Metode de aplicare ale unei educatii antreprenoriale
Pentru dezvoltarea spiritului antreprenorial al copiilor, este necesar sa ai, in minte, un plan strategic bine conturat si, de asemeni, sa stii metodele de aplicare ale acestuia, pentru a obtine unele dintre cele mai bune rezultate.
De ce sa iti educi copilul in spirit antreprenorial? Pentru ca iti doresti ca el sa obtina tot ceea ce este mai bun de la viata, sa exceleze in cariera sa si sa poata profita de oportunitatile ce ii vor aparea, la un moment dat, in viata, fara a se impiedica de propriile caracteristici ale personalitatii. Pentru ca iti doresti sa creezi un om de succes si, in special, pentru ca vrei ca el sa rupa randurile marei mase, si sa isi ia viata in propriile maini. Daca mai ai nevoie de cateva motive, inca, iti recomand spre citire articolul „Obiectivele si abordarile unei educatii antreprenoriale”.
Curiozitatea este cheia succesului
„Knowledge is power”, spune americanul. Romanul spune ca „pisica a fost ucisa de curiozitate”. Noi, insa, spunem ca fara dorinta de a cunoaste, nu putem obtine nici informatie, si nici putere. Asadar, un prim pas inspre o educatie antreprenoriala buna, este sa reusesti sa ii deschizi copilului tau apetitul spre cunoastere. Desigur, pentru acest lucru, trebuie chiar tu sa fii informat, pentru a putea sa ii prezinti acestuia avantajele care il intereseaza.
Orienteaza-l spre acele materii, de la scoala, ce se potrivesc calitatilor unui antreprenor de succes si explica-i, pe intelesul sau, de ce il intereseaza sa afle aceste informatii. Odata ce dorinta de a afla mai multe despre un domeniu a fost activata, jumatate din drumul care trebuie parcurs pana la obtinerea unui om de o calitate superioara, asa cum ar trebui sa fie un antreprenor, este parcurs. Materiile care, cu siguranta, il vor interesa, vor fi cele precum matematica, economia, desenul, limba romana sau geografia.
Chiar daca fiului sau fiicei tale nu-i plac materiile predate la scoala, nu trebuie sa te intristezi. Albert Einstein a ramas corigent la fizica, inainte sa revolutioneze aceasta materie, iar Bill Gates a abandonat Harvard-ul, inainte sa faca din calculator un obiect comun in toate casele planetei. Intr-un cuvant, uneori si doar sa citesti carti de specialitate este de ajuns, si nu este neaparat necesar sa te intereseze, in mod exclusiv, ceea ce se preda la scoala. Pana la urma, stim deja ca „Si profesorii pot gresi”.
Ce sa faci:
- invata-l sa pretuiasca volumele de carti din biblioteca, mai mult decat televizorul sau jocurile video
- aboneaza-l la o biblioteca, atunci cand varsta ii permite
- invata-l sa aiba o curiozitate noua, in fiecare zi
- arata-i diferentele dintre cei care au acumulat cele mai multe informatii si cei care au preferat sa traiasca in ignoranta
- incita-i imaginatia si curiozitatea prin aducerea in discutie a unor fapte si evenimente deosebite, din anumite domenii
- povesteste-i despre viata oamenilor celebri ai planetei
- arata-i ca singura bogatie care conteaza este cea pe care o purtam in minte, si nu cea materiala
- fa un concurs, in familie, bazat pe carti, ca de exemplu „Cine citeste cele mai multe carti intr-o luna”.
- explica-i cum poate sa foloseasca internetul in mod corespunzator si ce poate afla datorita lui
- supune-l unui test de aptitudini si cumpara-i acele carti care se potrivesc inclinatiei lui
Economia se invata de mic
In doua articole am vorbit despre momentul in care economia ar trebui invatata. In primul, „Cum sa iti inveti copilul sa pretuiasca banii”, am discutat despre unele metode prin care iti poti face copilul sa fie mai econom. In al doilea, insa, „Logica in perioada prescolara si scolara”, ti-am explicat ca acest lucru poate fi acceptat si invatat de copil de la o anumita varsta.
