Infectiile gastrointestinale si diareea
Probabil, asociezi acest cuvant cu disconfort si rusine, deoarece a avea diaree nu este o distractie. Dar aproape toate persoanele intra in contact cu ea, uneori, si este, adeseori, cauzata de o infectie gastrointestinala.
Ce sunt infectiile gastrointestinale?
Diareea, este caracterizata prin miscari frecvente si apoase intestinale, si adeseori este cauzata de o infectie gastrointestinala, desi ea poate, de asemeni, sa apara din cauza unei alte boli sau a unei schimbari in dieta ta. Germeni precum paraziti, virusi sau bacterii pot cauza o infectie gastrointestinala.
Care germeni sunt responsabili pentru diaree? Acest lucru depinde de zona geografica in care traieste persoana respectiva si de nivelul ei de salubritate, dezvoltare economica si standarde igienice. De exemplu, zonele care dispun de o salubritate slaba sau folosesc deseuri umane sau animale ca fertilizator, tind sa aiba epidemii de diaree atunci cand bacteriile sau parazitii contamineaza culturi din camp sau apa potabila.
In tarile dezvoltate, epidemiile de diaree sunt, adeseori, cauzate de ceea ce numim intoxicatie alimentara. Intoxicatia alimentara se intampla atunci cand toxinele facute de o bacterie dintr-un aliment – acesta nefiind manipulat, stocat sau gatit in mod corespunzator – fac o persoana sa se imbolnaveasca.
Virusii care cauzeaza boala diareei – stiuta, de asemeni, ca si gastroenterita virala – pot trece printr-o gospodarie (o camera dintr-un colegiu sau orice loc unde mai multe persoane traiesc impreuna) foarte rapid, datorita gradului infectios mare al lor. Din fericire, diareea trece, de obicei, de la sine, in doar cateva zile. Pentru adolescentii si adultii sanatosi, gastroenterita virala este un inconvenient comun dar, totusi, minor. Dar, copiii mici si persoanele care sufera de boli cronice, pot trece prin simptomul de deshidratare, lucru ce ar necesita atentie medicala.
Multe tipuri diferite de bacterii si paraziti pot cauza, de asemeni, infectii gastrointestinale si diaree. Majoritatea dintre ele nu sunt serioase si trec in cateva zile, dar, altele pot fi destul de serioase.
Infectii gastrointestinale comune
Aici sunt cateva tipuri de infectii gastrointestinale de care, este posibil sa fi auzit:
- Bacteria Salmonella cauzeaza diaree la 1-5 milioane de persoane, in Statele Unite ale Americii, in fiecare an. Aceasta bacterie este o cauza majora a intoxicarii alimentare si este gasita frecvent in puiul crud si in oua.
- Bacteria Shigella este foarte contagioasa si se raspandeste de la om la om. Aceasta bacterie ataca peretele intestinal si poate cauza un ulcer cu hemoragie. Infectiile cu shigella cauzeaza diaree la peste 160 de milioane de persoane din intreaga lume, in fiecare an.
- Bacteria E. Coli se gaseste in intestine la unele persoane si animale. Unele tulpini ale acestei bacterii secreta o toxina care poate ameninta viata unor copii mici si persoanelor batrane. Alte tulpini pot cauza „diareea calatorului”, aceasta fiind o infectie mai slaba. Infectiile cu E. Coli se raspandesc la contactul direct dintre persoane sau prin apa sau alimente contaminate, cum ar fi carnea de vita insuficient preparata din hamburgeri sau fructele nespalate care au intrat in contact cu fecale de animale.
- Parazitul Giardia, care se raspandeste usor prin apa contaminata sau contact uman, este o alta cauza a infectiilor diareice. Acest parazit se poate raspandi in parcurile acvatice sau in piscine, deoarece este rezistent la tratamentul cu clor. Infectia mai poate avea loc daca se face baie sau se bea din apa contaminata din rauri sau lacuri. Bebelusii aflati la cresa devin, adeseori, infectati cu Giardia si pot aduce acasa parazitul, cauzand diaree asupra membrilor familiei.
- Un alt parazit, Cryptosporidium, este vinovat in unele epidemii de diaree in centrele de ingrijire a copiilor si a altor locuri publice. Cryptosporidium cauzeaza, adeseori, diaree apoasa care poate dura pentru cateva saptamani sau mai mult.
Care sunt semnele si simptomele?
De obicei, infectiile gastrointestinale cauzeaza crampe abdominale, urmate de diaree. Pot, de asemeni, sa suferi de:
- febra
- lipsa apetitului
- senzatie de greata
- varsaturi
- pierdere in greutate
- deshidratare
- mucus sau sange in scaun
Aceste simptome dureaza, de obicei, cateva zile sau mai mult. Cu toate acestea, daca simptomele dureaza mai mult de 2 saptamani, suferi de diaree cronica. Suna doctorul daca tu crezi ca suferi de diaree cronica sau daca ai sange in scaun.
Cand vor aparea simptomele?
Perioada incubarii pentru o infectie gastrointestinala poate varia, depinzand de germenul particular care o cauzeaza. De exemplu, incubarea germenului Shigella dureaza, de obicei, intre 2 si 4 zile, dar perioada pentru o infectie virala variaza de la 4 la 48 de ore.
Infectiile parazitare au, de obicei, perioade de incubare mai lungi, cum ar fi infectia cu germenul Giardia, in care simptomele pot aparea dupa 1-4 saptamani. Apoi, depinzand de germenul si de starea generala de sanatate a persoanei respective, o infectie diareica poate dura cateva zile sau cateva saptamani.
