Rinita alergica la copii
Ce este rinita alergica?
Rinita este o reactie care apare in interiorul foselor nazale, atunci cand iritanti purtati de aer (alergeni) declanseaza eliberarea de histamina. Histamina cauzeaza inflamarea si productia de fluide in captuseala fragila a foselor nazale, sinusuri si pleoape.
Exista, de obicei, un istoric familial de rinita alergica.
Care sunt tipurile de rinita alergica?
Cele doua tipuri de rinita alergica includ:
- sezoniera – apare, in special, in timpul sezoanelor de polen. Rinita alergica de sezon nu se dezvolta, de obicei, decat dupa varsta de 6 ani.
- perena – apare pe tot parcursul anului. Acest tip de rinita alergica este des intalnita la copiii mai mici.
Care sunt cauzele rinitei alergice?
Cele mai intalnite cauze ale rinitei alergice includ urmatoarele:
- polen
- praf de acarieni
- mucegai
- par de animale
Care sunt simptomele rinitei alergice?
Urmatoarele sunt cele mai intalnite simptome ale rinitei alergice. Cu toate acestea, fiecare copil poate avea simptome diferite. Simptomele pot include:
- stranut
- congestie
- scurgeri nazale
- mancarimi ale nasului, ale gatului, ale ochilor si ale urechilor
- sangerari nazale
- scurgeri nazale de apa
Copiii cu rinita alergica perena pot avea, de asemenea, următoarele:
- infectii ale urechii repetitive
- sforait
- respiratul pe gura
- oboseala
- performante slabe la scoala
- "salut alergic" - cand un copil isi freaca varful nasului cu mana in timp ce trage aer. Acest lucru poate cauza formarea unei linii sau a unei cute in varful nasului.
- Simptomele rinitei alergice pot semana cu alte probleme medicale. Consulta intotdeauna medicul copilului tau pentru un diagnostic.
Cum este diagnosticata rinita alergica?
In mod normal, diagnosticul este dat de medicul copilului, bazat pe un istoric si o examinare medicala amanuntita. In plus fata de simptomele de mai sus, medicul copilului poate constata, in urma unei examinari medicale, cearcane si cute in jurul ochilor dar si tesut al nasului imflamat.
Tratament pentru rinita alergica
Tratamentul specific pentru rinita alergica va fi stabilit de catre medicul copilului tau in functie de:
- varsta copilului, starea generala de sanatate si istoricul medical
- gradul de reactie
- toleranta copilului tau pentru anumite medicamente, proceduri sau terapii
- asteptari in legatura cu evolutia reactiei
- opinia sau preferintele tale
Optiunile de tratament pot include:
Evitarea alergenilor
Evitarea alergenilor cauzatori este cel mai bun tratament. Puteti citi mai multe despre acest subiect in articolul "Alergiile la copii".
Antihistamine fara prescriptie
Antihistaminele ajuta la scaderea eliberarii de histamina, posibil scazand simptomele de mancarime, stranut sau scurgeri nazale. Cateva exemple de antihistamine sunt difenhidramina (Benadryl) sau hidroxizina (Atarax). Aceste medicamente pot cauza somnolenta. Consulta medicul copilului tau pentru a determina doza corecta care trebuie administrata.
Antihistamine cu prescriptie care nu sedeaza
Antihistaminele care nu sedeaza functioneaza la fel ca antihistaminele dar fara efectul de somnolenta. Antihistaminele care nu sedeaza pot include cetirizina (Zyrtec), loratadina (Claritin) sau fexofenadina (Allegra). Consulta medicul copilului pentru a determina doza corecta care trebuie administrata.
Spray-uri nazale antiinflamatoare
Spray-urile nazale antiinflamatoare ajuta la calmarea zonelor nazale inflamate. Consulta medicul copilului pentru a determina doza corecta care trebuie administrata.
Spray-uri nazale cu corticosteroizi
Spray-urile nazale cu corticosteroizi ajuta deasemenea si la calmarea zonelor nazale umflate. Spray-urile nazale cu corticosteroizi functioneaza cel mai bine atunci cand sunt folosite inainte ca simptomele sa apara, dar pot fi folosite de asemenea in timpul izbucnirii. Consulta medicul copilului pentru a determina doza corecta care trebuie administrata.
Decongestionante
Decongestionantele ajuta prin micsorarea vaselor de sange nazale, astfel, scazand congestia. Decongestionantele pot fi procurate cu sau fara prescriptie. Consulta medicul copilului pentru a determina doza corecta care trebuie administrata.
Anti-leucotriene
Acestea sunt un tip relativ nou de medicamente folosite la controlarea simptomelor de astm. Aceste medicamente ajuta impotriva ingustarii si a formarii de lichide in plamani si se administreaza de obicei oral.
In cazul in care copilul tau nu raspunde la tratamentele de mai sus, medicul poate recomanda injectii impotriva alergiilor sau imunoterapie in functie de diagnostic. Imunoterapia implica, de obicei, un ciclu de trei la cinci ani de injectii repetate cu alergeni specifici, pentru a scadea reactia la acesti alergeni atunci cand copilul tau vine in contact cu ei. Consulta medicul pentru mai multe informatii.
Cum este prevenita rinita alergica?
Masurile preventive pentru evitarea rinitei alergice includ urmatoarele:
- control al mediului inconjurator, de exemplu aer conditionat, in timpul sezonului de polen
- evitarea zonelor in care exista praf mult, acarieni sau mucegaiuri
- evitarea animalelor
Legatura dintre rinita alergica si astm
Controlul astmului poate insemna controlul rinitei alergice la unii pacienti, potrivit expertilor in alergii si astm bronsic. Rinita alergica este o problema comuna ce poate fi asociata cu astmul.
Indrumari de la Organizatia Mondiala a Sanatatii recunosc legatura dintre rinita alergica si astm. Desi legatura nu este inteleasa in totalitate, o teorie afirma ca rinita face ca respiratia pe nas sa fie dificila, ceea ce impiedica functionarea normala a acestuia. Respiratul pe gura nu incalzeste, filtreaza ori umezeste aerul inainte sa intre in plamani lucru care poate agrava astmul.
Puteti citi mai multe despre ast in articolul "Astmul la copii".
Discuta pe forum cu alte mamici despre Rinita Alergica la copii.