10 lucruri ciudate despre nou nascutul tau (dar foarte normale)
In articolul care urmeaza vei afla cateva informatiile care nu ti se zic la spital.
Desigur, toate acele carti si clase speciale pentru femeile insarcinate te-au pregatit pentru lucrurile majore: travaliul si nasterea, insomniile care vor veni si, desigur, alaptarea continua. Dar ti s-a zis despre diareea pe care o va avea copilul tau sau despre ochii care fug? Inainte sa alergo spre telefon ca sa-ti suni doctorul, noi iti vom spune despre toate acele lucruri ciudate, dar, totusi, normale, despre copilul tau.
1. Crustele de lapte
Ce este cu ele? Nu le poti evita – crustele de lapte pot fi destul de dezgustatoare. Dar sunt, totusi, destul de comune. Cum asa? Sincer, nimeni nu stie cu exactitate de ce. Vestea buna este ca orice fel de dezhidratare sau descuamare va disparea in primele luni din viata copilului (desi, pentru unii, reactia inflamatorie poate dura ceva mai mult). Intre timp, incearca sa aplici ulei pentru copii pe zona respectiva de 2 sau de 3 ori pe saptamana. Pediatrii sugereaza sa iti faci o rutina in aplicarea uleiului pentru copii si inlaturarea cojii cu un pieptene fin.
Cand trebuie sa te ingrijorezi: Din fericire, nu trebuie sa te ingrijorezi foarte mult asupra acestei conditii – ea este, de fapt, doar o iritatie. Dar daca aceasta se raspandeste dincolo de scalpul copilului sau pare sa creasca intr-un mod mai sever, roaga-ti doctorul sa iti scrie o prescriptie ce are la baza un unguent.
2. Diaree „exploziva”
Ce este cu ea? Bine, poate cuvantul „exploziv” este prea mult. Dar adevarul este ca tu nu ai fost initiat intr-un mod oficial in a fi parinte pana cand nu ai avut de a face cu o „explozie” a scutecului, sau chiar doua. Cu alte cuvinte, nu esti prima mama care va curata scaunul copilului de pe peretii noi varuiti. Pentru putina scolarizare asupra fizicii ce sta la baza acestui fenomen, aflati ca, scaunul nou nascutilor este, in marea majoritate, lichid, avand unele forme ce au textura unei seminte de mustar. Prin urmare, nu trebuie prea multa putere ca scaunul sa fie transportat in cealalta parte a camerei. Ai fost scarbita deja? Stai sa vezi ce se intampla atunci cand il tii in brate cu spatele la tine.
Cand trebuie sa te ingrijorezi: Atat timp cat are o culoare (variand de la maro la verde, pana la galben) si anumite forme care au textura unei seminte de mustar in el, scaunul copilului tau ar trebuie sa fie cat se poate de sanatos. Dar daca vezi anumite pete de sange, trebuie ca doctorul tau sa fie sunat imediat. Pentru mai multe informatii cititi articolul "Scaunul la Bebelusi".
3. Sanii mariti ai copilului
Care este treaba? Tii minte acei hormoni care au fost in organismul tau pe toata perioada sarcinii? (Cum ai putea sa uiti?) Pai, ei se afla si in corpul copilului tau. Si, din nefericire, unul dintre efectele secundare ai hormonilor respectivi este ca sanii vor fi mai mari decat in mod normal. Expunerea copilului la hormonii tai din timpul sarcinii pote, deseori, cauza ca tesutul mamar sa se dezvolte, deoarece dureaza ceva timp pana cand acestia se vor elimina din organismul copilului. Dar nu te stresa, ei nu trebuie sa fie, in general, un lucru care sa te ingrijoreze si situatia va trebui sa se amelioreze de la sine.
Cand va trebui sa te ingrijorezi: Ai vazut vreun tip de roseata in jurul sanilor copilului tau? Daca da, iti sugeram sa monitorizezi temperatura copilului, pentru a vedea daca roseata este acompaniata de o febra. Aceste simptome pot fi un semn al unei conditii mai serioase si este un motiv pentru care copilul tau va trebui sa fie verificat de un doctor.
