Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42
Implicatiile psihologice ale unei intreruperi de sarcina

Implicatiile psihologice ale unei intreruperi de sarcina

image

Uneori, fortata de imprejurari, o femeie trebuie sa apeleze la o procedura de avort pentru a scapa de o sarcina nedorita sau dorita, insa problematica. Alteori, poate aparea un avort spontan, pierzandu-se copilul. Pe langa implicatiile fizice cunoscute ce pot aparea in astfel de cazuri, exista unele de natura psihologica ce, indiferent care a fost motivul aparitiei unei astfel de situatii, afecteaza mama – si de multe ori nu doar pe ea – intr-un mod ireversibil.

Departe de a judeca sau a implica aspectele religioase sau filosofice ale unui avort voit, intotdeauna acesta va avea consecite nefaste asupra mamei, oricat de mult si-ar dori ea acest lucru. Totusi, decizia efectuarii lui ar trebui sa ramana strict problema celor doi parinti si nu a factorilor exteriori, deoarece, in unele cazuri, chiar si pastrarea copilului ar putea implica unele probleme dure, care pot fi, pentru unele persoane, imposibil de suportat. De aceea, singurii care au dreptul sa cantareasca avantajele si dezavantajele sunt doar cei doi si acestia nu ar trebui sa se lase influentati de surse exterioare. Din pacate, exact acesta este motivul pentru care nu putem trata problemele deciziei, in special deoarece fiecare situatie si persoana este unica si este imposibil de prezis ce factori vor influenta sau nu acest aspect.

Desigur, in studierea problemelor de ordin psihologic aparute in cazul intreruperii unei sarcini trebuiesc luate in considerare foarte multe variabile insa, in acest articol, le vom dezbate pe cele mai comune dintre ele si vom oferi cateva metode de rezolvare a lor.

Copilul nedorit si renuntarea la el

Una dintre cele mai des intalnite situatii este cea in care apare o sarcina nedorita, ca urmare a unui contact sexual neprotejat. De multe ori, insa, noii parinti sunt prinsi intr-o situatie dificila ca o varsta prea mica, o stare financiara sau sociala in care sa nu poata fi crescut un copil, nesiguranta relatiei cu partenerul, teama de parinti si „gura lumii”, etc. Situatiile pot fi multiple si in forme dintre cele mai diferite, totusi, nu ne putem abtine sa nu observam numitorul comun: contactul sexual neprotejat, chiar si atunci cand aparitia copilului ar reprezenta o situatie foarte problematica. Intr-un cuvant, o lipsa de imaturitate si intelegere a consecintelor.

Desigur, exista si cazurile cand copilul apare ca urmare a unui accident, ca de exemplu ruperea prezervativului, insa acestea sunt foarte rare si, de obicei, isi gasesc rezolvare tocmai prin responsabilitatea celor doi parteneri.

Astfel o tanara, ce nu a ajuns la un stadiu complet de dezvoltare al maturitatii si care viseaza la cucerirea intregii lumi, asa cum facem toti la o varsta frageda, isi vede toate aceste planuri spulberate de aparitia unui copil nedorit. Instinctul matern, unele convingeri religioase, teama de avort, ar putea-o face sa renunte la aceasta idee insa, exista si acele cazuri in care pasul este facut si tanara femeie trebuie, acum, sa se confrunte cu implicatiile psihologice ale unui avort.

Saptamanile si lunile care urmeaza vor fi unele foarte colorate din punctul de vedere al emotiilor pe care le va simti tanara. Daca, inainte de avort, ea considera ca prin procedura aceasta va simti o usurare, realitatea o va contrazice, datorita sentimentelor coplesitoare ce vor aparea. Astfel, cele mai intalnite simptome post-avort in astfel de cazuri sunt:

 • despresia
 • regretul
 • vinovatia
 • tristetea
 • dorinta de copil
 • teama ca nu va putea deveni mama din nou
 • decizii impulsive
 • despartirea de partener
Multe dintre aceste sentimente vor disparea, in lunile in care urmeaza insa, de multe ori, ele persista ani intregi dupa ce avortul a fost facut. Cu cat mai mica este varsta fetei care a trecut prin procedura de avort, cu atat aceste sentimente devin mai accentuate.

