Sughitul copilasului in pantecele mamei
Ah, a inceput din nou...
Hic... hic... hic...
M-am saturat de acest lucru. Initial aceasta senzatie a fost ceva nou si m-am bucurat de ea, dar acum a devenit obositoare.
Ai citit „Destinatie Luna” din seria stiintifico-fantastica Tintin, de Herge? Iti amintesti de personajele Thomson si Thompson? Ei au avut parte de niste sughituri atunci cand se aflau in echipa Tintin in drumul lor spre luna. Ma simt in acelasi fel acum. Incontinuu bulele ies in urma sughitului din gura mea minuscula pentru a regla lichidul amniotic. Acest lucru este intr-adevar ciudat!
Medicii spun ca asta se intampla din cauza ca plamanii mei sunt in curs de dezvoltare si pentru a face fata in lumea de afara incearca sa respire, prin urmare, apar aceste sughituri.
Initial mama a fost un pic speriata cand am sughitat. A crezut ca ceea ce se petrece in interiorul sau este un spasm. Dar acum, dupa citirea mai multor posturi gasite pe net despre problema ei, s-a linistit. Asta nu ma face pe mine mai linistit. Acest lucru este ciudat si iritant, chiar daca persoana este mica, ca si mine, in uterul mamei sau este o persoana mare, nu-i asa?
De ce sughita fetusii atat de mult in pantecul mamei?
Multe femei gravide se intreaba ce fac copilasii lor atunci cand simt aceste miscari ritmice mai tarziu in timpul sarcinii. Cele mai multe sunt surprinse sa afle ca copilasul lor are sughituri! Este adevarat, multi copilasi sughita in timp ce se afla in uter, iar unii sughita de mai multe ori pe zi. Dar ce cauzeaza acest lucru si de ce copilasii sughita in uter?
Nu au fost facute multe cercetari referitoare la sughitul fetal in uter, desi exista unele speculatii privind cauzele care il provoaca. Mai inainte de toate, trebuie spus ca doar fetusii mai maturi sughita in uter, deoarece sistemul lor nervos central este suficient de dezvoltat pentru a permite sa se intample asta. Se crede ca fatul respira in lichidul amniotic sau il bea. Atunci cand se intampla acest lucru, si lichidul amniotic intra si iese din plamanii fatului, atunci se contracta diafragma rezultand sughituri. Sughitul fetal pare a fi extrem de normal si aproape toate mamele il vor simti cel putin o data, daca nu in mod regulat.
Tine minte ca, atunci cand fatul sughita nu este nimic rau. Nu este nevoie sa apelezi la medic sau la moasa, cu exceptia cazului in care simti ca se intampla altceva, dar nu este nevoie sa te sperii. Pur si simplu relaxeaza-te si bucura-te de senzatia pe care o simti atunci cand copilasul se misca in interior.
Un lucru distractiv este sa pastrati o evidenta cu sughiturile copilasului in uter. Aceste informatii pot sa fie trecute in cartea copilului, deoarece ar putea sa fie distractiv sa-i povestiti cand va mai creste.
Aproape toate femeile vor simti sughiturile fatului cel putin o data in timpul sarcinii, daca nu de mai multe ori. Unele femei nu recunosc miscarile ritmice ca fiind sughituri, dar cele mai multe o fac. Unii copilasi sughita zilnic, iar altii chiar de mai multe ori.
Daca copilasul tau sughita in mod regulat, atunci poti sa-i mentionezi acest lucru medicului, insa acesta te va asigura ca sughitul este normal si nu afecteaza sanatatea ta si a copilului.
Este normal ca sa sughite copilasul meu in uter?
Da. Sughitul fetal este un fenomen normal, care a fost simtit de multe femei gravide si a fost observat la mai multe ecografii. Copilasul tau poate avea sughituri intermitente incepand de la sfarsitul primului trimestru sau de la inceputul trimestrului al doilea, dar nu poti simti sughiturile in aceasta etapa timpurie.
Unele femei observa episoade de sughit – care se simt ca o serie de mici miscari ritmice – de cateva ori pe zi, in timp ce alte femei le observa la un interval mai mare de timp.
De asemenea, sughitul este comun la nou-nascuti, asa ca dupa nastere nu ar trebui sa te surprinda daca bebelusul sughita ocazional.
Copilul meu sughita!
Sughitul poate fi un motiv de mare ingrijorare pentru multe femei insarcinate si mame noi. De ce copilasul are sughituri? Are acesta dureri de la ele? Ce ar putea face pentru el? Cu siguranta, in cea mai mare parte a timpului copilul nu simte durere, iar mama este mai deranjata de faptul ca au aparut sughituri, decat acesta.