Economia joaca un rol important in viitorul unui antreprenor si ea este cea care poate face diferente foarte mari intre o afacere/ cariera/ viata de succes sau una sortita esecului. Nu putine sunt acele cazuri care, dupa ce au reusit sa puna pe picioare o afacere foarte profitabila, in scurt timp au dus-o in pragul falimentului, datorita unor cheltuieli nechibzuite. Avem exemplul practic al celor care au castigat la loto, pentru ca, mai apoi, nefiind obisnuiti sa gestioneze sume de bani atat de mari, sa ajunga, iarasi, de unde au plecat.
Avem, pe de alta parte, o multiudine de exemple care, neavand la dispozitie decat foarte putine resurse, au reusit sa construiasca imperii, doar prin puterea mintii si niste investitii chibzuite.
Ce sa faci:
- arata-i exemplele in care oamenii au gresit, in ceea ce priveste cheltuielile, si explica-i o metoda mai buna
- fii tu insati un exemplu pentru el, cheltuind banii intr-un mod corect, apoi argumenteaza-i de ce ai luat aceste decizii
- ofera-i o suma de bani, lunar, pe care sa o gestioneze asa cum trebuie
- invata-l ca fiecare ban este echivalentul unui anume efort si ca, de aceea, ei sunt greu de achizitionat
- du-l la cursuri destinate copiilor, in care se vorbeste despre gestionarea banilor si modalitatile prin care acestia sa poata face economie
Creativitatea este vitala pentru un antreprenor
Poate mai mult decat toate celelalte, creativitatea ar trebui sa aiba un loc aparte in viata unui antreprenor. Insa, aceasta, ca si restul aspectelor, se invata inca de mic copil.
Nu poti veni mereu cu idei noi, cu modalitati rapide de rezolvare a unor probleme sau cu initiative demne de luat in considerare daca actionezi tehnic, dupa un model invatat, mergand pe un drum pe care l-au strabatut multi altii inaintea ta. Daca ar fi asa, probabil omenirea n-ar mai fi evoluat si ar fi ramas la stadiul de pestera.
In permanenta, un antreprenor trebuie sa aiba cele mai bune si noi idei, pentru a obtine succesul. De aceea, este foarte important ca parintii unui copil sa incerce sa ii dezvolte acestuia, pe cat mai mult, creativitatea.
Creativitatea este, de asemeni, un atribut al inteligentei. In acelasi timp, creativitatea este sustinuta de inteligenta. In fapt, pentru ca aceasta sa fie crescuta, este nevoie sa se lucreze concomitent la 3 dintre caracteristicile copilului. Acestea sunt bagajul de cunostinte, inteligenta si talentul. Despre bagajul de cunostinte am vorbit in randurile de mai sus, sa dezvoltam, asadar, subiectul talentului si, mai apoi, pe cel al inteligentei.
Fiecare dintre noi are un talent intr-un anumit domeniu. Din pacate, putini sunt cei care si-l descopera, iar majoritatea care o fac ajung la aceasta concluzie intamplator, si nu in urma unor analize venite din partea unor experti. Din fericire, testele de aptitudine sunt disponibile chiar si pentru noi, romanii, in cabinetele psihologilor, ele putand da o idee concreta despre drumul pe care un copil ar trebui sa il urmeze, in viata. Si, asa cum spuneam si in articolul „Vreau sa-mi aleg singur cursul vietii”, descoperirea talentului propriu poate face diferenta intre o viata implinita si una ce este dominata de un acut sentiment de ratare.
Ce sa faci:
- supune-ti copilul unui test de aptitudini, in cabinetul unui expert. Astfel de teste se fac de catre psihologi sau cei ce lucreaza in domeniul resurselor umane.
- inscrie-ti copilul la ateliere de creatie din domenii variate, astfel incat el sa aiba la dispozitie posibilitatea de a alege intre ceea ce il atrage si ce nu, dar si sa cunoasca arii variate in care poate activa
- explica-i copilului ceea ce inseamna arta si pune-l in contact cu diferite manifestari ale acesteia, explicandu-i ceea ce a vrut sa spuna autorul prin ea.
- fa exercitii de creativitate alaturi de copil, care sa implice activitati precum construirea caselor de papusi, desenat, etc.
- pe masura ce creste si invata sa scrie, invata-l sa isi exprime gandurile si ideile pe hartie, sub forma unui jurnal
- rezolvarea problemelor de logica sau matematice este, de asemeni, o metoda prin care un copil isi poate dezvolta creativitatea.
Partea a doua >>