Conjunctivita
Despre conjunctivita
Conjunctivita reprezinta inflamarea conjunctivei, membrana care acopera partea alba a ochiului si suprafata interioara a pleoapelor.
Conjunctivita poate fi o conditie alarmanta deoarece aceasta poate cauza ca ochii sa devina foarte rosii si se poate raspandi foarte rapid. Dar este o conditie destul de comuna si, de obicei, nu cauzeaza probleme asupra vederii sau ochilor pe termen lung.
Totusi, daca copilul tau arata simptome de conjunctivita, este important ca sa il duci la un doctor. Unii copii care sufera de conjunctivita nici nu au nevoie de un tratament, conditia trecand de la sine, dar altii necesita un tratament.
Cauze
Conjunctivita poate fi cauzata de multe dintre bacteriile sau virusii responsabili de raceala si alte infectii – incluzand infectiile de la nivelul urechii si ale sinusului si cele care cauzeaza inflamarea gatului – si de aceleasi tipuri de bacterii care cauzeaza clamidia si gonorea, doua boli cu transmitere sexuala (numite, de asemeni, infectii cu transmitere sexuala)
Conjunctivita poate fi cauzata, de asemeni, de alergii. Aceste cazuri tind sa apara mai frecvent printre copiii care sufera de alte conditii alergice, precum febra fanului. Declansatorii conjunctivitei alergice sunt: iarba, polenul, parul de animale si particulele de praf.
Uneori, o substanta din mediu poate irita ochii si poate cauza conjunctivita, cum ar fi unele chimicale (clor, sapun, etc.) sau unii poluanti aerieni (fum si vapori).
Conjunctivita la nou nascuti
Nou nascutii sunt susceptibili, in special, la conjunctivita si pot fi mai predispusi la complicatii de sanatate daca aceasta este netratata.
Daca mama unui copil nou nascut are o boala cu transmitere sexuala, in timpul nasterii, bacteria sau virusul se poate transporta din canalul de nastere direct spre ochii copilului, cauzand conjunctivita. Pentru a preveni acest lucru, doctorii ii dau copilului, imediat dupa nastere, un unguent ce contine antibiotice sau picaturi pentru ochi. Ocazional, acest tratament preventiv cauzeaza o conjunctivita chimica slaba, care, de obicei, trece de la sine. Doctorii testeaza, de asemeni, femeile insarcinate de boli sau infectii cu transmitere sexuala si le pot trata in timpul sarcinii, pentru a preveni transmiterea lor la copil.
Multi dintre copii se nasc avand canalul lacrimal ingust sau blocat (numit stenoza duct lacrimala) care trece, de obicei, de la sine. Totusi, uneori, aceasta conditie poate duce la conjunctivita.
Simptome
Tipurile diferite de conjunctivita pot avea simptome diferite. Iar simptomele pot varia de la un copil la altul.
Una dintre cele mai comune simptome este disconfortul la nivelul ochilor. Un copil ar putea spune ca se simte ca si cum ar avea nisip in ochi. Multi dintre copii au ochii rosii si partea interioara a pleoapei este rosie, iar de aceea conjunctivita mai este numita, adeseori, „ochi rosii”. Conjunctivita poate cauza, de asemeni, o scurgere de la nivelul ochilor, lucru ce poate duce ca pleoapele sa se lipeasca, atunci cand copilul se trezeste dimineata. Unii dintre copii au pleoapele umflate sau o sensibilitate la lumina puternica.
In cazul conjunctivitei alergice, cele mai comune simptome sunt: mancarimea si lacrimarea.
Contagiozitatea
Cazurile de conjunctivita care sunt cauzate de o bacterie sau de un virus sunt contagioase, dar cele cauzate de alergii sau de substante iritante din mediu nu sunt.
Un copil poate dezvolta conjunctivita prin a atinge o persoana sau un lucru infectat sau ceva ce a atins persoana infectata, cum ar fi un servetel folosit. In perioada verii, conjunctivita se poate raspandi atunci cand copii inoata in apa contaminata sau folosesc aceleasi prosoape. Aceasta poate, de asemeni, sa se raspandeasca prin tusit si stranut.
Doctorii recomanda, de obicei, sa se tina departe de scoli, crese sau tabere de vara, copiii care au fost diagnosticati cu conjunctivita, aceasta fiind contagioasa.
De asemeni, persoanele care au conjunctivita intr-un singur ochi, pot sa o transmita si la celalalt ochi, din neatentie, prin a atinge ochiul infectat, apoi pe cel sanatos.