Femeile gravide spun de multe ori ca simt cum fatul lor sughita in timp ce se afla in uter si se intreaba ce cauzeaza acest lucru. Aceste sughituri pot incepe in primul trimestru, dar nu vor fi simtite de mama pana tarziu in al doilea trimestru sau in timpul celui de-al treilea trimestru. Rareori sughiturile o deranjeaza pe mama, insa unele mame si-ar putea face griji ca acestea provoaca dureri copilului.
Cauza exacta a sughitului este necunoscuta. Cu toate acestea, multi specialisti cred ca sughitul poate sa contribuie la consolidarea musculaturii diafragmei, in scopul de a ajuta copilul sa respire, atat in uter, cat si dupa ce s-a nascut. In multe cazuri, copilul va avea sughituri in acelasi timp in fiecare zi.
Sughiturile nu pot fi simtite doar de catre mame, ci pot fi de asemenea detectate si la o ecografie sau la un examen Doppler, in timpul unei vizite de rutina la medic. Dupa ce mama a fost asigurata ca aceste sughituri sunt normale si nu sunt deranjante pentru copilas, atunci sughiturile devin ceva care sunt asteptate cu nerabdare in fiecare zi, la fel ca loviturile copilasului.
Sughitul dupa nastere
In cazul in care copilul a avut sughituri in timp ce se afla in uter, este foarte plauzibil ca va avea si dupa ce se naste. Sughitul poate incepe dupa nastere, cel mai devreme a doua zi dupa ce copilul se naste. Ca si sughiturile pe care acesta le-ar fi putut avea in uter, in general, aceste sughituri nu sunt dureroase pentru el.
Sughiturile dupa nastere apar atunci cand contractiile musculare ale diafragmei provoaca copilului respiratii rapide si scurte. In mod normal, aceste sughituri dispar dupa doar cateva minute. In cazul in care acestea sunt intr-adevar deranjante, incerca sa-l faci pe copil sa ragaie mai mult in timpul meselor. Pentru a opri sughitul poti incerca sa-l hranesti, fie prin alaptare, fie cu biberonul. Sugerea constanta si inghitirea poate ajuta musculatura sa se relaxeze si sa ajute la oprirea sughitului.
Sughitul bebelusului
In timpul primelor luni, sigur bebelusul tau va sughita la intervale regulate, in special atunci cand se entuziasmeaza sau imediat dupa ce mananca. Acest lucru este destul de normal si nimic nu justifica o eventuala alarmare. Sughitul este doar unul dintre multele reflexe si comportamente normale, care sunt comune pentru copiii nou-nascuti si de care parintii (in special cei care sunt parinti pentru prima data) trebuie sa fie constienti si cu care trebuie sa se obisnuiasca. De fapt, sunt sanse ca mama sa simta sughitul copilului uneori cand acesta este inca in uter, asa cum am am aratat mai sus. Intr-adevar, studiile au aratat ca sughitul poate sa inceapa in saptamana a sasea dupa conceptie.
Motivele exacte pentru care unii nou-nascuti sufera de sughit mai mult decat alti sugari mai mari, nu sunt in general acceptate de catre medici, dar, fara indoiala, au legatura cu imaturitatea relativa a organelor bebelusului. Pe masura ce copilul se dezvolta si se maturizeaza, sughiturile se reduc in intensitate si frecventa.
Nu sunt multe lucruri pe care sa le puteti face pentru a opri sughitul la un nou-nascut. Desigur, solutiile batranesti pentru adulti (cum ar fi sa stai in cap, sa respiri intr-o punga de hartie, sa te sperii etc.), nu ar trebui sa fie incercate pe copil. De fapt, probabil, singurul lucru pe care il poti face este sa astepti cu rabdare sughitul si sa incerci sa mangai sau sa distragi atentia copilului in timp ce sughitul persista. Frecventa ragaitului in timpul hranirii poate reduce sansele de sughit, dar odata ce incepe sunt putine lucruri pe care le puteti face.
Sughitul poate dura de la un minut pana la o jumatate de ora sau chiar o ora la un moment dat, dar el nu dauneaza copilului in niciun fel. Totusi, poti vedea ca pe masura ce copilul tau creste in varsta, acesta tinde sa fie frustrat in timpul perioadelor de sughit. Insa, in aceasta etapa ar trebui sa fie mai usor sa-i distragi atentia si sa-l tii ocupat, in speranta ca aceasta va face posibila oprirea sughiturilor, odata ce acestea au inceput.
Tine minte ca la sfarsitul zilei doar parintii sunt deranjati de sughitul copilului. El nu deranjeaza de obicei copilul (de fapt, probabil, acesta se intreaba de ce nu sughita toata lumea!), astfel ca singurul lucru de care aveti nevoie atunci cand copilul incepe sa sughite este un pic de rabdare.