Accidentele de intoxicatie si otravire la copii
Otraviri accidentale
Accidentele intamplate acasa sunt mult prea des intalnite, in special cand multe dintre ele pot fi evitate prin luarea unor masuri de precautie.
Cateva dintre cele mai grave accidente de otravire sunt cele in care sunt implicati copiii.
Cand copiii mici exploreaza lumea, isi folosesc toate simturile, inclusiv gustul. De obicei, acestia introduc totul in gura pentru a afla ce este. Din acest motiv, parintii lor trebuie sa se asigure ca micutii nu au acces la nimic otravitor.
Este surprinzator cat de multe articole banale de uz casnic sunt periculoase, din aceasta privinta.
Pentru a elimina riscul otravirilor in casa ta, cerceteaza, cu atentie, cate o camera pe rand. Identifica orice substante potential nocive si inchide-le sau pune-le undeva departe de indemana copiilor tai.
Ce este otravitor in bucatarie?
Substantele de curatenie sunt tinute, de obicei, in bucatarie, de cele mai multe ori jos, intr-un dulap sub chiuveta, unde acestea sunt usor accesibile copiilor curiosi. Produsele potential periculoase includ:
- detergenti de toate felurile si produse de curatenie care contin, de obicei, chimicale ce sunt otravitoare pentru copii.
- ingrasaminte pentru plante. Acestea sunt extrem de periculoase.
- detergenti folositi la masini automate de spalat vase. Acestia sunt foarte caustici si, implicit, foarte periculosi daca sunt ingerati.
Muta aceste produse intr-un dulap inchis, unde copiii tai nu le pot vedea sau ajunge. Nu este indeajuns sa le depozitezi pe un blat de lucru, deoarece copiii sunt cataratori excelenti. Cumpara produse care ofera capace cu protectie impotriva accesului copiilor, ori de câte ori este posibil, dar cu toate acestea, incuie-le.
Nu turna niciodata chimicale sau detergenti in sticle goale de suc sau de apa. Copiii pot crede ca acestea inca mai contin produsul original.
Gandestete la aspectul ambalajelor. Chimicalele si detergentii, de cele mai multe ori, vin in ambalaje colorate ce atrag copiii mici, in timp ce mirosul unor detergenti tinde sa fie, de asemenea, atractiv.
Oricat de ciudat ar parea, gusturile rele nu par sa descurajeze copiii sa experimenteze in continuare.
Ce este otravitor in baie?
Medicamentele, cosmeticele, cremele si lotiunile contin substante daunatoare (de exemplu, alcool) care ar putea sa otraveasca un copil.
Multe tablete, medicamente, ierburi medicinale si chiar vitamine sunt foarte periculoase pentru copii. Tine minte faptul ca micutii sunt mai sensibili decat adultii iar, in consecinta, chiar si o cantitate mica poate fi otravitoare.
Tine intotdeauna astfel de lucruri intr-un dulap inchis, la care copiii nu au acces. De asemenea, pune toate medicamentele inapoi in dulap, imediat dupa folosirea acestora.
Ce este otravitor in camera de zi?
Alcoolul este foarte periculos pentru copii. Incuie intotdeauna dulapurile care contin vin si bauturi spirtoase – strangerea puternica a capacelor nu este indeajuns. Copiii sunt foarte indemanatici la deschiderea a diverse lucruri, iar pentru ei chiar si o cantitate mica de alcool poate fi daunatoare.
Telecomenzile de la aparatele electronice pot contine baterii mici cu mercur, care pot cauza otravire, daca sunt inghitite.
Tigarile si tutunul sunt, de multe ori, lasate la intamplare. Tutunul, in toate formele lui, este foarte otravitor si chiar si un muc de tigara poate intoxica un copil. Tutunul, in toate formele lui, trebuie tinut in locuri unde copiii nu pot ajunge la el.
Sunt otravitoare plantele?
Multe plante de apartament si de gradina sunt otravitoare daca sunt inghitite.
Un farmacist poate oferi informatii despre plante otravitoare. Daca ai copii mici, nu tine nici o planta de apartament otravitoare – chiar daca le amplasezi unde nu pot ajunge cei mici, frunzele pot cadea pe podea.
Otrava din plante cauzeaza, de obicei, blistere in gura copilului si/sau ulcer, iar limba acestuia poate incepe sa se umfle.
Ce este otravitor in gradina?
Verifica atent care dintre plantele care cresc in gradina ta pot avea frunze, boabe, flori sau fructe ce ar putea otravi un copil.
Un sopron de gradina este probabil sa contina materiale de decorare, vopsea, alcool metilic, terebentină, ingrasamant de plante, erbicid, materiale pentru aprins gratarul si multe alte substante care sunt extrem de otravitoare. Soproanele de gradina trebuie sa fie inchise tot timpul.
Oaspeti
Cand ai oaspeti, roaga-i amabil sa nu lase tigari sau medicamente in locuri in care copiii tai pot ajunge la ele.
Fii vigilent cand iti iei copilul in vizita la prieteni – in particular, la persoanele care nu au copii mici si s-ar putea sa nu fie atenti la potentialele pericole din casele lor. Gaseste un mod diplomatic sa le sugerezi sa mute orice substante toxice intr-un loc sigur – spune-le, daca doresti, despre copilul tau ca este in special curios si are tendinta sa deschida sticle care au un aspect interesant. Stai cu ochii pe copilul tau tot timpul.
Ce se intampla in cazul in care copilul meu este otravit?
Incearca sa ramai calm si suna un doctor imediat. Doctorul va avea nevoie de cat mai multe dintre urmatoarele informatii.
- Ce a mancat/ baut copilul tau? Noteaza informatia aceasta.
- Ce cantitate? Afla daca a fost o tableta sau jumătate de sticla.
- Doctorul te va intreba cat cantareste copilul.
- Daca mergi la spitalul de urgente, ia cu tine putin din substanta pe care a consumat-o copilul.
Ce medicamente sunt folosite?
Carbunele inactiv este folosit des in spitalele de urgenta ca antidot in cazurile de otravire. Doze mari sunt folosite pentru a preveni otrava sa fie raspandita din stomac. Tablete de carbune inactiv sunt disponibile de cumparat din farmacii, dar acestea sunt folosite numai ca tratament impotriva indigestiei si a gazelor si nu trebuie folosite acasa pentru a trata otravirea, deoarece acestea contin o doza mult prea mica.
Din acest motiv, nu ar trebui sa tii tablete de carbune ca tratament impotriva otravirii in trusa de prim ajutor a ta. Intotdeauna trebuie sa consulti un doctor sau un spital de urgenta in cazul unei otraviri.
In unele cazuri de otravire, doctorul va recomanda sa ii dai copilului tau lapte. Fa asta numai daca doctorul a recomandat acest lucru. Varsatul indus – sau fortarea copilului tau sa verse – este necesar numai in anumite cazuri de otravire. Fa acest lucru numai in cazul in care stii exact ce a otravit copilul, iar doctorul ti-a spus sa o faci. In cazul in care copilul tau a ingerat o substanta caustica, ar putea fi extrem de periculos ca acesta sa verse, deci intotdeauna cere sfatul medicului intai.
Cum imi pot proteja copilul
Desi este important sa fii cat mai atent cu putinta la copiii tai, este imposibil de stiut ce pun acestia la cale in permanenta. Din acest motiv, cand vine vorba de prevenirea otravirii, cea mai importanta si practica masura este sa te asiguri ca substantele toxice sunt in locuri imposibil de ajuns pentru copii.
Fa o verificare amanuntita a casei si gradinei, luand orice produse periculoase si plasandu-le intr-un dulap inchis.