4. Sunete ciudate precum gemutul
Care este treaba? Daca te asteptai ca bebelusul tau sa gangureasca putin sau sa planga ocazional, mai gandeste-te o data. Bebelusii sunt foarte galagiosi. Bebelusii grohaie, gem, sforaie si fac tot felul de sunete ciudate. Dar, toate aceste sunete ciudate sunt cauzate de canalele nazale, deoarece acestea sunt foarte stramte la varsta lui, si, prin urmare, mucusul este blocat intr-un canal, dezvoltand tot felul de sunete. Daca ai auzit o simfonie de sunete in ultimul timp, va trebui, cel mai probabil, sa petreci mai mult timp curatand nasul copilului tau cu un aspirator nazal.
Cand se te ingrijorezi: Noteaza-ti daca bebelusul tau grohaie sau nu la fiecare rasuflare. Daca da, este posibil ca el sa aiba probleme de respiratie. In acest caz, este recomandat sa iti suni doctorul cat mai rapid posibil.
5. Stranuturi constante
Care este treaba? Nu uita ca bebelusul tau este nou pentru aceasta lume si tot ce este in ea si, prin urmare, el este foarte sensibil pentru multe lucruri la care tu esti deja imun. Deci, daca bebelusul stranuta incontinuu dar nu prezinta vreun semn ca ar fi bolnav, el incearca, cel mai probabil, sa inlature particulele straine mici care au ajuns in canalul sau nazal. Faptul ca se uita la lumina va fi, de asemeni, un lucru la care va trebui sa se obisnuiasca, deci, daca iti duci copilul la o plimbare, intr-o zi senina, si el va incepe sa stranute, va fi, cel mai probabil, din cauza Soarelui – si nu din cauza alergiilor. Mucusul poate fi o alta cauza pentru care copilul tau stranuta sau chiar lichidul amniotic din canalele respiratorii.
Cant trebuie sa te ingrijorezi: Daca stranutul copilului tau este acompaniat de o respiratie suieratoare, du-l la un medic sa il verifice daca are vreo alergie sau orice alta conditie ce necesita un tratament. Vei vrea sa fii sigura daca respiratia si felul in care inghite este normal, plamanii sunt curati, pentru a putea exclude orice conditie mai serioasa.
6. Miscari spasmodice aleatoare
Care este treaba? Miscarile spasmodice aleatoare ale copilului pot fi putin neplacute pentru parinti la inceput, dar tine minte ca acestea sunt normale. In primele luni din viata lui, copilul va trece prin multe schimbari de dezvoltare, una dintre ele fiind finisarea reflexului Moro (puteti citi mai multe despre acest reflex in articolul "Teste si verificari ale nou nascutilor"). Poate il vei vedea ca va face aceste miscari aleator sau poate apar dupa ce acesta aude un zgomot intens, dar, in orice caz, acestea se vor ameliora dupa 3 sau 4 luni. Pana atunci, poti invata cum sa ii pui scutecele mai bine copilului tau: Bebelusii, de obicei, isi dau jos singuri scutecele in timpul noptii, acest facandu-i sa se trezeasca, deci, cu cat infasori mai bine un scutec cu atat va dormi mai bine copilul tau.
Cand sa te ingrijorezi: Tu ar trebui sa te ingrijorezi, de fapt, daca bebelusul tau nu exercita aceste miscari spasmodice aleatoare. Absenta lor poate inseamna ca ceva nu este in regula. Deci, daca bebelusul tau nu arata unul dintre aceste semne, vorbeste cu doctorul tau.
7. Capul care are o forma ciudata
Care este treaba? Nasterea este, pur si simplu, un proces foarte dificil. Dar tine minte ca nu doar tu faci toata treaba in acel moment. Copilul lucreaza si el ca sa coboare pe canalul de nastere. Si dupa acea calatorie nu este de mirare ca el a iesit mov si putin umflat. Intrucat capul copilului este moale si maleabil la inceput, el se chinuie sa incapa prin osul pelvin, iar acest lucru poate duce la o turtire a capului. Daca acest lucru nu se intampla in timpul nasterii, copiii pot, de asemeni, dezvolta niste puncte plate mai tarziu, dupa ce au stat prea mult pe spate. Daca observi acest lucru, incearca sa iti tii copilul mai mult in brate sau, mareste momentele de alaptare atunci cand acesta este treaz si alterneaza locurile unde ii pui jucariile, pentru ca el sa nu stea pe aceeasi parte de fiecare data. Poti citi mai multe despre acest subiect in articolul "Anatomia fetusului: creierul".
