Cum isi alege prietenii adolescentul?
Uneori, ca parinti, ne este greu sa intelegem de ce adolescentul nostru tine atat de mult la prietenii sai sau cum si-i alege acesta si in baza caror criterii. Lipsiti de unele informatii esentiale, se poate intampla, chiar, sa nu fim de acord cu anturajul in care se invarte copilul si sa fim principalul motiv pentru care, in familie, iau nastere o multitudine de conflicte legate de prietenii adolescentului si modul cum isi petrece acesta timpul liber.
Astfel, in acest articol vom face o analiza a grupului de prieteni si vom incerca sa intelegem care este ponderea prin care acesta influenteaza un adolescent. Inainte, insa, de a trece mai departe, va recomand spre citire articolul „Prietenii unui adolescent”, pentru a putea intelege cu exactitate nevoia de prieteni a acestuia, dar si articolul „Adolescentii si socializarea”, pentru a sti efectele benefice ale acestui aspect asupra unui tanar.
Relatiile cu grupul de adolescenti
In mod evident, relatiile adolescentului cu grupul de prieteni ocupa un loc foarte important in viata acestuia. Aceasta situatie este foarte interesanta, in special, deoarece, aceasta nevoie de petrecere a timpului liber cu ceilalti prieteni nu se intalneste la copii si nu va aparea nici in perioada adulta. Statisticile arata ca adolescentii acorda doar 5% din totalul timpului sau pentru petrecerea unor momente alaturi de fiecare parinte. In acelasi timp, 40% din timp este acordat distractiilor. Dintre acesti 40%, jumatate din timp este petrecut in discutii alaturi de prietenii sai. Aceste notiuni nu sunt deloc noi sau surprinzatoare, ele fiind dovedite inca din anul 1984, in studiul facut de Larson.
Prieteniile din timpul adolescentei sunt foarte stabile, acestea crescand in intensitate si complexitate in timp, si avand, astfel, un rol formativ pentru planul psihologic. O caracteristica a acestor prietenii este un nivel mare de intimitate, adolescentii dezvaluindu-si intre ei cele mai profunde secrete. Alte caracteristici sunt fidelitatea si loialitatea.
In timp ce la scoala primara, colegii reprezinta un spatiu unde se permite invatarea relatiilor interpersonale, prietenii din adolescenta capata un rol total diferit. Ei sunt instrumentul prin care adolescentul face trecerea de la stadiul de dependenta fata de parinti la cel de autonomie adulta. Pe masura ce adolescentul isi construieste identitatea independenta, acesta va avea din ce in ce mai putini prieteni si o dorinta mai mica de a isi face cunostinte noi. Poti afla mai multe despre acest subiect din articolul "Parinti si copii: momentul separatiei".
Daca iti faci griji asupra influentei pe care o are grupul de prieteni asupra adolescentului, atunci, probabil, ar trebui sa stii urmatoarele descoperiri facute de catre Thomas Berndt, in 1979:
- apogeul conformismului in situatii antisociale este la varsta de 14 ani, dupa aceasta incepand sa scada
- influenta grupului de prieteni in situatii neutre nu variaza cu varsta, astfel incat, daca inca de mic tanarul este usor de influentat, el va ramane astfel pana la batranete si, invers, daca este greu influentabil, acesta nu se va schimba.
Asadar, pentru a ii linisti pe acei parinti care sunt ingrijorati de influenta anturajului copilului lor, acest lucru nu tine de cei care il compun ci strict de personalitatea tanarului.
Predictia actiunilor grupului, in functie de liderul sau
Fiecare grup, chiar si cel din care face parte adolescentul tau, are o dinamica foarte bine structurata, dupa care functioneaza. Astfel, fiecare dintre membrii lui are un rol bine stabilit si, cel care il joaca, are o tipologie definitorie pentru personalitatea sa, astfel incat, stiind care este aceasta, putem prezice actiunile pe care el le va face, in interiorul grupului. Astfel, devine usor de inteles in ce directie se indreapta grupul de prieteni, doar prin observarea liderului acestuia.
Pentru a intelege mai bine de ce tipologia liderului este cea care defineste intreaga activitate a grupului, iti voi explica, un pic, cum functioneaza acesta.
