Cele 7 principii de baza ale bunelor maniere
De unde incepi cand vrei sa-i inveti pe copii bunele maniere?
Cand incepi sa-l inveti pe copil cum sa se comporte, te vei axa pe diferite conduite, cunoscute sub numele de „bunele maniere”. Totusi, in plus fata de felul in care trebuie sa actioneze, de asemenea, il vei invata pe copil cum trebuie sa gandeasca referitor la aceste sapte principii filozofice care alcatuiesc nucleul bunelor maniere:
Respect
Un copil care are bune maniere demonstreaza ca are respect pentru sentimentele si bunastarea altora dar, de asemenea, arata ca are un respect pentru el insusi. Copiii care arata respect vor primi in schimb respect.
Comportament/Inteligenta Sociala
Un copil care stie bunele maniere ii face pe altii sa inteleaga care sunt regulile societatii si le arata cum trebuie sa se comporte. Veti fi mult mai putin stresati daca veti sti ca in situatii sociale noi copiii se pot descurca singuri.
Conduita/Responsabilitate
Cunoasterea bunelor maniere indica faptul ca un copil isi poate controla singur actiunile si nu are nevoie sa i se „spuna” ce sa faca. Copiii vor urma alte exemple si este foarte important sa aiba ce invata de la fratii mai mari.
Corect vs. Gresit
Manierele il ajuta in mod clar pe un copil sa deosebeasca binele de rau, corectul de gresit, si sa faca diferenta intre comportamentul adecvant si inadecvat.
Stabilirea Standardelor
Manierele ne separa de fiintele necivilizate, si in mod voluntar ne ajuta sa fim la un nivel ridicat de comportament etic.
Structura Valorii Centrale
Manierele sunt indicatori ai „sistemului de convingeri” al unui copil care prioritizeaza ingrijirea pentru altii si iubirea de sine. Fa pentru altii ceea ce ti-ar placea sa fie facut pentru tine.
Increderea
Cand un copil stie ce sa spuna si cum sa actioneze in orice situatie, ii va usura anxietatea si ii va permite sa actioneze cu incredere. Copiii, fiind siguri de la o varsta timpurie, inseamna ca se vor lupta pentru a realiza lucruri mari.
In concluzie
Nimeni nu se naste cu bune maniere. Ele sunt in contradictie cu instinctele noastre de baza.
A asteapta sa manance, a imparti, a lua inghitituri mici si a mesteca cu gura inchisa, nu sunt comportamente care vin in mod natural. Acestea sunt reguli care au fost inventate pentru societatea noastra civilizata. Copiii au nevoie sa fie invatati de la o varsta foarte frageda cum sa se comporte in situatii diferite. Bunele maniere trebuie sa fie predate, practicate si consolidate, astfel incat acestea sa devina obiceiuri. Acestea sunt obiceiuri bune pentru a fi utilizate in fiecare zi.
Cel mai bun exemplu in predarea manierelor pentru copii esti tu, un adult este un exemplu important in viata lor. Copiii tai se uita cum te descurci in situatii diferite, chiar si atunci cand tu crezi ca ei nu sunt atenti. Ei observa comportamentul tau si felul in care te comporti cu alte persoane. Este important sa fiti constienti de asta tot timpul. Daca, de exemplu, sunteti draguti si respectosi cu persoanele in varsta vor fi si ei. Sa spuna „te rog” si „multumesc” sunt exemple de maniere cu care puteti incepe sa-l invatati pe copil bunele maniere de indata ce acesta este destul de mare ca sa se joace cu jucarii.
Pentru a avea succes in viata, copiii trebuie sa aiba aptitudini sociale, precum si abilitati academice. Si daca ii ajuti pe copii sa invete de mici sa aiba un comportament ingrijit si politicos, ei vor continua sa utilizeze bunele maniere si vor deveni mai constienti social pe masura ce vor inainta in varsta.
Discuta pe forum cu alte mamici despre "Codul bunelor maniere la copii"