Cand sa te ingrijorezi: Daca ai incercat totul si capul copilului inca pare sa fie plat, vorbeste cu doctorul tau. Este posibil ca bebelusul sa poarte temporara o casca, pentru a ii corecta forma capului sau. Casca este foarte eficace daca este purtata pana in varsta de 6 luni. Totusi, nu astepta prea mult sa vorbesti cu doctorul tau daca suspectezi ca ceva nu este in regula.
8. Organe genitale umflate
Care este treaba: Nu este vreun mod delicat de a spune acest lucru. Daca ai dat nastere unui bebelus, poti observa ca organul genital al lui este mai mare decat te-ai fi asteptat sa fie. Sa fim mai specifici, vorbim de testicule. Deci ce se intampla? Copiii pot fi afectati de expunerea hormonilor in timpul sarcinii, chiar inainte de nastere. Sau poate fi un surplus de fluid in acea zona, in sacul din jurul testiculelor. Dar nu te ingrijora, el il va elimina de la sine, prin intermediul urinei, in doar cateva zile. Acelasi lucru se intampla si la fetite, care poate avea o labie umflata pentru cateva zile dupa nastere. In orice caz, umflarea ar trebui sa dispara rapid. Daca tot vorbim de acest subiect, uite un lucru comic: Copiii vor elimina atat de mult lichid in primele zile din viata, incat isi vor pierde aproximativ 10% din greutatea corpului.
Cand va trebui sa te ingrijorezi: Daca zona va ramane umflata mai mult de cateva zile dupa nastere, cel mai probabil va trebui sa te duci la doctor pentru ca bebelusul sa fie verificat, in special daca ai un baiat. Baietii pot dezvolta o conditie numita Hidrocel, care poate, de fapt, sa dureze si un an tratarea ei.
9. Sange in scutec
Care este treaba? Chiar si cea mai mica cantitate de sange poate inspaimanta un parinte; dar adevarul este ca aceasta nu reprezinta intotdeauna o ingrijorare. Pot fi o multitudine de cauze pentru care acest lucru se poate intampla, toate fiind temporare. Daca tocmai ai avut o fetita, ea poate fi expusa unor efecte secundare din cauza hormonilor, din timpul sarcinii. Nu te ingrijora, o „menstruatie rapida” este, de fapt, foarte comuna la fetitele nou nascute, acestea trecand printr-o „retragere de estrogen” in zilele de dupa nastere. Hormonii vor disparea si ei destul de curand. Alte potentiale cauze: poate sa aiba o taietura mica cauzata in timpul nasterii, dar sangerarea ar trebui sa dispara destul de rapid. A fost copilul tau circumcis recent? Sangele poate fi de la rana care se vindeca. Fii sigura ca aplici unguente ori de cate ori este necesar, pentru a ii ameliora durerea. Acelasi lucru se poate face daca bebelusul a suferit o iritatie din cauza scutecului.
Cand trebuie sa te ingrijorezi: Acest lucru este foarte normal, dar pentru a iti pastra echilibrul mintal, suna-ti doctorul pentru a fi sigura. Rareori se intampla ca un parinte sa vada sange in scaunul copilului si sa poata sa doarma in noaptea respectiva.
10. Ochii incrucisati
Care este treaba: La inceput este normal ca bebelusii sa aiba ochii putin incrucisati. Ei inca incearca sa se obisnuiasca cu toate abilitatile noi, una dintre ele fiind cea a vazului si va dura ceva timp pana cand ei vor detine controlul muschilor si vor putea sa isi focuseze imaginea. Dar, poti crede sau nu, uneori, chiar si atunci cand ochii copilului par sa fie incrucisati, ei, de fapt, nu sunt. Datorita unui nas marit, pliurile cutanate suplimentare pot masca partea alba a ochiului. Aceasta poate cauza un fel de iluzie optica numita Pseudoesotropie. Deci, trebuie sa te uiti mai atent: Sunt pupilele copilului alineate si se misca impreuna? Totul poate fi in capul tau! (Se intampla chiar si celor mai buni dintre noi.)
Cand sa te ingrijorezi: Daca un bebelus inca pare sa aiba ochii incrucisati dupa varsta de 6 luni, va trebui sa iti faci o programare cu un doctor pentru a vedea daca nu cumva este ceva serios. Daca ochii bebelusului tau ratacesc in doua directii diferite, atunci el poate suferi de strabism; iar daca doar un ochi se rataceste, el poate avea ambliopie sau „ochi lenes”.