teste de scaun, acestea fiind trimise la laborator, unde se examineaza de parazitul Giardia. Este posibil sa fie nevoie de mai multe esantioane pentru a putea detecta parazitii. Din cauza acestui motiv, este posibil ca doctorul sa ceara un alt test mai sensibil, si anume testul ELISA, care se poate face in Romania la majoritatea clinicilor private si costa cam 35-40 de RON.
Rareori, doctorii diagnosticheaza giardioza prin a se uita la mucoasa intestinului mic, cu ajutorul unui instrument numit endoscop, si prin a lua esantioane din interiorul intestinului, pentru a fi trimise la un laborator. Acest tip de test se faca in cazuri mult mai extreme, atunci cand o cauza definita pentru diaree nu a fost gasita.
Tratamentul
Giardioza este tratata cu ajutorul medicamentelor prescrise care omoara parazitii. Tratamentul dureaza, de obicei, intre 5 si 7 zile, iar medicamentele sunt, adeseori, sub forma de lichid. Unele dintre aceste medicamente pot avea efecte secundare, deci, doctorul iti va spune de ce anume sa te feresti.
Daca fiul sau fiica ta sufera de giardioza si doctorul i-a prescris medicamente, fii sigura ca ii dai toate dozele programate, pentru atat timp cat a recomandat acesta. Acest lucru il va ajuta pe copilul tau sa se vindege mai rapid si, de asemeni, parazitii, care pot infecta alti membri ai familiei, vor muri. Trebuie sa reamintesc ca toti membrii familiei trebuie sa se spele pe maini in mod frecvent, in special dupa ce acestia au folosit baia sau inainte de a manca. Un copil care sufera de diaree din cauza giardiozei poate pierde prea multe lichide in scaun si, prin urmare, devine deshidratat. Fii sigura ca fiul sau fiica ta bea indeajuns de multe lichide, dar care nu contin cofeina, deoarece aceasta face ca organismul sa piarda chiar si mai multe lichide.
Vorbeste cu doctorul tau inainte sa ii dai copilului tau orice tip de medicament fara prescriptie medicala pentru crampe abdominale, deoarece acestea pot masca simptomele si pot interfera cu tratamentul.
Cat dureaza
Perioada incubarii pentru giardioza este de 1-3 saptamani dupa expunerea la parazit. In majoritatea cazurilor, tratamentul de 5-7 zile ce contine medicamente antiparazitare vor ajuta copiii sa se recupereze, in maximum o saptamana. Medicamentele scurteaza, de asemeni, timpul in care persoana infectata este contagioasa. Daca giardioza nu este tratata, simptomele pot dura pana la 6 saptamani sau mai mult.
Cand trebuie sa suni doctorul
Suna doctorul daca fiul sau fiica ta are:
- o cantitate mare de diaree, in special daca el sau ea sufera, de asemeni, si de o febra si/ sau de crampe abdominale
- ocazional, episoadele scurte de diaree pot continua pentru cateva zile, in special daca apetitul este sarac si copilul tau fie pierde, treptat, in greutate, fie nu creste in greutate precum era normal
S-ar putea sa va intereseza si articolul despre "Toxocaroza" si despre Tenia la copii
Discuta pe forum cu alte mamici despre Giardia si alti viermi intestinali.