Cum poti preveni conjunctivita
Pentru a preveni conjunctivita cauzata de infectii, invata-ti sa se spele pe maini des cu apa calda si sapun. Acestia ar trebui, de asemeni, sa nu imparta picaturile pentru ochi, fardurile, prosoapele sau fetele de perna cu alte persoane.
Fii sigura ca te speli pe maini bine, dupa ce ai atins un ochi infectat al unui copil, si ca arunci obiectele precum tifonul sau tampoanele de bumbac, dupa ce le-ai folosit. Spala prosoapele si lenejeriile de pat, pe care le-a folosit copilul tau, in apa fierbinte, intr-un loc separat fata de celelalte rufe, pentru a evita contaminarea.
Daca stii ca fiul sau fiica ta este predispusa spre conjunctivita alergica, tine geamurile si usile inchise in zilele in care polenul este prezent in aer. De asemeni, trebuie cat mai des sa dai cu aspiratorul si sa stergi praful, pentru a putea limita declansatorii de alergie din casa. Conjunctivita iritanta poate fi prevenita doar prin evitarea cauzelor de iritare.
Majoritatea cazurilor de conjunctivita la nou nascuti poate fi prevenit doar prin testarea si tratarea femeilor insarcinate de boli sau infectii cu transmitere sexuala. O femeie insarcinata poate avea o bacterie in canalul de nastere, chiar daca aceasta nu are nici un simptom aferent, iar, de aceea, testele prenatale sunt importante.
Tratament
Conjunctivita cauzata de un virus trece, de obicei, de la sine, fara vreun tratament anume. Daca, totusi, doctorul crede ca boala a fost cauzata de o infectie bacteriana, vor fi prescrise picaturi sau unguente care contin antibiotice.
Uneori, este greu ca sa iti faci copilul sa tolereze picaturile de ochi chiar si pentru o zi. Daca ai probleme cu acest lucru, pune picatura pe coltul interior al ochiului inchis – atunci cand copilul isi va deschide ochiul, medicamentul va aluneca direct in el. Daca, totusi, ai in continuare probleme cu picaturile, intreaba-ti doctorul despre un tratament cu unguent. Acesta poate fi aplicat pe un strat fin, acolo unde se intalnesc pleoapele, iar unguentul se va topi si va intra in ochi.
Daca fiul sau fiica ta sufera de conjunctivita alergica, doctorul s-ar putea sa prescrie medicamente antialergice, care sunt sub forma unor pilule, de lichid sau picaturi pentru ochi.
Comprese de apa rece sau calda si acetaminofen sau ibuprofen pot face ca aceasta boala, conjunctivita, sa fie mai confortabila pentru copilul tau. Poti curata marginile ochiului infectat cu atentie, folosind apa calduta cu tifon sau tampoane de bumbac. Acesta lucru poate inlatura, de asemeni, crustele uscate ale lacrimarii, acest lucru putand cauza ca pleoapele sa se lipeasca, atunci cand te trezesti.
Daca fiul sau fiica ta poarta lentile de contact si ale conjunctivita, s-ar putea ca doctorul sa iti recomande inlaturarea lentilelor pana cand infectia va trece. Dupa ce infectia a trecut, curata lentiele cu atentie. Fii sigura ca ai dezinfectat lentilele si cutia in care le tii, cel putin de doua ori inainte ca fiul sau fiica ta sa le foloseasca, din nou. Daca, totusi, copilul tau foloseste lentile de unica folosinta, arunca perechea curenta si foloseste una noua.
Cand sa mergi la doctor
Daca banuiesti ca fiul sau fiica ta are conjunctivita, este important sa iti contactezi doctorul pentru a afla ce o cauzeaza si cum o poti trata. Alte conditii serioase ale ochilor pot mima conjunctivita, deci, un copil care se plange de dureri severe, schimbari ale vederii, umflarea ochilor sau o sensibilitate la lumina, ar trebui sa fie examinat. Daca starea conjunctivitei nu se imbunatateste dupa 2 sau 3 zile de tratament sau dupa o saptamana atunci cand a fost lasata netratata, suna doctorul.
Daca fiul sau fiica ta care sufera de conjunctivita incepe sa dezvolte o umflatura la nivelul ochilor, roseata sau o sensibilitate asupra pleoapelor si in jurul ochilor, in paralel cu o febra, suna-ti doctorul. Aceste simptome pot insemna ca a inceput sa se raspandeasca o infectie dincolo de conjunctiva, iar aceasta va necesita un tratament aditional.
Discuta pe forum cu alte mamici despre conjuctivita la copii.