Icterul la nou-nascuti
Definitie
Icterul este o colorare in galben a pielii bebelusului tau si, uneori, a albului ochilor. Icterul la nou-nascut se intampla in primele saptamani de viata. Exista mai multe tipuri de icter, inclusiv:
- Icter fiziologic
- Icter de alaptare
- Icterul laptelui matern (sindromul icterului de lapte uman)
- Icter cauzat de hemoliza sau de cresterea productiei de bilirubina
- Icter cauzat de functia hepatica necorespunzatoare (din cauza problemelor de metabolism din nastere, prematuritate, sau deficente de enzime)
Aceasta afectiune poate fi tratata. Adresaza-te medicului daca crezi ca ar putea avea icter copilul tau.
Cauze
Coloratia galbena este cauzata de bilirubina. Bilirubina este un produs care trebuie in mod normal sa fie eliminat de organism prin necesitatile fiziologice. Bilirubina apare atunci cand celulele rosii din sange se descompun. Bilirubina, in mod normal, este eliminata din corp prin fecale sau urina. Icterul apare atunci cand exista o acumulare anormala de bilirubina (hiperbilirubinemia). Diferitele tipuri de icter au motive diferite pentru acumularea anormala a bilirubinei:
Icter fiziologic:
- Poate fi cauzat de distrugerea celulelor rosii din sangele fetal.
- Organismul copilului nu elimina bilirubina foarte eficient in primele zile de viata.
Icter de alaptare
- Apare la aproximativ 13% dintre copiii alaptati la san.
- Acest tip de icter este cauzat de aportul sarcat de calorii si de deshidratare. Se poate intampla la copiii care nu beau suficient lapte matern.
Icterul laptelui matern
- Apare la doar 2% dintre copii.
- Acesta poate fi cauzat de o substanta prezenta in laptele matern care blocheaza eliminarea bilirubinei.
Hemoliza
- Cauzata de distrugerea masiva a celulelor rosii din sange.
- Poate fi cauzata de tipuri de sange nepotrivite la mama si copil, cum ar fi factorul Rh.
- Acest tip de icter va avea loc in primele 24 de ore de viata. Acest icter se produce inainte sa iasa copilul din spital si poate fi daunator.
Functionarea necorespunzatoare a functiei hepatice
- Ficatul poate fi afectat de o infectie sau de boli hepatice.
- De obicei, acest tip de icter se intampla inainte ca sa paraseasca copilul spitalul.
Factori de risc
Urmatorii factori cresc sansele nou-nascutului de a dezvolta icter:
- Prematuritate - copiii nascuti inainte de 36 saptamani de sarcina
- Frate sau sora tratate pentru icter
- Copilul are un tip diferit de sange decat mama, ducand la hemoliza
- descendenti de origine din Asia de Est, Marea Mediterana, sau nativ American
- Hranire saraca la san sau biberon
- Vanatai mari sau o afectiune numita cefalhematom (sangerare sub scalp legata de travaliu si de nastere)
- Nivelurile ridicate ale bilirubinei sau semne de icter in primele 24 de ore de viata (inainte de parasirea spitalului)
- Anumite deficiente de enzime hepatice
- Infectie
Simptome
Principalul simptom al icterului este pielea de culoare galbena. Culoarea incepe de obicei pe fata. Culoarea galbena se poate raspandi apoi in jos pe stomac si picioare. Anumite medii pot face copilul sa para galben. Pentru a verifica ingalbenirea pielii, plaseaza copilul langa o fereastra sau intr-o camera cu lumina fluorescenta. Daca esti inca nesigur/a, apasa usor pe fruntea copilului sau pe piept. Uita-te sa vezi daca reapare culoarea.
Daca bebelusul tau are pielea galbena, nu presupune ca se datoreaza icterului nou-nascutului. Aceste simptome pot fi cauzate si de alte afectiuni ale sanatatii.