Pentru pozitia de lider se da o lupta intensa, inca de la formarea grupului. In general, pentru a ocupa aceasta pozitie, este nevoie sa detii anumite calitati, dar si o personalitate orientata spre dominare, altfel pozitia va fi acordata altcuiva. Teoria complementaritatii, pe care o vom prezenta mai tarziu, ne explica faptul ca restul membrilor grupului au anumite caracteristici ce impun obedienta, ascultare. Asadar, liderul adereaza grupurlui pe principiul similaritatii, insa isi ocupa pozitia de conducere tocmai prin capacitatea sa de a se deosebi de restul membrilor, care il vor asculta. Acesta instituie regulile, defineste spiritul grupului si reprezinta figura autoritara.
Cum recunosti liderul din grupul frecventat de adolescentul tau?
- Adolescentul discuta des despre el.
- Adolescentul ii imita comportamentul, imbracamintea sau gesturile
- Adolescentul pare sa adopte ideile lui
Cum iti dai seama daca adolescentul tau este liderul unui grup?
- Are o personalitate dominanta
- Nu accepta sfaturi sau ordine venite din partea celorlalti
- Prietenii par sa ii asculte sfaturile si deciziile
- El este cel care vine intotdeuna cu ideile noi
- Incearca sa isi impuna propriile trenduri
Ce tipologii de lideri exista?
1. Suveranul patriarhal
Caracteristici: judeca, evalueaza, trateaza membrii grupului ca pe copii, felicita, incurajeaza, nu se consulta cu ceilalti, impune propriul sistem de valori.
La ce sa te astepti: un astfel de lider va ameninta cu „exilul” pe oricine va incerca sa ii conteste deciziile sau sa lipseasca de la actiunile de grup. In functie de cat de puternica este dorinta de apartenenta a adolescentului la acest grup, sansa ca el sa nu urmeze deciziile liderului este de 50%. Daca liderul are un grad de moralitate mare, acesta va lua in marea majoritate a timpului decizii corecte, astfel incat este foarte probabil ca actiunile grupului sa nu fie riscante. Este posibil, chiar, ca liderul sa apeleze la santaj emotional pentru a ii face pe ceilalti membri ai grupului sa se conformeze, in cazul foarte rar in care unul dintre ei ii contesta deciziile. Membrii exclusi ai grupului sunt vazuti ca si personaje negative.
2. Conducatorul
Caracteristici: este cel care incarneaza valorile grupului si devine purtatorul de cuvant al acestuia.
La ce sa te astepti: in astfel de grupuri, membrii se identifica perfect cu liderul si, de aceea, adeseori se observa o uniformizare a comportamentelor acestora. Daca adolescentul face parte dintr-un astfel de grup, arunca o privire asupra convingerilor sale si, daca ele nu merg la extrem, atunci nu trebuie sa iti faci nici o grija.
3. Tiranul
Caracteristici: autoritar, exigent, dur, amenintator, are o forta personala si obisnuieste sa preia pe umerii sa greutatile cu care se confrunta grupul.
La ce sa te astepti: membrii grupului se tem de el si, deopotriva, il si admira. Acest tip de om poate avea o influenta pozitiva sau una negativa, insa, cu siguranta, prezenta lui nu va fi neobservata. Fii atent/a la mentalitatea liderului, discuta mai mult cu acesta, pentru a vedea ce fel de influenta poate avea asupra adolescentului tau.
4. Starul
Caracteristici: popular, amical, centrat pe sentimente pozitive si grup, saritor. Ii place sa fie in centrul atentiei si sa i se ceara sfatul, sa aiba proprii sustinatori si admiratori.
La ce sa te astepti: datorita dorintei sale de a fi un „star”, acest tip de lider poate intra, adeseori, in probleme. Comportamentul sau poate fi de tipul teribilist, fapt ce, nu de putine ori, vine la pachet cu repercursiuni. Totusi, atitudinea sa impaciuitoare si amicala, pozitiva, iti poate ajuta adolescentul sa treaca peste momentele tensionate. De altfel, intreaga atmosfera a grupului va fi astfel, aceasta fiind recomandata pentru relaxare.
Partea a doua >>