Acneea in sarcina
O, Hormonii Acestia!
De ce sarcina poate cauza si agrava eruptii ale pielii? Fiind gravida si avand un cos – sau trei – pe barbie, este o modalitate sigura de a se deduce faptul ca hormonii sunt puternici si in schimbare, ceea ce-ti adauga un disconfort suplimentar peste toate celelte simptome ale sarcinii. Nivelurile de hormoni sunt ridicate in timpul sarcinii, iar ca rezultat al acestui fapt sunt aparitia de modificari ale pielii si acneea.
Potrivit unui studiu, pana la 65% dintre femei cred ca a existat o schimbare in privinta acneei in timpul sarcinii. Cu toate acestea, cel mai interesant lucru este faptul ca nu la toate femeile acneea s-a intensificat in timpul sarcinii. Studiul a relevat ca in jur de 41% dintre femei au raportat ca acneea a scazut in timp ce erau insarcinate, in timp ce doar 29% cred ca aceasta s-a agravat.
Se estimeaza ca la pana la o treime dintre femei acneea s-a agravat in timp ce acestea erau insarcinate. Acest lucru face ca o multime de femei sa se intrebe de ce apare acneea, ce pot face pentru a scapa de ea si daca exista o modalitate pentru a preveni in primul rand sa se intample asta.
De Ce Acneea Devine Vizibila
Se crede ca glandele sebacee sunt activate sa creasca si sa produca sebum (ulei), fie prin cresterea hormonului masculin, fie prin sensibilitatea crescuta a receptorilor androgeni la sebocite (celulele care produc ulei in foliculuii de par). In timp ce toate femeile produc hormoni androgeni in ovare si glandele suprarenale, echilibrul hormonal in timpul sarcinii poate fi modificat pentru a produce mai multi hormoni masculini, pentru a creste sensibilitatea receptorilor hormonali.
Din pacate, doar producerea a mai mult ulei nu este un lucru suficient pentru a provoca acnee, astfel incat povestea devine mai complexa. Din motive care nu sunt inca cunoscute, pielea din jurul foliculilor de par (de asemenea, poate avand legatura hormonala) nu se schimba la fel de bine, iar acest lucru cauzeaza blocarea porilor foliculului de par (pete negre si albe).
Atunci cand se intampla acest lucru, sebumul ramane la suprafata si este mancat de bacterii care traiesc normal pe piele. Rezultatul este o iritatie sau o umflatura rosie inflamata. Atunci cand se intampla acest lucru, exista in continuare o reactie imuna in celulele inflamatorii, care duce la formarea pungilor cu puroi.
Aveti grija la tratament
O multime de persoane iau medicamente pentru acnee pe baza de prescriptie medicala, chiar si inainte de sarcina. Acesta este unul dintre primele lucruri pe care ar trebui sa le discuti cu medicul tau, astfel incat acesta sa poate evalua daca e ceva care ar putea dauna copilului. Unele medicamente pentru acnee sunt considerate a avea legatura cu unele malformatii congenitale.
Pana la 35% dintre copiii nascuti de femeile expuse la medicamentul Accutane, in primul trimestru de sarcina, au afectiuni congenitale si prezinta un risc crescut de avort spontan si deces infantil. Aceste afectiuni congenitale includ probleme cum ar fi afectiuni ale sistemului nervos central, afectiuni cardiace si afectiuni craniofaciale.
Un alt medicament popular prescris pentru acnee, tetraciclina, este considerat a avea legatura cu incetinirea cresterii oaselor si decolorarea dintilor fatului. Retin-A, un alt medicament, contine avertismente privind utilizarea sa in timpul si inainte de a ramane insarcinata. Pentru a fi in siguranta, cel mai bine este sa discuti cu medicul tau despre orice tratamente pentru acnee, bazate sau nu pe prescriptie medicala, pe care le iei inainte sau in timpul sarcinii.
Odata ce apare acneea, de obicei, tratamentele pe baza de prescriptie sunt limitate, din cauza ingrijorarii cu privire la posibilele efecte asupra fatului. Doctorii recomanda ca pacientele sa nu ia in calcul un tratament puternic in timpul sarcinii, deoarece afectiunea va dura doar un numar limitat de luni.
Cum Putem Preveni?
Deci, ce poti face inainte, in scopul de a evita probleme cu acneea in timpul sarcinii? Nu exista ceva pentru a o putea evita in totalitate, dar sunt unele lucruri care pot ajuta si reduce acneea. Incepe prin spalarea usoara in fiecare zi cu un sapun delicat si sterge-te cu un prosop uscat. Foloseste un machiaj care nu blocheaza porii si fii sigura ca te-ai spalat pe fata inainte de a merge la culcare.
Nu exista nici o actiune de prevenire specifica, alta decat curatarea delicata a pielii si evitarea fardurilor puternic oclusive (colmatarea porilor), hidratarea fetei si medicamente. Pacientele care au acnee activa trebuie sa evite curatarea fetei cu materiale dure, deoarece acestea pot provoca mici taieturi la nivelul pielii, care pot agrava reactia inflamatorie a acneei. Aceasta include dermabraziunea si microdermabraziunea. De obicei, metodele folosite uzual pentru prevenirea acneei includ curatarea continua si usora a fetei, astringenti, spalarea cu o concentratie scazuta de peroxid de benzoil, spalarea faciala cu acid salicilic si tratamente faciale.