Dezvoltarea Nou-Nascutului
In primul an, nou-nascutii cresc rapid, cei mai multi isi tripleaza greutatea de la nastere si cresc in lungime cu aproximativ 50%.
Din prima zi a copilului tau, medicul va tine evidenta greutatii, lungimii si marimii capului. Cresterea este un bun indicator al starii generale de sanatate, iar copiii care progreseaza bine sunt in general sanatoasi, in timp ce cresterea slaba poate fi un semn al unei probleme.
Cat cantaresc nou-nascutii
La fel ca adultii, nou-nascutii se incadreaza intr-o gama larga de dimensiuni sanatoase. Cei mai multi copii nascuti la termen (nascuti intre 37 si 40 saptamani) cantaresc undeva intre 2,5 kg si 4 kg.
Un nou-nascut care este mai usor sau mai greu decat media normala este probabil foarte sanatos, dar ar putea primi o atentie suplimentara din partea medicilor si asistentelor dupa nastere doar pentru a se asigura ca nu exista probleme.
O serie de lucruri pot afecta marimea unui copil la nastere. Durata sarcinii este importanta. Bebelusii nascuti la termen sau mai tarziu tind sa fie mai mari decat cei nascuti mai devreme (puteti afla mai multe despre acest sunbiect din articolul "Macrosomia"). Bebelusii nascuti prematur sunt de multe ori mai mici decat cei nascuti la termen.
Alti factori includ:
- Dimensiunea parintilor. Parintii inalti pot avea nou-nascuti mai mari decat media; parintii scunzi pot avea nou-nascuti mai mici decat media.
- Nasteri multiple. Daca ai gemeni, tripleti sau mai multi, asteapta-te ca acestia sa fie relativ mici. Multiplii, nu doar pentru a partaja spatiul de crestere in uter, sunt de multe ori nascuti mai devreme, ceea ce duce la dimensiuni mici la nastere.
- Prima nastere. Primii copii sunt uneori mai mici decat fratii sau surorile care se nasc din sarcini ulterioare.
- Genul. Fetele tind sa fie mai mici, baietii mai mari, dar diferentele sunt mici la nastere.
- Sanatatea mamei in timpul sarcinii. Factorii care pot duce la o greutate redusa la nastere includ presiunea arteriala a mamei, probleme cardiace, sau utilizarea de tigari, alcool sau droguri in timpul sarcinii. Daca mama are diabet, copilul poate avea o greutate la nastere mai mare. Toate problemele care pot afecta greutatea unui copil ar trebui să fie monitorizate indeaproape de catre medic. In plus, femeile nu ar trebui sa fumeze, sa bea alcool, sau sa ia droguri in timpul sarcinii.
- Nutritia in timpul sarcinii. Nutritia adecvata este esentiala pentru cresterea unui copil in uter si dupa aceea. O dieta saraca in timpul sarcinii poate afecta greutatea nou-nascutului si felul in care copilul creste.
- Sanatatea bebelusului. Probleme medicale, inclusiv unele malformatii congenitale si anumite infectii dobandite in timpul sarcinii, pot afecta greutatea unui copil la nastere si cresterea sa mai tarziu.
Poti afla mai multe despre subiectul greutate din articolul "Greutatea scazuta a bebelusilor la nastere".
Dezvotarea bebelusilor prematuri
In general, bebelusii nascuti prematur sunt mai mici si mai usori decat ceilalti. Greutatea celor nascuti prematur depinde de cat de devreme au fost nascuti acestia. Perioada din uter pe care copilul o pierde printr-o nastere prematura este o perioada de crestere, astfel ca acesta trebuie sa recupereze cresterea dupa nastere.
Multi copii nascuti inainte de termen sunt clasificati ca avand „greutate mica la nastere” sau „greutate foarte mica la nastere”. In termeni medicali, "greutate mica la nastere" inseamna un copil care cantareste mai putin de 2,5 kg la nastere. Asta se intampla la 1 din 12 copii in SUA, asa ca este destul de comun. "Greutate la nastere foarte mica" inseamna un copil care cantareste mai putin de 1,5 kg la nastere. Cei mai multi copii cu greutate mica sau foarte mica la nastere s-au nascut prematur.
Copiilor nascuti prematur li se acorda o atentie medicala speciala dupa nastere, iar un medic specialist pediatru, numit medic neonatolog, se poate implica in ingrijirea lor. Multi bebelusi nascuti prematur petrec un timp in unitatea de terapie intensiva neonatala, unde primesc ingrijiri medicale, inclusiv hranire si monitorizare a cresterii.
Este bine sa fie mai mare?
In trecut, un copil voinic cu obraji dolofani si coapse robuste a fost imaginea multor oameni referitoare la un nou-nascut sanatos. Dar un copil nascut cu o greutate mult mai mare decat media poate avea probleme medicale speciale, fiind nevoie de atentie medicala.
Unii copii deosebit de mari, in special cei nascuti din mame cu diabet zaharat, inclusiv diabet gestational, pot avea probleme cateva zile dupa nastere in a mentine nivelul de zahar din sange si pot avea nevoie de hraniri suplimentare, sau chiar glucoza intravenos, pentru a preveni acele niveluri prea mici in care se incadreaza.
Cum cresc nou-nascutii
Bebelusii se nasc cu un lichid suplimentar, așa ca este perfect normal pentru un nou-nascut sa piarda din greutate in momentul in care lichidul se pierde in primele zile dupa nastere. Este de asteptat ca un nou-nascut sanatos sa-si piarda 7% - 10% din greutatea de la nastere, dar ar trebui sa o recastige in aproximativ 2 saptamani dupa nastere.
In cursul primei luni, majoritatea nou-nascutilor continua sa castige in greutate aproximativ 30 g pe zi. Ei cresc in general in inaltime cu aproximativ 2.54 - 3.81 cm, in timpul primei luni.
Multi nou-nascuti trec printr-o perioada de crestere rapida atunci cand acestia au 7 - 10 zile, si apoi cand au 3 - 6 saptamani.
Ar trebui sa ma ingrijorez?
Nou-nascutii sunt asa de mici, incat poate fi greu sa iti dai seama daca copilul tau creste in greutate in felul in care ar trebui. Iti poti face griji ca bebelusul tau a pierdut prea mult in greutate in primele zile sau nu bea suficient lapte matern sau formula. Cel mai probabil, totul este bine. Dar, daca exista orice fel de ingrijorare, discuta cu medicul tau.
Ce urmeaza?
Fiind mic sau mare la nastere nu inseamna neaparat ca un copil va fi mic sau mare mai tarziu, in copilarie sau ca adult. O multime de adolescenti falnici si-au inceput viata ca niste copii mici, iar cel mai mare copil de la bloc poate creste pana ajunge sa fie un mic adult.
Pana in momentul in care sunt adulti, copiii au tendinta de a semana cu parintii lor la dimensiune. Genetica, precum si nutritia buna si atentia ta, vor juca un rol important in determinarea modului in care copilul tau va creste in anii ce vor urma.
Indiferent daca copilul se naste mare, mic sau mediu, in urmatoarele cateva luni te poti astepta ca acesta sa mentina o crestere rapida.