Avortul in adolescenta

Datorita imaturitatii psihice, tanara nu are toate mecanismele de aparare necesare pentru a lupta contra emotiilor coplesitoare si, de aceea, de multe ori, semnele lor vor fi sub forma cicatricilor, marcand intregul psihic al viitorului adult.

Avorturile in cazurile tinerelor minore ar trebui efectuate doar cu acordul parintilor acestora insa, din pacate, exista destui medici in tara noastra care sa fie dispusi, pentru suma de bani potrivita, sa treaca peste acest „mic impediment legal”. Legea insa are drept scop oferirea unui suport moral din partea parintilor, fapt ce ar duce la o mai buna vindecare a ranilor psihice, insa, incalcarea ei, priveaza de aceasta posibilitate tanara femeie, aceasta fiind nevoita – de frica sau rusine fata de parintii ei – sa se confrunte singura cu tenebrele emotiilor de dupa avort. Certurile inevitabile ce vor aparea in cuplu, dupa incheierea procedurii, dar si imaturitatea si lipsa capacitatii de intelegere a partenerului va contribui si ea la amplificarea acestora, producand, uneori, si alte consecinte, la fel de grave ca si avortul in sine.

Studiile au aratat ca un avort produs in perioada adolescentei are drept consecinte:

 • depresii acute – foarte grave deoarece, dupa ce primul episod al acestui tip de depresie a aparut, aceasta boala va fi prezenta pe toata perioada vietii, facandu-si simtita prezenta in momentele tensionate si de cumpana.
 • se vor forma sentimente de nesiguranta si vinovatie, exprimate prin dubii asupra capacitatii de a fi un parinte bun sau de a forma o familie.
 • lipsa unui sprijin moral din partea partenerului, in aceasta perioada, va conduce, de multe ori, la formarea unei perceptii gresite asupra relatiilor si a formarii unui cuplu stabil.
 • faptul ca au trebuit sa treaca singure prin aceasta perioada va da nastere unor resentimente, orientate, adeseori, contra familiilor si a societatii. De aici pot lua nastere comportamente deviante – precum fuga de acasa sau fobii sociale.
 • dezvoltarea traumelor in ceea ce priveste viata sexuala, in special daca varsta fetei este una foarte mica.

Sfat pentru adolescentele si tinerele mame ce au trecut printr-un avort

Un grafic al perioadei de dinainte, din timpul si de dupa avort ar avea forma literei U. Pana la aflarea starii de graviditate, tanara mama trece printr-o perioada linistita, de stabilitate, in care viata ei decurge in mod normal. Aflarea vestii reprezinta o cadere a acesteia, care se agraveaza in momentul in care se efectueaza avortul. Vestea buna este ca, oricat de disperata ar parea situatia de dupa procedura, lucrurile se vor redresa, iar viata tinerei va reintra pe fagasul normal, daca aceasta va tine cont de sfaturile pe care le voi prezenta in randurile care urmeaza.

De cele mai multe ori, tinerele refuza sa spuna cuiva despre drama ce se desfasoara in viata lor. In acest caz, partenerul este cel care ar trebui sa ofere intregul sprijin moral insa, de multe ori, si acesta este la fel de pierdut, ca si tanara mama, consecintele acestui fapt fiind despartirea cuplului. Ajutorul venit din partea prietenilor, neimplicati emotional si, de obicei, incapabili sa inteleaga in totalitate pericolele unei depresii, este unul nesemnificativ. Ajutorul din partea parintilor iese, de cele mai multe ori, din discutie.

