Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42




Intrebari frecvente in sarcina
  Sughitul copilasului in pantecele mamei  
  TOP 10 intrebari  
  TOP 10 lucruri de evitat in sarcina  
  Principalele semne de sarcina  
  Calatoria cu avionul  
  Top 10 temeri - Calatoria cu avionul  
  Sexul si sarcina  
  Baia fierbinte in sarcina  
  Lucrari dentare in sarcina  
  Ce culoare de ochi va avea bebelusul?  
  Activitatea fetala in sarcina  
  7 mituri despre predictia sexului copilului tau  
  Grijile din primul trimestru al sarcinii  
  Grijile din cel de-al 2-lea trimestru de sarcina  
  Grijile din cel de-al 3-lea trimestru  
  Insarcinata pentru a doua oara  
  Trezirea simturilor  
  Semnele timpurii ale travaliului  
  Placenta  
  Semne ale sarcinii cu gemeni  
  Pozitiile de dormit in sarcinii  
  5 efecte secundare ale sarcinii  
  Ce cauzeaza aparitia gemenilor  
  Intoarcerea copilului pentru nastere  
  Urinarea frecventa in timpul sarcinii  
  Folosirea telefonului in sarcina  
  Genetica si copilul tau  
  Anatomia fetusului: creierul  
  Cordonul ombilical  
  7 motive pentru care sarcina e buna  
  Schimbari emotionale in sarcina  
  Schimbari ale corpul gravidei in sarcina  
  Riscul ereditar asupra sanatatii copiilor  
  Sarcina fantoma sau sarcina falsa  
  Visele din timpul sarcinii  
  Schimbari psihologice in sarcina  
  Sarcina vs dragostea in cuplu  
  Cele mai comune boli genetice  
  Simturile in pantec  
  De ce barbatii isi doresc un fiu  
  Schimbari fiziologice in sarcina  
  Schimbari in primul trimestru  
  Schimbari in al 2-lea trimestru  
  Schimbari in al 3-lea trimestru  
  Cum se Calculeaza Varsa Sarcinii  
  Dezvoltarea fetala in primul trimestru  
Dezvoltarea inimii fatului

Probleme Cardiace ale fatului

image

In ce conditii poate sa fie afectata inima unui copil nenascut?

Nimic nu este la fel de infricosator decat constatarea ca nu este totul in regula cu cel mai important organ al copilului : inima. Problele la inima sunt detectata de obicei la testele cu ultrasune (ecografie).

In unele cazuri, defectele inimii pot fi operate cu succes imediat dupa nastere. Exista si povesti fericite, si cel mai important lucru pentru o mama este sa ramana pozitiva si sa se bucure de sarcina si nastere.

Formarea Inimii

Inima se devolta foarte devreme la fetusi. Inima este printre organele care se dezvolta cel mai devreme, si o versiune primitiva deja bate si pompeaza sange in cursul dezvoltarii fatului din a 7-a saptamana de gestatie. Cresterea rapida a embrionului necesita un sistem de livrare a nutrientilor dincolo de simpla raspandire de la o celula la alta, astfel incat dezvoltarea timpurie a inimii si a vaselor de sange este un pas esential.

Formarea inimii unui copil incepe cu un tub simplu, care peste cateva saptamani devine o inima cu patru camere cu atrii si ventricule. Inima se dezvolta din celule specializate din cel putin doua parti ale embrionului timpuriu. Aceste celule se coaguleaza pentru a deveni un tub de inima primitiva, care apoi se extinde in anumite zone si trece printr-un proces cunoscut sub numele de luping pentru a se ajunge la structura finala a inimii.

Dezvoltarea inimii poate fi afectata in orice moment in acest proces care influenteaza modul in care semnalul celulelor este transmis mai departe, modul in care acestea migreaza in timpul dezvoltarii si modul in care acestea se divid si cresc.

