Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42




Infertilitatea masculina

Infertilitatea la barbati

image

Definitie

Aproximativ 15% dintre cupluri sunt infertile. Acest lucru inseamna ca nu pot concepe un copil chiar daca ele intretin raporturi sexuale neprotejate pentru un an sau mai mult. In aproximativ jumatate dintre aceste cupluri, infertilitatea la barbati joaca un rol important.

Infertilitatea la barbati are loc datorita productiei slabe de spermatozoizi. Aceasta mai poate avea loc daca spermatozoizii sunt diformi sau imobili sau exista un blocaj care previne eliberarea de spermatozoizi. Bolile, injuriile, problemele cronice de sanatate, stilul de viata si alti factori pot juca un rol in cauzarea infertilitatii la barbati.

Poate fi stresant si frustrant pentru un cuplu sa nu poata sa conceapa un copil, dar exista posibilitati de tratament pentru infertilitate.

Simptome

Principalul semn de infertilitate la barbati este inabilitatea de a concepe un copil. Pot sa nu existe alte semne sau simptome evidente. In unele cazuri, totusi, o problema precum o tulburare mostenita, dezechilibru hormonal, sau o conditie care blocheaza canalul in care sunt livrati spermatozoizii poate cauza semne si simptome. Semnele si simptomele de infertilitate pot fi:

  • Inabilitatea de a concepe un copil
  • Probleme cu functiile sexuale – de exemplu, dificultatea de a ejacula sau de a mentine o erectie (disfunctie erectila)
  • Durere sau o umflare a zonei testiculelor
  • Putin par facial sau pe corp sau alte semne ce pot arata o anormalitate cromozomiala sau hormonala
  • Daca ai o productie de sperma sub nivelul normal (mai putin de 15 milioane de spermatozoizi per mililitru de sperma sau avand un total de mai putin de 39 de milioane de spermatozoizi per ejaculare)

Cand trebuie sa vezi un doctor

Du-te la doctor daca:

  • Nu poti concepe un copil dupa un an de raporturi sexuale neprotejate
  • Ai probleme erectile sau de ejaculare sau alte probleme ale functiilor sexuale
  • Ai dureri, simti un disconfort sau iti este umflata zona testiculelor
  • Ai in familie o istorie de probleme sexuale sau la nivelul testiculelor sau a prostatei
  • Ai suferit o operatie la nivelul stomacului, testiculelor, penisului sau al scrotului
Infertilitatea la barbati este un proces complex. Pentru a iti lasa partenera insarcinata, trebuie sa se intample urmatoarele:
  • Trebuie sa produci spermatozoizi sanatosi. Initial, aceasta implica cresterea si formarea organelor reproductive in timpul pubertatii. Cel putin unul dintre testicule trebuie sa functioneze corect, iar corpul tau trebuie sa produce testosteron si alti hormoni pentru a declansa si mentine productia de sperma
  • Spermatozoizii trebuie sa fie transportati in sperma. Odata ce spermatozoizii sunt produsi de testicule, niste tuburi delicate ii transporta, pana cand acestia se amesteca cu sperma si sunt ejaculati din penis.
  • Trebuie sa fie indeajuns de multi spermatozoizi in sperma. Daca numarul de spermatozoizi din sperma ta (cantitatea de spermatozoizi) este scazuta, sansa unui spermatozoid sa fertilizeze un ovul scade. O cantitate mica de spermatozoizi inseamna mai putin de 15 milioane de spermatozoizi per mililitru de sperma sau mai putin de 39 de milioane de spermatozoizi per ejaculare.
  • Spermatozoizii trebuie sa aiba o forma corespunzatoare si sa poata sa se miste. Daca miscarea (motilitatea) sau forma (morfologia) spermatozoizilor tai este anormala, este posibil ca ei sa nu fie in stare sa ajunga sau sa penetreze ovulul partenerei tale.

Cauze medicale

Problemele ce cauzeaza infertilitatea la barbati pot fi cauzate de mai multe probleme medicale si tratamente. Unele dintre acestea sunt:

  • Varicocelul. Un varicocel reprezinta umflarea venelor care dreneaza testiculul, acest lucru ducand la o productie mai slaba de spermatozoizi si o motilitate mai slaba a acestora.
  • Infectiile. Unele infectii pot interfera cu productia si sanatatea spermatozoizilor sau pot cauza o cicatrizare, lucru ce duce la blocarea canalului in care sunt transportati spermatozoizii. Acestea pot include anumite infectii transmise sexual, precum clamidia sau gonorea; inflamatii ale prostatei (prostatita); inflamatii ale testiculului din cauza oreionului.
  • Probleme de ejaculare. Ejacularea retrograda apare atunci cand sperma intra in vezica in timpul orgasmului, in loc sa iasa prin varful penisului. Multe conditii medicale pot cauza ejacularea retrograda, incluzand diabetul, leziuni la nivelul coloanei vertebrale, medicamentatia sau interventiile chirurgicale la nivelul vezicii urinare, a prostatei sau a uretrei. Unii barbati cu leziuni la nivelul coloanei vertebrale sau alte boli specifice nu pot ejacula, chiar daca ei inca produc spermatozoizi.
  • Anticorpi care ataca spermatozoizii. Anticorpii care ataca spermatozoizii sunt celule ale sistemului imunitar, care identifica, in mod gresit, spermatozoizii ca fiind invadatorii ce pot dauna corpului si actioneaza in eliminarea lor.
  • Tumorile. Cancerul si tumorile non-maligne pot afecta organele reproductive ale barbatilor in mod direct sau pot afecta glandele acestora, in special acelea care elibereaza hormoni specifici reproductiei, cum ar fi glanda pituitara. In unele cazuri, chirurgia, radiatia sau chimioterapia folosita pentru a trata tumorile pot afecta fertilitatea la barbati.
  • Testicule necoborate. La unii barbati, in timp dezvoltarii fetale, unul sau ambii testiculi nu coboara din abdomen in sacul care contine, in mod normal, testiculii (scrotul). Fertilitatea scazuta este predispusa sa apara asupra barbatilor care sufera de aceasta conditie.
  • Dezechilibru hormonal. Infertilitatea poate rezulta de la o tulburare sau o anormalitate care afecteaza alte sisteme hormonale, cum ar fi hipotalamusul, hipofiza, glanda tiroida sau glandele suprarenale. Testosteronul scazut (hipogonadism de sex masculin) si alte probleme hormonale se pot datora mai multor cauze.
  • Defecte ale canalelor care transporta spermatozoizii. Tuburile care transporta spermatozoizii (canelele spermatozoizilor) pot fi deteriorate de o boala sau de o leziune. La unii dintre barbati poate sa apara un blocaj asupra partii testiculului care contine sperma (epididim). Mai poate aparea, de asemeni, un blocaj asupra tubului unuia dintre testiculi sau chiar amandurora. Este vorba despre tubul care transporta spermatozoizii din testiculi. Barbatii care sufera de fibroza chistica sau alte conditii mostenite genetic pot sa nu aiba aceste tuburi, chiar de la nastere.
  • Defecte cromozomiale. Tulburarile mostenite, precum Sindromul Klinefelter – in care barbatul este nascut cu doi cromozomi X si un cromozom Y (in loc sa aiba unul din fiecare) – pot cauza o dezvoltare anormala a organelor reproductive ale barbatilor. Alte sindroame genetice asociate cu infertilitatea la barbati includ fibroza chistica, Sindromul Kallmann, Sindromul Young sau Sindromul Kartagener.
  • Probleme cu raportul sexual. Aceste probleme pot include: dificultate in a mentine o erectie suficient de mult (disfunctie erectila), ejaculare prematura, raport sexual dureros, anormalitati anatomice, precum deschiderea uretrei sub penis (hipospadias), sau unele probleme psihologice sau de cuplu ce pot inferfera cu raportul sexual.
  • Boala celiaca. Boala celiaca este o tulburare digestiva cauzata de o sensibilitate la gluten, aceasta putand cauza infertilitate la barbati. Fertilitatea poate sa creasca dupa ce barbatul a adoptat o dieta fara gluten.
  • Anumite medicamente. Terapia in care este inlocuit testosteronul, folosirea de steroizi pe termen lung, medicamentele pentru cancer sau chimioterapia, anumite medicamente antifungice sau pentru ulcer si alte medicamente pot cauza o scadere a productiei spermatozoizilor si, prin urmare, pot sa scada fertilitatea la barbati.

Cauze de mediu

Supraexpunerea la anumite elemente ale mediului, precum caldura, toxinele sau substantele chimice, pot reduce productia spermatozoizilor si functia lor. Cauzele specifice includ:

  • Chimicalele industriale. Expunerea prelungita la benzen, toluen, xilen, pesticide, erbicide, solventi organice sau la materialele de pictura pot contribui la o productie slaba a spermatozoizilor.
  • Expunerea la metale grele. Expunerea la plumb sau alte metale grele pot cauza, de asemeni, infertilitate.
  • Radiatia sau razele X. Expunerea la radiatii pot reduce cantitatea de spermatozoizi produsa, desi aceasta, de obicei, va reveni la normal. Dar, daca esti expus pe termen lung la radiatii, productia de spermatozoizi poate scadea permanent.
  • Supraincalzirea testiculelor. Folosirea frecventa a saunelor sau a cazilor cu apa fierbinte pot reduce, temporar, cantitatea de spermatozoizi produsa. Daca stai jos pentru perioade mai lungi de timp sau porti imbracaminte stramta, poti suferi de o scadere minora a cantitatii de spermatozoizi. Daca lucrezi de pe un laptop pentru o perioada lunga de timp, tinandu-l deasupra scrotului, acesta va incalzi zona respectiva si va cauza, de asemeni, o scadere minora a cantitatii de spermatozoizi. Este improbabil ca tipul de lenejerie intima purtata de barbati sa cauzeze o scadere semnificativa in cantitatea de spermatozoizi produsa.

Discuta pe forum despre infertilitatea la barbati


Partea a doua >>