Modificarile Sanilor in Timpul Sarcinii
In timpul sarcinii, burta ta se mareste pentru a putea gazdui copilul aflat in crestere. Dar multe femei nu isi dau seama ca intregul lor corp este transformat de noua viata din interior – si nu sunt alte modificari de suprafata mai vizibile decat sanii.
Considerati pana acum ca o podoaba, sanii au parte de schimbari dramatice in timpul sarcinii, deoarece acestia se pregatesc pentru rolul lor in furnizarea de hrana pentru cel mic. Iata la ce te poti astepta de la sanii tai in timpul sarcinii si a stadiului post-partum.
Primul Trimestru de Saarcina
Ce poti observa la sani, chiat inainte de a afla ca esti insarcinata: sensibilitate. Sanii pot deveni foarte sensibili la atingere in primele trei luni de sarcina. Ei pot deveni mai "plini", acesta fiind motivul principal pentru sensibilitate crescuta.
Al Doilea Trimestru de Sarcina
Distractia abia a inceput! Pe masura ce sarcina progreseaza, se maresc si sanii. De obicei, sensibilitatea extrema se diminueaza in acest stadiu, dar este de asteptat un castig destul de important in zona bustului. Nu este neobisnuita cresterea sanilor cu 10 pana la 15 cm si una pana la 3 cupe marime. Pregateste-te pentru a schimba sutienul de multe ori!
De asemenea, lunile de mijloc ale sarcinii aduc o modificare a sfarcurilor. Mamelonul si areola se pot dubla in dimensiune si pot de fapt ramane asa dupa nastere. Pielea, de obicei roz-bruna, se va intuneca si va continua sa se schimbe astfel pentru tot restul sarcinii. Acest lucru se datoreaza circulatiei crescute a sangelui in zona sanilor.
Al Treilea Trimestru de Sarcina
In trimestrul 3, pe masura ce se apropie termenul, sanii tai vor continua sa se extinda impreuna cu burta. Ii vei simti mult mai grei, in special odata ce incep sa produca colostru. Acest lichid galbui este bogat in anticorpi si este plin cu substante nutritive pentru a furniza nou-nascutului necesarul de minerale vitale de care are nevoie pentru un start sanatos in viata.
De asemenea, vei observa mici umflaturi in jurul areolei, numite tuberculii lui Montgomery. Aceste glande produc un ulei care va ajuta ca alaptarea sa se faca mai confortabil atunci cand vine momentul. De asemenea, sfarcurile vor deveni mult mai elastice, ceea ce va fi de un real folos odata ce sanii tai incep alaptarea.
Semne de Avertizare
Desi modificarile sanilor in timpul sarcinii sunt absolut normale, exista cateva lucruri pe care ar trebui sa le cunosti pentru eventualitaatea in care apar probleme:
- Mameloane inverse: Uneori, sfarcurile se pot intoarce in interior, iar acest lucru poate provoca probleme odata ce ai inceput alaptarea. Daca observi sfarcurile aplatizate sau inversate, asigurate ca bebelusul are o mare parte din areola in gura. Acest lucru face ca sa existe o priza buna si ajuta la incurajarea biberonului pentru a bea lapte.
- Angorjare: Aceasta umplere a sanilor poate fi extrem de dureroasa pentru o mama noua. Corpul tau produce lapte peste masura, si nu poti alapta suficient pentru a diminua presiunea. Aplica pachete de gheata rece la sani intre mese si incearca sa faci un dus cald chiar inainte de alaptare. Acest lucru va incetini productia de lapte si va minimiza durerea pentru tine.
- Canal infundat: Cand un canal de lapte se infunda, acesta poate provoca durere si face hranirea dificila. Compresele calde sunt de ajutor, dar cel mai bun lucru este sa alaptati copilul des si sa fie masati canalul. De multe ori in aceasta situatie este importanta asistenta medicala, deoarece un canal infundat poate duce la mastita.
- Mastita: Aceasta afectiune poate duce la dureri in timpul sarcinii si dupa nastere. Fie ca este vorba de o conducta infundata sau de un sfarc crapat, mastita apare atunci cand o zona a sanilor este grea sau inflamata. Aceasta este o infectie care pot fi tratata cu antibiotice. Deoarece sfarcurile crapate sunt de obicei cauza, este important sa fie tratate cu lanolina sau cu o un alta crema pentru a exista siguranta ca acestea se vindeca in mod corespunzator.
Sfaturi Pentru Alaptare
Deci, daca pana acum sanii tai au fost doar pentru distractie, marirea si modificarea lor se face pentru a se potrivi noului rol de furnizori de hrana pentru nou-nascut. Alaptarea este un proces foarte natural, dar asta nu inseamna ca vei sti toate sfaturile si trucurile pentru ca hranirea sa fie imediat un succes. Iata cateva sfaturi pentru a te ajuta la hranirea copilului tau in cel mai simplu mod posibil:
- Vizite dese la pediatru: Vei fi bucuroasa ca ai făcut-o. Acest lucru da siguranta copilului tau ca obtine toate substantele nutritive de care are nevoie si ca sanii tai nu se vor umfla.
- Pachete de Gheata: Daca apare angorjarea, pachetele de gheata vor fi prietenele tale. Raceala incetineste productia de lapte si ajuta la ameliorarea durerilor la sani.
- Dusuri Calde: Invers, un dus cald va favoriza productia de lapte si il va face sa curga mai liber atunci cand vine timpul pentru alaptare.
- Priza Buna: Poate fi destul de dureros si ineficient pentru copil atunci cand ia numai mamelonul in gura. Asigura-te ca ia, de asemenea, si areola in gura. Acest lucru face ca priza sa fie buna, adica este redata cantitatea maxima de lapte si va ajuta la minimizarea riscului de sfarcuri crapate. Puteti afla mai multe din articolul "Pozitii pentru alaptat"
- Utilizarea Lanolinei: Nimic nu va fi mai bun pentru sanii tai in timp ce alaptezi decat lanolina. Aceasta crema va calma mameloanele iritate, ceea ce face sa fie mai usor pentru tine sa continui sa alaptezi si reduce riscul infundarii unui canal sau riscul de mastita.
Sanii trec printr-o multime de lucruri in timp ce sarcina progreseaza, dar fii sigura, ei sunt pregatiti pentru acest proces. Observa semnele corpului tau si viziteaza medicul daca simti ca ceva este in neregula. Altminteri, bucuria modificarii sanilor tai face sa se apropie data scadentei. Aceasta este un alt semn al maternitatii tale iminente si a bucuriei care e pe cale sa intre in viata ta.
Poti citi mai multe despre modificarile sanilor dupa nastere in articolul
"Sanii dupa nastere si alaptarea (transformari, dureri, intretinere)"
Discuta pe forum cu alte mamici despre transformarile sanilor in sarcina.