Alergia (Intoleranta) la laptele de vaca

Alergia (Intoleranta) la laptele de vaca

image Cuprins

Acest sindrom este cauzat de o proteina din laptele de vaca si trebuie sa fie distinsa de intoleranta la lactoza, aceasta fiind, de asemeni, prezenta in laptele de vaca. Incidenta prezinta o variatie uimitoare din punct de vedere interrasial. Debutul conditiei poate aparea la varsta de 6 luni si remisia spontana poate aparea pana la implinirea varstei de 18 luni. Nu este nici un test care poate distinge conditia de alte enteropatii.

O alergie la lapte apare atunci cand sistemul imunitar al copilului considera, in mod gresit, ca proteina laptelui este daunatoare si incearca sa lupte impotriva ei. Acesta declanseaza o reactie alergica, lucru ce poate cauza ca bebelusul sa fie agitat si iritabil, un disconfort la nivelul stomacului si, de asemeni, alte simptome. Majoritatea copiilor care sunt alergici la laptele de vaca reactioneaza, de asemeni, in acelasi mod, la laptele de capra si oaie, si unii dintre ei sunt, de asemeni, alergici la o proteina din laptele de soia.

Laptele este format din proteine, carbohidrati sau zahar, grasimi, vitamine, minerale si apa. O anumita proteina din laptele de vaca este aceea care cauzeaza reactia alergica. Proteina care provoaca reactia alergica din laptele de vaca se poate dezvolta atat in laptele matern cat si in laptele praf. Cu toate acestea, copiii care sunt alaptati au sanse mai mici sa dezvolte orice fel de alergie, spre deosebire de cei hraniti cu lapte praf.

Caracteristicile clinice

Cele mai frecvente simptome ale alergiei sunt diareea si varsaturile. Un alt simptom comun este imposibilitatea de a prospera, cu semne de atopie precum eczema, eruptii cutanate generalizate sau urticarie. Distensia abdominala (balonarea) este, de obicei, absenta. S-ar putea gasi chiar si o anemie feripriva, aceasta fiind descoperita cu un test al sangelui din scaun, sau o enteropatie, ce cauzeaza pierderea unor proteine.

Avand o alergie la lapte, esti, de obicei, alergic la o proteina anume din lapte, precum cazeina sau proteinele din zer. Simptomele pot fi: varsaturile, diaree hemoragica, stare de nervozitate, urticarie, respiratie suieratoare si/ sau probleme de respiratie. Acestea pot aparea, de obicei, consumand orice fel de lactate. Simptomele pot aparea atunci cand un copil este hranit cu lapte praf de vaca sau cand mama care alapteaza mananca sau bea produse lactate.

Pe de alta parte, copiii care au intoleranta la lactoza pot, adeseori, sa suporte anumite tipuri de lactate, dar simptomele sunt, de obicei, limitate la diaree, gaze, balonare si dureri stomacale.

Desi alergia la lapte apare, adeseori, la sugari si copii, aceasta poate aparea la orice varsta si poate aparea dupa au fost consumate alimente care, in trecut, nu au afectat corpul. Alergia la lapte poate sa se devolte atat la copiii hraniti cu lapte praf, cat si la cei alaptati. Laptele de la san este cel mai bun dar, uneori, alaptarea nu este optiunea cea mai convenabila.

Unele femei considera ca este dificila alaptarea deoarece ele trebuie sa se intoarca la munca dupa nastere sau nu pot produce o cantitate indeajunsa de lapte. Sugarii alaptati pot dezvolta o alergie la o proteina din laptele de vaca dupa ce mama a consumat un asemenea produs si este posibil ca ei sa nu aiba o reactie alergica pana cand nu vor consuma ei insasi. Multi sugari care sufera de o alergie la lapte pot scapa de ea pana la varsta de 5 ani.

Criteriile de diagnosticare

  1. Simptomele dispar dupa eliminarea laptelui de vaca.
  2. Simptomele pot aparea in maxim 48 de ore dupa ce s-a consumat lapte de vaca.
  3. Reactiile la ingerari trebuie sa fie pozitive si trebuie sa fie identice din punctul de vedere al debutului reactiei alergice si durata ei.
Pacientii care sufera de reactii alergice cauzate de laptele de vaca pot fi impartiti in 3 grupuri:

Grupul 1 - Reactori de debut rapizi (imediat):
Simptomele acestor pacienti apar in doar cateva minute sau dupa o ora, dupa ce acestia au ingerat cantitati mici de lapte de vaca.

Grupul 2 - Reactori de debut lenti (intermediar):
Acesti pacienti dezvolta simptome precum varsaturi sau diaree in cateva ore dupa ingerare, dupa ingerarea unor cantitati moderate de lapte de vaca.

Grupul 3 - Reactori tarzii:
Acesti pacienti dezvolta simptome precum eczema, varsaturi, diaree sau simptome astmatice dupa aproximativ 24 de ore sau dupa cateva zile, dupa ce au ingerat o cantitate normala de lapte de vaca.

Testul de ingerare de lapte implica abstinenta de la lapte a copilului pentru cateva zile. Laptele de vaca ar trebui sa fie dat copilului in doze de 5 mL/kg. Dupa 2 ore i se da 10 ml/kg. Daca alergia este prezenta se vor intampla urmatoarele:
  1. Cantitatea de eozinofile este mai mare de 450/cmm.
  2. Un episod de diaree
  3. Hemoragie in scaun
  4. Reducere semnificativa a cantitatii scaunului
  5. Varsaturi
  6. Pierdere in greutate de mai mult de 300 de grame in 36 de ore
  7. Creste temperatura corpului cu pana la 38-40 de grade Celsius.
  8. Eruptii cutanate sau reactii anafilactice

Gestionare si constientizare

Laptele de vaca trebuie sa fie inlocuit de alte alimente comerciale, precum laptele de soia. Reactiile alergice pot aparea, de asemeni, si la laptele de capra. Atat lactatele solide cat si cele lichide trebuie sa nu contina proteina din laptele de vaca ce cauzeaza reactia alergica. Intoleranta dizaharida poate cauza o intoleranta a proteinei din lapte ce cauzeaza reactia alergica. Necesitatea unei diete speciale dispare, de obicei, dupa varsta de 2 ani. Trebuie sa fii constienta de:

  1. Alergia la lapte poate fi diagnosticata de un test al alergiilor de piele
  2. Intoleranta la lactoza este problema principala asociata cu laptele dar, totusi, poate fi rezolvata usor.
  3. Sugarii depasesc alergia la lapte; aceasta conditie nu este comuna la copiii mai mari si la adulti.
Alergia la lapte la sugari este crezuta a fi o conditie specifica si limita, pe care acestia o depasesc. Dar, totusi, aceasta idee poate induce in eroare, iar unii copii continua sa aiba simptome cronice din cauza laptelui, desi, initial, problema poate sa dispara, paternul bolii se schimba si deruteaza parintii si medicii. Cel putin, putem spune ca unii copii au o diateza alergica care persista si evolueaza cu diferite manifestari. Alergia la lapte este comuna la adulti dar este rareori diagnosticata.