Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42
Herpesul genital

Herpesul genital in sarcina

image Cuprins

Ce este herpesul genital?

Herpesul genital este o infectie cu transmitere sexuala comuna cauzata de virusul herpes simplex (HSV). Exista doua tipuri ale acestui virus, HSV1 si HSV2. Ambele tipuri pot fi gasite in zona genitala si cea anala (herpes genital). Herpesul simplex poate, de asemeni, aparea in jurul gurii si a nasului (leziuni reci) sau pe degete si maini (herpes minim). Acest articol trateaza, in marea sa majoritate, herpesul genital in sarcina.

La femei, herpesul genital poate aparea pe pielea din vagin si din interiorul acestuia, pe vulva (buzele din jurul deschiderii vaginului), pe uretra (tubul prin care urina iese din vezica) si anus (trecerea din spate). La barbati, herpesul genital poate aparea pe pielea penisului, pe uretra si in zona anala.

Cum se transmite herpesul genital?

Herpesul genital este, de obicei, transmis de la o persoana la alta, in timpul contactului sexual. Atat femeile cat si barbatii pot contacta virusul. Virusul Herpes Simplex patrunde in organism prin micile leziuni ale pielii sau prin membranele umede si moi din gura si zona genitala. Odata ce ai contactat virusul, acesta ramane in organism pentru intreaga viata.

Poti avea doar un atac (numit episod) sau poti avea episoade repetitive (cunoscute ca si episoade recurente). Virusul herpex simplex este cel mai probabil de a fi transmis inainte, in timpul si dupa un astfel de episod. Acesta poate fi transmis prin:

 • contactul dintre pielea unei persoane si pielea celeilalte
 • prin contactul sexual vaginal, oral sau anal sau prin folosirea acelorasi jucarii sexuale
 • in momentul nasterii unui copil de catre mama sa

Care sunt simptomele herpesului genital?

Unii oameni au simptome usoare ale herpesului genital, unii nu observa nici un semn sau simptom, in timp ce pentru altii, simptomele sunt foarte dureroase. Atunci cand ai un episod de herpes genital, poti sa te simti rau si sa observi rani dureroase sau blistere apoase in zona genitala. Multi oameni au o senzatie timpurie de avertizare de tipul furnicaturilor, inainte ca un episod sa apara.

Simptomele pot aparea la scurt timp dupa ce ai intrat in contact cu virusul sau pot trece saptamani, luni sau ani pana sa apara vre-un semn sau simptom al acestuia.

Ce ar trebui sa fac daca banuiesc ca am herpes genital?

Daca tu si/sau partenerul tau aveti unele simptome despre care credeti ca nu sunt obisnuite, ar trebui sa va adresati unui specialist. Ia legatura cu medicul de familie sau o clinica ce s-a specializat in boli cu transmitere sexuala (numite clinici de medicina genitala sau clinici de sanatate sexuala). Ar trebui sa faci o vizita la medic care sa includa teste, tratament si sfaturi.

Este posibil sa ai mai multe boli cu transmitere sexuala in acelasi moment. S-ar putea sa ti se recomande teste pentru a verifica si acest lucru.

Cum poate fi afectat copilul meu de herpesul genital?

Multe femei care sufera de herpes genital nasc bebelusi sanatosi pe cale vaginala. Herpesul genital poate fi tratat intr-un mod sigur in timpul sarcinii.

Atunci cand herpesul genital este instalat de dinainte de momentul conceptiei, sistemul tau imunitar va oferi protectie copilului atunci cand vei ramane insarcinata. Episoadele recurente ale herpesului genital din timpul sarcinii nu afecteaza copilul.

Daca prima oara cand contactezi herpesul genital este dupa ce ai ramas insarcinata, acest lucru poate deveni mai serios.