Cand sa consulti un medic:
Suna medicul daca banuiesti ca s-ar putea sa aiba copilul icter. In cazul in care copilul tau a fost diagnosticat cu icter, suna medicul daca:
- Culoarea galbena devine mai profunda
- Culoarea galbena se raspandeste in alte parti ale corpului sau la ochii
- Icterul dureaza mai mult de trei saptamani
Nivelurile foarte ridicate ale bilirubinei din sangele copilului pot fi periculoase. Acest lucru poate duce la o forma foarte rara de leziuni ale creierului numite icter nuclear. Este important pentru ca in cazul in care copilul prezinta semne ale acestei afectiuni sa fie vazut de un medic. Suna imediat medicul daca copilul tau:
- Este obosit tot timpul sau este dificil sa-l trezesti
- Pare firav sau slabit
- Suge sau se alapteaza slab
- Spatele copilului este arcuit sau gatul este lasat pe spate
- Are tipete ascutite sau febra
- Are convulsii sau spasme
Diagnostic
Pediatrii recomanda ca toti copiii sa fie evaluati pentru icter inainte de a parasi spitalul. Copilul va fi verificat din nou la varsta de 3-5 zile. Daca medicul suspecteaza icter, el te va intreba despre simptomele copilului si despre istoricul medical. Se va face si un examen fizic.
Testele pot include urmatoarele:
- Examinarea pielii bebelusului
- Transcutanata bilirubina (TCB) - o lumina este trecuta prin pielea copilului pentru a verifica daca nivelurile bilirubinei sunt ridicate
- Test de sange - pentru a verifica nivelul bilirubinei in sange; se poate face in cazul in care TCB arata ca exista un risc pentru niveluri ridicate ale bilirubinei
Tratament
Cei mai multi copii cu icter, nu vor avea nevoie de tratament. De obicei, icterul la sugarii care sunt hraniti cu lapte formula va disparea in doua saptamani. La copiii alaptati, icterul de obicei va disparea in 2-3 saptamani.
In cazul in care copilul are nevoie de tratament, discuta cu medicul despre cel mai bun plan de tratament. Optiunile de tratament includ:
Schimbarea modului de hranire
Alaptarea crescuta poate ajuta la eliminarea bilirubinei din corpul copilului. Medicul iti poate cere sa alaptezi copilul de 8-12 ori intr-o perioada de 24 de ore. Nu lasa copilul sa doarma mai mult de patru ore fara sa fie hranit. Daca ai orice problema cu alaptarea, adreseaza-te medicului sau unui specialist in alaptare pentru ajutor.
Bebelusii care sunt hraniti cu lapte formula trebuie sa primeasca formula suplimentar. Adreseaza-te medicului pentru a te informa cu privire la cantitatea de lapte formula. Posibil sa fie nevoie sa dai copilului 1-2 uncii (30-60 ml) de lapte formula la fiecare 2-3 ore.
Pentru cele mai multe ictere, alaptarea suplimentara este de ajutor. Cu toate acestea, icterul laptelui matern este cauzat de laptele matern. Medicul iti poate recomanda oprirea alaptarii pentru cateva zile. Acest lucru va permite scaderea bilirubinei. Dupa ce icterul a fost inlaturat este sigura reluarea alaptarii.
Fototerapie
Fototerapia se face prin utilizarea de lumini speciale. Luminile ajuta la modificarea bilirubinei in sange. Bilirubina poate apoi trece cu usurinta in urina sau prin tractul gastrointestinal.
Copilul tau va fi asezat gol sau purtand doar un scutec mic, sub lumini speciale albastre sau albe. Un scut va ajuta la protejarea ochilor bebelusului . Fototerapia se poate face la domiciliu sau la spital.
Aceste lumini sunt special concepute pentru a trata bilirubina, fara a afecta pielea bebelusului. Punerea copilul in lumina directa a soarelui nu este recomandata. Lumina directa a soarelui asupra unui copil gol poate provoca o arsura periculoasa.
Transfuzie
In cazurile cele mai severe de icter, medicul iti poate recomanda o transfuzie de sange. O transfuzie va inlocui sangele bebelusului cu sange nou. Excesul de bilirubina va fi eliminat odata cu sangele.
In cazul in care nou-nascutul este diagnosticat cu icter, urmeaza instructiunile medicului.
Prevenire
Nu exista nicio modalitate cunoscuta de a preveni icterul la un nou-nascut.
Va rugam sa fiti constienti ca aceste informatii sunt furnizate pentru a suplimenta serviciile medicale oferite de catre medic. Acestea nu sunt destinate sa fie un substitut pentru sfatul medical profesionist. Programeaza-te imediat la un medic daca ai o urgenta medicala. Cereti intotdeauna sfatul medicului sau a unui alt furnizor de sanatate calificat inainte de a incepe orice tratament nou sau daca aveti orice fel de intrebari cu privire la o problema medicala.