Factorii Care Afectează Dezvoltarea Inimii

Desi oamenii de stiinta inca invata despre factorii care controleaza dezvoltarea inimii normal si despre cauzele specifice ale malformatiilor cardiace congenitale, ei au descoperit ca urmatoarele cauze contribuie la problemele care apar in dezvoltarea inimii:

  • Anomalii cromozomiale: De exemplu, trisomia 21, anomalie cromozomiala legata de sindromul Down, este asociata cu anomalii cardiace la 50% dintre copii.
  • Alte anomalii genetice: O singura gena se poate dezvolta anormal si acest lucru poate fi asociat cu dezvoltarea unei probleme cardiaca congenitale.
  • Boli materne cum ar fi diabetul zaharat: Controlul slab al glicemiei la o mama cu diabet zaharat este cunoscut a fi asociat cu un risc crescut de probleme cardiace la copil.
  • Infectii materne, cum ar fi rubeola (pojarul german): Din fericire, pojarul german este acum foarte rar, dar obstetricieni verifica intotdeauna pentru a fi siguri ca o mama este protejata impotriva pojarului german la inceputul sarcinii.
  • Medicamente sau substanțe luate de mama: Dilantin (utilizat pentru a trata convulsii), cocaina, alcool si Accutane (utilizat pentru a trata acneea) toate pot afecta formarea inimii fatului.
  • Expunerea la anumite substante din mediu: Vopsele, solventi, degresanti, pesticide; poluanti atmosferici, precum tricloretilena; si eventual radiatiile ar trebui sa fie toate evitate.

Probleme Comune ale Inimii

Din fericire, problemele cardiace sunt destul de rare. Doar aproximativ 8 din 1.000 de copii se nasc cu anomalii cardiace.

Cele mai multe probleme cardiace observate la nastere au o cauza neclara. Aproximativ 8% dintre copiii nascuti cu probleme cardiace au o cauza genetica. De exemplu, aproximativ 40% dintre copiii cu sindromul Down au asociate probleme cardiace, la fel ca si copiii nascuti cu tulburari genetice ca sindromul Turner, sindromul Klinefelter, precum si anumite alte trisomii (prezenta a trei copii ale unui cromozom, fata de doua, cat este normal).

Anomailiile sau problemele cardiace se incadreaza in patru categorii diferite. Acestea includ dezvoltarea incompleta, probleme de dezvoltare, pozitionarea gresita a fatului, sau evolutia gresita a structurilor cardiace in timpul dezvoltarii.

Tratamentul depinde de situatie: uneori se face o monitorizare atenta, uneori medicamentele sunt date fatului prin cordonul ombilical in timp ce aceste este inca in uter sau dupa nastere in unitatea de terapie intensiva neonatala. Uneori este necesara interventia chirurgicala si, in cazuri extreme, poate sa fie necesar un transplant de inima. Tratamentele sunt la fel de variabile ca si tulburarile, si, uneori, nu exista niciun tratament.

Poti Preveni Afectiunile Prenatale ale Inimii?

In timp ce unele afectiuni cardiace nu pot fi prevenite, poti reduce sansele copilului de a dezvolta o afectiune prin felul in care ai grija de tine si prin consumul de alimente sanatoase. Luarea vitaminelor prenatale in mod regulat si evitarea alcoolului, tutunului, precum si a consumului ilicit de droguri este cel mai bun sfat pentru orice femeie gravida. Orice femeie care ia in considerare o sarcina in viitorul apropiat ar trebui sa se programeze pentru o consultatie prenatala la medic, unde poate sa discute despre pregatirea pentru sarcina, precum si despre lucrurile care ar trebui sa fie evitate.

De asemenea, este important ca viitoarea gravida ea sa stie despre rubeola (daca este imuna sau nu). Personalul medical poate sa faca acest test si poate lua masuri. Alcoolul, tigarile si cocaina sau alte droguri ar trebui sa fie evitate. Orice medicament prescris ar trebui sa fie discutat cu un medic specializat in obstetrica si ginecologie. In plus, o dieta echilibrata si o ingrijire prenatala buna, inclusiv vitaminele prenatale cu acid folic, sunt, probabil, cele mai eficiente pentru sanatatea inimii copilului tau si pentru starea sa generala de sanatate.