Pentru cat timp sunt contagioase infectiile gastrointestinale?
Infectiile diareice sunt foarte contagioase. Acestea pot sa se raspandeasca de la o persoana la alta prin intermediul mainilor murdare, apei sau alimentelor contaminate si, de asemeni, prin unele animale. Majoritatea cazurilor sunt contagioase atat timp cat o persoane sufera de diaree, dar unele infectii pot fi contagioase chiar si mai mult.
Pot preveni aceste infectii?
Modul cel mai eficace de a preveni o infectie contagioasa diareica este de a spala mainile in mod frecvent. Mainile murdare transporta germeni in corp, atunci cand faci acele lucruri elementare, cum ar fi sa iti rozi unghiile sau sa mananci cu mainile murdare.
Este important ca sa iti speli mainile cu sapun si apa frecvent, dupa ce ai fost la baie sau inainte de a manca. Un alt lucru care ar putea, de asemeni, sa previna infectiile, este de a mentine suprafetele din baie curate.
Apa si alimentele pot, de asemeni, sa raspandeasca germenii care cauzeaza diaree. Pentru a te putea proteja, gateste indeajuns de mult alimentele si spala bine fructele si legumele crude, inainte de a le manca. Evita sa mananci hamburgerii roz sau carnea care nu a fost suficient gatita si baga la frigider resturile cat mai rapid – curcanul tau delicios poate dezvolta o bacterie dupa doar cateva ore de stat in caldura.
Asigura-te ca ustensilele si, de ce nu, tot ce ai in bucatarie este curat, in special dupa ce ai intrat in contact cu carnea cruda, oua si pasari de curte. Evita sa mananci alimente care au fost uitate timp de cateva ore, chiar daca au fost reincalzite, deoarece toxinele pot, chiar si asa, sa supravietuiasca in ele.
Daca te afli intr-o calatorie sau cu cortul, nu bea niciodata din rauri, izvoare sau lacuri, decat daca autoritatile locale afirma printr-un certificat ca apa respectiva este potabila. In unele tari, vei dori sa ramai la apa imbuteliata si sa nu o alegi pe cea de la robinet – si sa fii atent la cumpararea alimentelor de la vanzatorii ambulanti.
Animalele de companie, in special reptilele, pot, de asemeni, sa raspandeasca germeni daca acestia nu sunt tinuti departe de locul in care familia mananca. Sa nu speli niciodata cusca in care tii animalul de companie in aceiasi chiuveta in care prepari mancarea. Si spala-te intotdeauna pe maini dupa ce ai pus mana pe un animal.
Ar trebui sa imi sun doctorul?
Uneori, in ciuda celor mai mari eforturi ale tale, nu poti preveni o infectie diareica. Spune-i unui adult daca suferi de diaree, febra, varsaturi sau dureri abdominale severe. Aceasta persoana te poate ajuta sa decizi daca suni un doctor sau nu.
Daca te simti apatic, iar gura si pielea sunt deshidratate, sau daca scaunul tau contine mucus sau sange, ar trebui sa contactezi de urgenta un doctor. Ar trebui, de asemeni, sa te duci la doctor, daca ai atat de multe varsaturi incat nu iti poti pastra lichide in organism sau daca simptomele dureaza mai mult de 3 zile.
Cum sunt tratate aceste infectii gastrointestinale?
Majoritatea infectiilor care pot cauza diaree, in special cele virale, dispar fara nici un tratament. Un mod bun de a scapa de boala este de a te relaxa acasa si sa bei indeajuns de multe lichide pentru a preveni deshidratarea. Daca, totusi, devii deshidratata, s-ar putea sa trebuiasca sa mergi la spital pentru o transfuzie de lichide, pentru a le putea inlocui pe cele pierdute din cauza diareei, varsaturilor si febrei.
Daca ajungi in cabinetul unui doctor, s-ar putea ca acesta sa iti ceara un esantion de scaun pentru ca acesta sa afle ce tip de infectie ai. Daca vei avea nevoie de un medicament va depinde de tipul de germen care cauzeaza boala. Daca ai o infectie parazitara, aceasta va fi tratata, cel mai probabil, cu medicamente antiparazitare, pentru a o putea vindeca.
Majoritatea infectiilor gastrointestinale cauzate de virusi si bacterii nu necesita un tratament, dar acele persoane care au un sistem imunitar scazut au nevoie, de obicei, de antibiotice, pentru a prevenit ca infectia sa se raspandeasca in corp.
Ce pot face ca sa ma simt mai bine?
Te vei simti mai bine daca te mentii hidratata, deci, bea indeajuns de multa apa. Pe langa faptul ca pierzi multe lichide din cauza diareei, electrolitii (sodiu si potasiu) sunt, de asemeni, pierduti si necesita a fi inlocuiti, deoarece corpul nu poate functia corect fara acestia. Incearca sa mamanci supa, care contine sodiu, si suc 100% din fructe (fara zahar adaugat), care contine potasiu.
Atunci cand te simti in stare sa mananci ceva mai consistent, incearca fructe moi sau legume, care contin, de asemeni, potasiu. Evita produsele lactate si grase, bogate in fibre sau orice tip de aliment foarte dulce, pana cand diareea va scadea si nu incerca, de asemeni, sa bei bauturi racoritoare sau energizante – desi acestea contin electroliti, continutul lor bogat in zahar pot agrava diareea.
Pe cat de inconfortabila poate fi diareea, aceasta dureaza, adeseori, putin. Bea indeajuns de multe lichide si urmareste instructiunile doctorului si, de obicei, te vei simti mai bine, intr-un timp foarte scurt.