Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42
Anestezia epidurala

Epidurale care permit deplasarea (Epidurala pe picioare)

image

Ameliorarea durerii in timpul nasterii a parcurs multe etape de-a lungul timpului. Si lupta continua si astazi. Daca o femeie ar trebui sa ia sau nu medicamente in timpul nasterii nu este o intrebare la care sa anticipam un raspuns prea curand. Cu toate acestea, unele femei vor apela la medicamente si unele sunt necesare pentru nasterea chirurgicala si nasterea cu complicatii. Haideti sa fim recunoscatori ca nu mai suntem ingropati de vii pentru ameliorarea durerilor din timpul nasterii asa cum se facea in Evul Mediu.

Acest articol se va concentra de fapt pe un aspect particular al ameliorarii durerii in timpul nasterii, o doza ultrausoara epidurala, numita frecvent "epidurala pe picioare" (epidurala care permite deplasarea). Articolul este format din doua parti. Intrebarile frecvente ale femeilor si partenerilor acestora referitoare la beneficii si riscuri, anestezist, procedurile actuale, si marturii ale unor femei care au trecut prin aceasta experienta.

Intrebare : Care este diferenta intre epidurala care permite deplasarea (epidurale pe picioare) si epidurala obisnuita?
Raspuns : Diferentele consta atat in procedura cat si in medicamentele folosite. Epidurala pe picioare este o combinatie de anestezie epidurala si spinala. Medicamentele, adesea oferite ca si un cocktail, sunt un narcotic, un anestezic local si epinefrina, acestea fiind utilizate in cantitati mai mici decat in cazul epiduralelor obisnuite.

Intrebare : Daca pot merge, ce voi simti?
Raspuns : Epidurala pe picioare nu este conceputa pentru a te face sa te simti amortita. Aceasta este conceputa pentru a ameliora durerea suficient pentru a te simti confortabila si totusi sa mai simti si contractiile. Deci nu va inlatura in totalitate durerea, iar tu ar trebui sa fii perfect constienta.

Intrebare : Intr-adevar pot merge?
Raspuns : Depinde, unele dintre femeile care au primit "epidurala pe picoare" nu vor fi capabile sa mearga din urmatoarele motive: refuzul acestora (15-25%), slabiciunea picioarelor (anomaile adesea este descrisa) si hipotensiune materna (tensiune arteriala scazuta).

De asemenea, uneori nu iti este permis sa folosesti acest tip de medicatie de teama problemelor juridice. De exemplu, daca o persoana a ajuns la 90 de ani si a avut o interventie chirurgicala de inlocurie de sold, acest tip de anestezie este necesara pentru a ajuta la mers.

Intrebare : De ce as vrea sa umblu in timpul travaliului?
Raspuns : Deplasarea si mobilitatea provoaca contractii si prin urmare travaliul, scad durerea, scurteaza travaliul si cresc rata de nasteri vaginale. De asemenea, as sublinia faptul ca a avea capacitatea de miscare este foarte important pentru sanatatea emotionala si mentala a femeii in timpul travaliului. De fapt, acest tip de anestezie ii va oferi mai mult control asupra corpului, spre deosebire de epidurala clasica.

Intrebare : Trebuie sa fac miscare?
Raspuns : Nu, nu trebuie sa umblii. Cu toate acestea, exista avantaje chiar daca nu faci miscare. Esti in masura sa te misti mai bine in pat, sau sa mergi la baie sau sa stai pe scaun. Acest lucru este util mai ales in a doua etapa a travaliului (impingere) unde adopti mai mult pozitiile verticala sau ghemuita care pot ajuta la nasterea copilului.

Intrebare : Ce interventii suplimentare sau complicatii apar de la "epidurala pe picioare"?
Raspuns : Fiecare medicament pe care il iei va ajunge la copil si va avea potentiale efecte secundare pentru tine, travaliu si copil. Totusi, acestea sunt de fapt diminuate in comparatie cu epidurala clasica. Pentru ca esti in stare sa te deplasezi in jur nu apare cresterea ratelor de nasteri prin cezariana asa cum apare in cazul epiduralelor clasice.

Intrebare : Ce se intampla daca am nevoie de mai multe medicamente sau de o nastere prin cezariana?
Raspuns : Cateterul este lasat in spate, astfel incat medicamente suplimentare ar putea fi administrate fie pentru ameliorarea durerii care apare, fie pentru o nastere chirurgicala. Acest lucru se poate face incontinuu, la fel ca si la epidurala clasica.

Intrebare : Cat de intalnita este anestezia "pe piciuoare"? Pot sa o fac si in oraselul meu?
Raspuns : Cu siguranta acest lucru trebuie sa intrebat la sectia de anestezie. Poate sa depinda de anestezistul care este de garda. Ai putea sa-l convingi sa incerce o combinatie de doze ultrareduse daca vorbesti cu el inainte si ii permiti sa faca o investigare.

Intrebare : Poate partenerul meu sau altcineva sa stea cu mine?
Raspuns : Aceasta este de fapt o chestiune de politica a spitalului si/sau anestezistului. In cazul in care este foarte important pentru tine, discuta acest amanunt inainte de nastere la sectia de anestezie.

Ce spun unele femei?

„A fost foarte diferita fata de prima mea epidurala. Efectiv, puteam sa ma misc in pat si puteam merge la baie. A fost dragut sa fiu in masura sa pot simti contractiile si totusi ele sa nu ma deranjeze.” – mama pentru a doua oara.

„Puteam merge! Intr-adevar m-am indoit ca se va intampla, dar am facut-o.”

„Dupa aproape 30 de ore de travaliu, a fost ceva placut dupa nasterea mea anterioara fara medicamente. Am fost in masura sa fac cele mai multe din lucrurile pe care mi le-am dorit la nastere.”

Din nou, niciun medicament sau studiu nu este perfect. Totusi, doza epidurala ultrascazuta pare sa ofere o alternativa acelor femei care aleg sau necesita ameliorarea durerilor in timpul travaliului, in special daca au teama sa fie complet amortite.

Asigura-te ca ai citit despre procedura epidurala, este foarte important sa intelegi intregul proces.