Care sunt acele alimente care trebuiesc evitate in timpul sarcinii?
Carnea cruda
Pestele crud, carnea de vita sau cea de pui, gatita insuficient sau in sange, ar trebui sa fie evitate, deoarece exista riscul unei contaminari cu bacterii coliforme, toxoplasmoza si salmonela.
Aperitivele din carne
Este posibil ca aperitivele din carne sa fie contaminate cu listeria, aceasta putand duce la avort. Listeria are abilitatea de a trece prin placenta si poate infecta copilul, ducand, in acest fel, la o infectie sau o intoxicatie a sangelui, putand sa puna in pericol viata. Daca esti insarcinata si ai vrea sa mananci aperitive din carne, fii sigura ca reincalzesti carnea pana cand ies aburi din aceasta.
Pestele contaminat cu mercur
Pestele care contine un nivel mare de mercur ar trebui sa fie evitat. Mercurul consumat in timpul sarcinii a fost legat de unele intarzieri de dezvoltare si leziuni cerebrale. Pestii de acest gen sunt: rechinul, pestele spada, macroul, si altii. Conservele de ton au, in general, o cantitate mai mica de mercur fata de alte tipuri de ton. Chiar si asa, tonul ar trebui mancat intr-un mod moderat. Unele tipuri de peste folosit in sushi ar trebui, de asemeni, sa fie evitat, datorita concentratiei mare de mercur.
Pestele afumat
Pestele afumat, recongelat ar trebui sa fie evitat deoarece ar putea fi contaminat cu listeria (Acesta poate fi mancat daca este un ingredient intr-o masa care a fost gatita, cum ar fi o caserola). Acest tip de peste este, adeseori, gasit in sectiunea cu aperitive din carne din magazinul alimentar. Conservele cu peste afumat este, de obicei, bun de mancat, in timpul sarcinii.
Pestii care au fost expusi poluantilor industriali
Evita pestii proveniti din lacuri sau rauri contaminate, deoarece acestia s-ar putea sa fi fost expusi unor nivele mari de bifenili policlorurati. Acest sfat se indreapta, in principal, catre cei care pescuiesc in lacuri si rauri locale. Acesti pesti pot fi: lufar, biban cu dungi, somon, stiuca, pastrav, si altii. Tine minte ca vorbim despre pestii din apele locale si nu de cei din magazinul alimentar local.
Crustacee crude
Majoritatea bolilor ce provin de la fructele de mare sunt cauzate de gatirea insuficienta a acestora. Fructele de mare care pot cauza o boala din cauza gatirii insuficiente sunt: stridii, scoici si midii. Gatirea ajuta la prevenirea unor tipuri de infectii, dar nu poate preveni infectiile legate de alge, care sunt asociate cu mareele rosii. Crustaceele crude sunt o ingrijorare pentru toate persoanele si ar trebui sa fie evitate complet in timpul sarcinii.
Ouale crude
Ouale crude sau orice tip de aliment care contine oua crude ar trebui sa fie evitate datorita riscului de expunere la salmonela. Unele sosuri si inghetate facute acasa, maioneaza, creme sau sosurile olandeze pot fi facute cu oua crude.
Daca reteta a fost gatita la un moment dat, acest lucru poate reduce sansa de a fi expus la salmonela. Inghetata, sosurile si bautura alcoolica cu oua, zahar si condimente, fabricate comercial, sunt facute cu oua pasteurizate si nu maresc sansa de a contacta salmonela. Restaurantele ar trebui sa foloseasca oua pasteurizate in orice reteta care este facuta cu oua crude, cum ar fi sosul olandez alte sosuri.
Branzeturi moi
Branzeturile moi importate pot contine bacteria listeria, aceasta putand duce la un avort. Listeria are abilitatea de a trece prin placenta si poate infecta copilul, acest lucru ducand la o infectie sau o intoxicatie a sangelui, aceasta putand pune viata in pericol. Ar trebui sa eviti branzeturi precum: Brie, Camembert, Roquefort, Feta, Gorgonzola si branzeturile de tip mexican, cum ar fi queso blanco si queso fresco. Aceasta pot fi mancate doar in cazul in care sunt facute din lapte pasteurizat. Toate branzeturile care nu au fost importate facute cu lapte pasteurizat sunt bune de mancat.
Laptele nepasteurizat
Laptele nepasteurizat poate contine bacteria listeria, acest lucru putand duce la un avort. Listeria are abilitatea de a trece prin placenta si poate infecta bebelusul, ducand la o infectia sau intoxicare a sangelui, putand pune viata in pericol. Trebuie sa fii sigura ca orice tip lapte pe care il folosesti este pasteurizat.
Pate de ficat
Pateul recongelat sau tartinele din carne ar trebui sa fie evitate deoarece pot contine bacteria listeria. Conservele cu pate si tartine din carne pot fi mancate.
Cofeina
Desi majoritatea studiilor au descoperit ca ingerarea moderata cu cofeina este sigura, sunt altele care au gasit o legatura intre cafea si avort. Evita cofeina in timpul primului trimestru pentru a putea reduce sansa unui avort. Ca o regula generala, cafeaua trebuie limitata la mai putin de 200 miligrame pe zi, in timpul sarcinii. Cofeina este diuretica, lucru ce inseamna ca ajuta la eliminarea lichidelor din organism. Acest lucru poate rezulta in pierderea unei cantitati de apa si calciu. Este important ca tu sa bei multa apa, suc si lapte, in loc de bauturile ce contin cofeina. Unele cercetari ne arata ca avortul, nasterea prematura, greutatea mica la nastere si simptomele de sevraj la bebelusi sunt asociate cu consumul unei cantitati mari de cofeina. Cel mai sigur lucru este abtinerea de la cofeina.
Alcoolul
Nici o cantitate de alcool nu este stiuta a fi sigura de ingerat in timpul sarcinii, iar, prin urmare, alcoolul ar trebui sa fie evitat. Expunerea prenatala la alcool poate interfera cu dezvoltarea sanatoasa a copilului. Depinzand de cantitate, sincronizare si tiparul de utilizare, consumul de alcool in timpul sarcinii poate duce la Sindromul Fetal al Alcoolului sau alte tulburari de dezvoltare. Daca ai consumat alcool inainte de a sti ca esti insarcinata, opreste-te din consum acum. Ar trebui sa eviti, de asemeni, consumul de alcool in timpul alaptarii. Copilul este supus unor riscuri mari daca tu consumi alcool, acesta putand ajunge la copil in timpul alaptarii.
Legumele nespalate
Da, legumele sunt sigure de mancat, deci, tu inca trebuie sa le mananci. Cu toate acestea, este esential ca ele sa fie spalate pentru a evita o potentiala expunere la toxoplasmoza. Toxoplasmoza poate contamine solul in zona unde legumele au crescut.