Imbunatatirea memoriei copiilor
2. Rimele, ritmul si asocieri de cuvinte fara sens– pentru memoria auditiva
Ritmul si rimele sunt cele care par a avea un real succes in cazul copiilor. Ele ajuta, de asemeni, la dezvoltarea memoriei auditive, dar si la o retinere mai usoara a informatiei, chiar si in cazul adultilor. Atunci cand copilul are probleme cu memorarea unei denumiri, cel mai usor este ca aceasta sa fie asociata cu un alt cuvant, cu rezonanta asemanatoare.
Muzica poate, de asemeni, ajuta. Invata-ti copilul cantecele scurte si roaga-l sa ti le cante, atunci cand sunteti doar voi doi. Atunci cand acesta are public, se poate jena cu usurinta si, astfel, poate aparea un blocaj, favorizand uitarea. La fel se intampla si in cazul poeziilor.
Un exercitiu de memorie foarte bun, pentru copii, este retinerea, pe cale auditiva, a unor asocieri de litere si cuvinte ce, aparent, nu au nici o logica. Un exemplu in acest sens este „gohugeaslabulungpecutatur”. Repetarea acestui cuvant duce, in timp, la imbunatatirea memoriei de lunga durata.
3. Jocurile logice – pentru memoria kinestezica
Jocurile care implica asocieri, sunt cele care ajuta memoria kinestezica. Imi aduc aminte si acum cum am invatat tabla inmultirii cu 9, pe baza ordinii cifrelor din rezultate (prima coloana: 9, 8, 7, 6...1; a doua coloana 1, 2, 3, 4...9). De asemeni, pot spune cu precizie ca vrabia nu paseste, desi nu am fost niciodata atenta la acest detaliu, mulumita unei intrebari „capcana” pusa de un prieten din copilarie.
Ghicitorile pot fi, si ele, cele care ajuta la imbunatatirea memoriei dar, desigur, si a logicii. Exista nenumarate colectii de astfel de ghicitori, special concepute pentru a dezvolta memoria copiilor.
4. Imaginile – pentru memoria vizuala
Memoria vizuala este, poate, una dintre cele mai folositoare, pentru ca amintirile sa ne apara in fata ochilor vii, atunci cand dorim acest lucru. In acest sens, ea trebuie exersata inca de cand copilul este foarte mic si este capabil sa perceapa imaginile. In articolul „Stadiile dezvoltarii limbajului si problemele vorbirii”, am mentionat, pentru fiecare varsta, in luni, ce capacitate de perceptie a imaginilor are un copil. Incercand sa cresteti, incet, acest numar, veti contribui la dezvoltarea memoriei sale. De asemeni, foarte bune pentru acest tip de memorie sunt filmele sau videoclipurile scurte, educative.
5. De ce?!
In articolul „Strategii de stimulare a motivatiei elevilor”, am spus ca este necesar ca un copil sa stie de ce trebuie sa invete un anumit lucru si ca este nevoie ca motivul oferit sa fie unul consistent pentru el si nu pentru parinti. In acest articol am aratat si de ce trebuie facut acest lucru: in cazul in care creierul nu are un motiv bun pentru a pastra informatia, el o va sterge dupa cateva ore, pentru a face loc alteia.
Asadar, explica-i copilului de ce este necesar sa memoreze anumite lucruri si arata-i in mod practic cum se aplica acestea in realitate. Avand, acum, un motiv bun, el va face un efort suplimentar pentru a le retine, exersandu-si, astfel, memoria.
Instrumente mnemonice
Memotehnicile se bazeaza, in special, pe 3 aspecte: asocierea, localizarea si imaginatia. Acestea 3, folosite impreuna, pot crea un sistem de memorare puternic. Astfel, pentru a crea un instrument mnemonic, pentru copii, acesta trebuie sa cuprinda cateva caracteristici bazate pe toate cele 3.
O prima metoda, pentru a iti obisnui copilul sa isi creeze sisteme mnemonice, este sa il rogi sa isi aduca aminte de anumite intamplari, insa pe baza asocierilor, a imaginatiei si a localizarii. De exemplu, il poti intreba cum a fost la bunica, punand intrebari de tipul „Dar unde sta bunica?”(localizare), „Cum miroase la bunica?”(asociere) si „Cum ti-ar placea sa faca bunica prajiturile?” (imaginatie). Astfel, pe viitor, acesta va fi mai atent la astfel de detalii, invatand, in timp, sa faca legaturi pentru o mai buna memorare.
Sistemul Peg
Roaga-ti copilul sa tina minte o serie de cuvinte, care nu au nici o legatura unul cu altul. Pentru inceput, sa spunem ca sunt 5 cuvinte. Desigur, ii va fi foarte greu sa le retina, mai ales ca nu le poate asocia. Aici intervine inlantuirea.
Ajuta-ti copilul sa formeze inlantuiri de imagini, intre aceste 5 cuvinte. Conditiile sunt ca imaginile sa fie vii, sa produca o emotie si sa interactioneze intre ele. Imaginandu-si, astfel, cele 5 cuvinte, ii va fi foarte usor sa le memoreze. Cu cat imaginile formate sunt mai amuzante, cu atat cuvintele vor fi retinute mai usor.
De exemplu, sa luam cuvintele George, nor, crab, ceasca, floare. Acestea nu au nici un fel de legatura intre ele, insa putem construi o mica legatura, cat mai amuzanta si mai vie. Sa ni-l imaginam pe George, alergand pe un nor, fiind fugarit de un crab care tine intre clesti o ceasca, in care creste o floare. O imagine foarte amuzanta, care ne-a ajutat sa retinem, in memorie, o insiruire de cuvinte care pare, la o prima vedere, sa nu aiba nici un sens. Asadar, profita de imaginatia bogata a copiilor si impartaseste-le acest tip de sistem mnemonic.
Sistemul major
Acest sistem mnemonic este folosit, in special, pentru retinerea numerelor. El functioneaza pe ideea ca imaginile sunt mai usor retinute decat numerele si consta in transformarea primei litere din numar intr-o consoana si, mai apoi, in cuvinte.
Exemplu: 1, 7, 4, 6, 9
u, sa, p, se, n
usa, sandale, pres, sertar, nasturi
In transformarea consoanelor in cuvinte am folosit o asociere in baza a ceea ce s-ar putea gasi intr-un hol de intrare, pentru o mai buna memorare.
Pentru retinerea numerelor formate din mai multe cifre, se procedeaza dupa aceeasi metoda, insa se folosesc vocale intre consoane, astfel incat sa formeze un cuvant. Se poate folosi sistemul major clasic (0=s, 1=t, etc) sau se poate crea un sistem propriu, o ocazie foarte buna pentru copil pentru a isi exersa imaginatia.
Exemplu: 314
Mtr
MeTeoR
Sistemul telefonic
Confectioneaza din carton numere ca cele de pe telefon, care sa aiba si litere sau semne – in cazul in care copilul nu stie sa citeasca, inca - sau foloseste un astfel de dispozitiv. Roaga-ti copilul sa „formeze” un numar si sa vada asocierea lui cu litere. In baza sistemelor de mai sus, se pot retine, astfel, siruri foarte lungi de cifre sau numere de telefon.
Exemplu: 7748424 este numarul echivalent pentru „7 Pitici”
<< Prima parte