Azoospermia
Azoospermia este o afectiune medicala caracterizata prin lipsa spermatozoizilor in materialul seminal. In jur de doi la suta din totalul populatiei este afectata de aceasta conditie. Azoospermia este frecvent asociata cu problemele de fertilitate, deoarece spermatozoizii reprezinta cel mai important factor pentru fertilizarea ovulelor. Acest lucru poate veni ca o surpriza pentru unii barbati diagnosticati cu afectiunea in cauza, avand in vedere faptul ca libidoul, functiile sexuale si aspectul materialului seminal par a fi perfect normale. Singurul mod in care azoospermia poate fi diagnosticata, este in urma unor investigatii amanuntite, efectuate de experti in domeniu, intr-un laborator sau spital.
Diferenta dintre azoospermie si aspermie
Este imporanta diferentierea dintre azoospermie si aspermie. Cea din urma este caracterizata prin lipsa totala a materialului seminal. Aspermia este o afectiune mult mai rara, iar in acest caz, persoana in cauza nu poate produce nici macar o proba de material seminal.
Cauzele azoospermiei
In general vorbind, putem spune ca sunt doua cauze posibile ca azoospermia sa apara:
1. Azoospermie obstructiva (Probleme ale transportului de spermatozoizi)
Acest lucru inseamna ca exista un blocaj in conductele care sunt responsabile cu transportul spermei de la testicole la penis. Chiar daca testicolele si cantitatea spermei produse sunt normale la majoritatea barbatilor diagnosticati cu azoospermie obstructiva, locurile de trecere ale materialului seminal sunt inca blocate. In timpul analizei materialului seminal, fructoza este prezenta, este gasit un pH alcalin si este descoperit un numar zero de celule spermatice; cu toate acestea, volumul de material seminal ramane normal. Testicolele, de asemenea, sunt ferme si de marime normala, dar epididimul este plin.
Azoospermia obstructiva poate fi cauzata de lipsa unui vas ductal. Aici, volumul materialului seminal este de obicei nesemnificativ (0,5 ml sau mai putin); nivelurile de fructoza sunt negative, iar nivelul pH-ul este acid. Un examen clinic poate confirma absenta unui vas ductal. Daca vasele ductale sunt gasite, inseamna ca diagnosticul este obstructia vezicii seminale. Probleme ale transportului de material seminal pot fi cauzate, de asemenea, de vasectomii, infectii sau de boli cu transmitere sexuala. Azoospermia obstructiva apare in 40% dintre cazurile totale de azoospermie.
2. Azoospermia neobstructiva (Probleme cu producerea spermei)
In cazul azoospermiei neobstructive, testicolele nu produc sperma deloc. Azoospermia neobstructiva este asociata cu insuficienta testiculara primara (hipogonadism hipergonadotrop). Aici, pasajele de trecere ale spermei sunt normale, dar productia ei nu este normala. Acest lucru se datoreaza functiilor testiculare care nu functioneaza in mod normal. La barbatii diagnosticati cu azoospermie neobstructiva este in foarte posibil ca anumite parti ale testicolelor sa produca sperma, dar nivelul de productie sa nu fie suficient pentru ca aceasta sa fie ejaculata. In cazul insuficientei testiculare totale, productia spermei este inexistenta. Atunci, sunt efectuate multiple microbiopsii ale testicolelor pentru a se stabili daca este vorba de insuficienta testiculara partiala sau totala. Anomalii hormonale, criptorhidia (testicole necoborate) si traumatismele vasculare, toate acestea pot fi factori care contribuie la probleme ale productiei de sperma. 60% din barbatii diagnosticati cu azoospermie au azoospermie neobstructiva.
Tratamentul azoospermiei
Toate acestea fiind spuse, cum poate cineva sa trateze aceasta afectiune? Poate fi tratata? Daca da, ce ar trebui sa folosesti? Ei bine, inainte sa incepi sa cauti optiuni de tratament ale azoospermiei, este intotdeauna important sa fii bine informat despre aceasta afectiune. Cauta cat mai multe informatii posibil despre aceasta problema si nu-ti fie frica sa pui cat mai multe intrebari doctorului. In lumea moderna de azi, exista mai multe variante de tratament ale azoospermiei.
Cateva dintre acestea includ indepartarea blocajelor din sistemul de conducte, consumul de medicamente facute pentru a restabili echilibrul hormonal si interventii chirurgicale. Desi azoospermia neobstructiva este fara dubiu mai dificil de tratat, o forma revolutionara de tratament a infirtilitatii masculine este colectarea spermei in mod chirurgical. In acest caz, sperma este recoltata direct din testicole.
Folosing proceduri chirurgicale, cele mai multe cazuri de azoospermie obstructiva pot fi reparate prin microchirurgie endoscopica sau reconstructie. Asa cum am mentionat mai devreme, prelevarea de sperma poate fi efectuata si folosita cu ajutorul tehnologiei reproductive pentru a obtine conceptia. De asemenea, tehnici de aspiratie a spermei pot fi folosite. Acest lucru implica o procedura numita Aspiratie Percutanata a Spermei, in care sperma este aspirata din epididim si injectata in ovule feminine. In mod alternativ, sperma poate fi inghetata pentru a fi folosita mai tarziu.
Optiuni de tratament ale azoospermiei neobstructive
Pentru azoospermia neobstructiva, in cazul in care orice altceva nu da rezultat, cea mai buna si viabila solutie este preluarea spermei la nivelul penisului, prin reproducere asistata. Extractia Testiculara a Spermatozoizilor este folosita atunci cand sperma este obtinuta direct din testicole. Productia de celule spermatozoide apare in testicole. In 50% din cazurile in care pacientii sufera o interventie de Extractie Testiculara a Spermatozoizilor se constata ca sperma este fie inexistenta fie prea putina. In cazul in care este gasita sperma viabila, ovulele partenerei de sex feminin sunt injectate cu aceasta, iar restul spermei este inghetata.
Cu toate acestea, azoospermia, spre deosebire de multe alte afectiuni legate de infertilitate, este o afectiune care poate fi foarte reciptiva la multe forme de tratament medical. De asemenea, exista chiar si remedii naturale care s-au dovedit a fi foarte eficiente pentru aceasta afectiune. Este important de pastrat o minte limpede, de efectuat cercetari adecvate si sa fii deschis la diferite tipuri de tratament.
Discuta pe forum despre infertilitatea la barbati