Totusi, o tanara ce tocmai a trecut printr-un avort trebuie sa discute cu cineva! In acest caz, recomand ajutorul venit din partea unui psiholog – cel al scolii, de exemplu – care sa o ajute sa depaseasca implicatiile psihice aferente unui avort cu minimul de traume posibil. De multe ori, ajutorul venit din partea unui specialist in gestionarea unor astfeld e probleme este mult mai bun chiar si decat cel venit din partea parintilor sau partenerului de viata.

Ce efecte are un avort asupra tatalui?

Multe dintre articolele ce trateaza subiectul avortului uita ca situatia implica,de fapt, doua persoane si nu doar mama si problemele ei. Intr-adevar, desi cele ale tatalui sunt mult mai mici si fac referire, in special, la schimbarile aparute la partenera, si acestea au o pondere mare in modul cum situatia ii va afecta pe cei doi.

Daca tatal a participat la aceasta decizie, urmarile survenite la mama isi vor face aparitia si in cazul lui. Si el, la randul sau, se va confrunta cu depresie, remuscari, sentimente de vinovatie si teama, anxietate si resentimente.

Cuplul se va confrunta cu raceala emotionala, aparitia tensiunilor datorate schimbarii psihice a celor doi, dezamagiri dar si stari psihotice sau nevrotice ce pot, uneori, degenera. Acesta este si motivul pentru care, cele mai multe cupluri care au trecut printr-un avort se despart dupa ce acest lucru s-a intamplat.

Copilul dorit si pierdut

Din pacate, avorturile nu apar doar in cazuri accidentale si, deseori, parinti ce au asteptat si planificat venirea lui pe lume, sunt nevoiti sa renunte la el, din motive de sanatate. In timp ce in cazul unui copil nedorit, motivul avortarii lui este unul intrinsec, in cazul acesta, insa, parintii asisa neputinciosi la pierderea lui, fara a avea un cuvant de spus.

De aceea, cazul acestor parinti este mult mai grav insa, datorita maturitatii lor, poate fi rezolvat intr-un mod mai putin daunator psihicului lor. Acesti parinti manifesta toate celelalte simptome, prezentate mai sus, insa apar si alte probleme, precum:

 • lipsa concentrarii
 • dezamagire
 • reactii schizofrenice
 • pierderi de memorie
 • psihoza afectiva
 • pierderea interesului pentru activitatile desfasurate
 • schimbari dramatice ale personalitatii
 • lipsa motivatiei
In aceste cazuri, familia va putea urma doua drumuri: sa incerce sa conceapa un alt copil sau sa dezvolte o frica fata de acest lucru, ce poate degenera in lipsa intimitatii sexuale si, astfel, in clatinarea stabilitatii cuplului.

Cum sa pastrezi echilibrul familiei dupa un avort?

Sustinerea partenerului este cea mai importanta sursa de vindecare psihica, in cazul unui avort. Cuplul trebuie sa priveasca acest moment nu ca pe o pierdere, ci ca pe o experienta care a ajutat la consolidarea relatiei dintre ei. Un cuplu ce depaseste un astfel de moment poate fi considerat, pe buna dreptate, un cuplu puternic si matur.

Multe cupluri aleg sa evite sa vorbeasca despre aceasta experienta insa,desigur, aceasta este o miscare extrem de daunatoare pentru psihicul fiecaruia. Exprimarea sentimentelor – comunicarea sanatoasa – este un pas important pentru depasirea fara complicatii a momentului de dupa avort.

Insa de multe ori, acesti pasi nu sunt suficienti iar pe fondul unor conflicte mai vechi, un avort poate ravasi viata familiala a unui cuplu. De aceea, se recomanda apelarea la un ajutor exterior, obiectiv si de specialitate, precum cel al unui psihoterapeut. Cateva sedinte de psihoterapie de cuplu pot rezolva nu doar problema avortului, dar si unele conflicte din interiorul familiei.