 • Daca te imbolnavesti de herpes genital in primele 3 luni ale sarcinii, exista o sansa mica de avort.
 • Daca te imbolnavesti de herpes genital pentru prima oara in sarcina tarzie (inainte cu 6 saptamani de nastere), sistemul tau imunitar nu va avea timp suficient pentru a oferi destula protectie copilului. Daca, dupa aceasta, vei da nastere pe cale vaginala, exista o sansa de 4 din 10 (40%) ca virusul sa treaca de la tine la copil.
Daca un copil contacteaza virusul herpes simplex la nastere, acesta este cunoscut sub denumirea de herpes neonatal. Poate fi o conditie serioasa insa este foarte rara. In Marea Britanie, doar 1- 2 copii nou nascuti din 100.000 il contacteaza.

Herpesul neonatal poate cauza infectii ale pielii si ochilor bebelusului. Poate cauza, de asemeni, infectii ale creierului (meningita herpesului) sau a altor organe ale corpului. Copilul poate deveni foarte bolnav sau poate muri in primele 7 zile dupa nastere. Tratamentele cu medicamentele destinate tratarii infectiilor cu virusi pot preveni sau reduce gravitatea afectiunilor copilului.

Cum pot reduce riscul pentru copilul meu?

Spune-i medicului la primul control de dinainte de nastere daca tu si/ sau partenerul tau ati suferit vreodata de virusul herpes simplex (leziuni reci, herpes minim sau herpes genital). Daca nu esti sigura daca ai sau nu virusul herpes simplex, cere un control in acest sens.

Poti reduce riscul pentru copilul tau in urmatoarele moduri:

 • Daca partenerul tau are un episod de virus herpes simplex (leziuni reci, herpes genital sau herpes minim), ar trebui sa eviti ca pielea ta sa intre in contact cu zona lui care este afectata. Acest lucru ar putea include evitarea:
  • contactului sexual vaginal
  • contactului sexual anal
  • contactului sexual oral
 • Deoarece exista si un risc foarte mic in care un partener sexual care are herpes genital si nu prezinta nici un semn sau simptom sa il transmita, ar trebui sa iei in considerare folosirea prezervativului pe perioada sarcinii si in special in ultimele 3 luni.
 • Evita contactul dintre pielea bebelusului si pielea oricui are o infectie activa cu herpes simplex, ca leziuni reci in jurul gurii sau herpes minim pe maini.
 • Asigura-te ca te speli pe maini dupa ce atingi orice leziuni.

Ce tratament imi va fi oferit?

Daca doctorul sau moasa cred ca ai contactat herpes genital pentru prima oara atunci cand erai deja insarcinata, ar trebui sa ti se recomande consultul unui medic ginecolog. Ti se vor oferi testele potrivite, tratament si suport moral.

Daca ai herpes genital pentru prima oara, atunci cand esti insarcinata, exista sansa sa ti se ofere niste pastile antivirale, numite aciclovir, si s-ar putea sa fii internata in spital daca simptomele sunt foarte dureroase sau nu poti urina.

Daca ai episoade recurente ale herpesului genital frecvente, in timpul sarcinii, s-ar putea sa ti se ofere un tratament continuu cu aciclovir, incepand cu cea de-a 36-a saptamana de sarcina si pana in momentul nasterii. Scopul tratamentului este sa te ajute sa reduci durata si severitatea simptomelor pe care le manifesti.

Exista riscuri asociate tratamentului?

Aciclovir este folosit de foarte multi ani si, atunci cand a fost folosit in sarcina, nu s-a dovedit ca acesta ar produce vreun rau copilului. Poate fi folosit in siguranta pe timpul alaptarii.

Am nevoie de o nastere prin cezariana?

Majoritatea femeilor care au herpes genital vor avea o nastere vaginala normala.

 • Daca ai fost infectata cu herpes genital inainte sa ramai insarcinata, nu va fi nevoie de o nastere prin cezariana.
 • Daca dezvolti herpes genital pentru prima oara in ultimele 6 saptamani ale sarcinii, ti se va oferi o nastere planuita prin cezariana.
 • Daca ai un episod recurent de herpes genital in momentul debutului travaliului, nu vei avea nevoie de o nastere prin cezariana, in mod normal. Doctorul sau moasa vor discuta acest aspect cu tine si te vor ajuta sa te hotarasti asupra modului cum vrei sa fie nascut copilul tau.