Cordonul_ombilical
Anatomia fetusului: cordonul ombilical
Cea mai evidenta caracteristica a cordonul ombilical este ca e lung, de obicei avand aproximativ 55 de centimetri.
Acest lucru ofera multa libertate, astfel incat bebelusul se poate misca destul de mult, fara a intampina vreun pericol. Intr-adevar, exista sansa ca acesta sa se incolaceasca in jurul copilului, dar aceasta este atat de mica incat rareori cordonul ombilical se poate strange. Ca un plus pentru siguranta, este volumul mare a lichidului amniotic, care nu lasa cordonul ombilical sa fie impins in sus de peretele uterului. De fapt, unele cazuri ale lipsei de oxigen pentru fat din timpul travaliului au fost tratate cu succes prin introducerea de lichid amniotic in uter, pentru a restaura volumul pierdut atunci cand s-a rupt apa.
Cordonul ombilical are o membrana specializata ce joaca un rol in schimbul de fluide, dar si in alte schimburi importante dintre mama si copil. Aceasta contine doua artere si o vena.
Acestea sunt principalele canale pentru transportul oxigenului si al substantelor nutriente spre copil. Cea care protejeaza vasele de sange de rasucirile si compresiile cordonului omilical este o substanta numita Gelatina Wharton. Aceasta ghideaza cursul cordonului ombilical, inconjurand vasele de sange si actionand ca o manta, pentru a le feri de lovituri. Intr-adevar, copilul al carui cordon ombilical are o cantitate mica de Gelatina Wharton are un risc crescut de a dezvolta stres fetal. Din fericire, aceasta este o descoperire accidentala, facuta abia dupa ce a avut loc o nastere normala. De asemeni, pulsarea regulata a cordonului ombilical si puterea constanta a fluxului sangvin au tendinta de a actiona ca si intaritor ce previne rasucirea.
Noduri ale cordonului ombilical in timpul sarcinii
Fatul face o serie de miscari, rasuciri si intoarceri in uter pe parcursul sarcinii, acest lucru putand duce la innodari ale cordonului ombilical. De asemenea, alte noduri se pot forma si in timpul travaliului si al nasterii.
Cat este de raspandita aceasta situatie?
Rata de aparitie a acestor cazuri este de una la 100 de sarcini, dar numai una din 2000 de nasteri va avea un nod foarte strans, care ar putea pune probleme bebelusului.
Mai frecvente decat nodurile cordonului ombilical sunt buclele nucale, adica infasurarea sordonului in jurul gatului bebelusului. Acestea apar in cca un sfert din sarcini, insa rareori prezinta un risc pentru nou-nascut.
Cine prezinta un risc mai ridicat?
Fetii care au sunt legati cu un cordon ombilical mai lung si cei care sunt mai mari decat varsta gestationala prezinta riscuri mai mari.
Cercetatorii speculeaza de asemenea si faptul ca deficientele nutritionale afecteaza structura si bariera protectoare a cordonului ombilical.
De asemenea, sunt luati in calcul si alti factori de risc, cum ar fi fumatul sau consumul de droguri, sarcina multipla, hidramnioza.
Care sunt simptomele?
Cel mai frecvent simptom al unui nod al cordonului ombilical este reducerea activitatii fetale dupa saptamana 37 de sarcina.
Daca nodul apare in timpul travaliului, un monitor fetal va detecta un puls anormal al fatului.
Trebuie sa va ingrijorati?
O substanta numita gelatina Wharton ofera amortizare in jurul vasele de sange importante din cordonul ombilical si le protejeaza chiar daca acesta se innoada.
Acest lucru inseamna ca sansele sunt de partea dvs (si a copilului), si ca un adevarat nod strans nu se va produce.
Atata timp cat nodul ramane liber, acesta nu va dauna copilului dumneavoastra. Dar daca nodul devine strans, ar putea interfera cu circulatia sangelui de la placenta la copil si ar putea provoca privarea de oxigen.
O astfel de complicatie este cel mai probabil sa apara in timpul coborarii fatului prin canalul de nastere, dar aceste cazuri sunt rare.
Un cordon ombilical ce s-a infasurat in jurul gatului este un caz des intalnit, dar, datorita motivelor prezentate mai sus, rareori aceasta este o problema.
Daca acesta este infasurat de doua sau de mai multe ori, totusi - mult mai rar - poate exista o strangere de la una dintre bucle.
Aceasta, de obicei, poate fi rezolvata in timpul monitorizarii travaliului, prin realizarea unor pasi consecutivi ce tin de o nastere sigura.
Ridicarea mainilor deasupra capului nu cauzeaza noduri, asa cum multe paciente au auzit. Acesta este un mit.
Un nod adevarat nu este, in mod normal, strans si, in general, Gelatina Wharton face ce stie sa faca mai bine - protejeaza toate vasele importante.
Incurcarea cordoanelor ombilicale intre gemeni, totusi, este o amenintare reala, daca acestia impartasesc acelasi sac amniotic.
Acest tip de sarcina cu gemeni este, in general, o exceptie, majoritatea cordoanelor ombilicale ale gemenilor fiind separate in siguranta de o membrana aflata intre cei doi copii.
Totusi, este important sa folosesti un test cu ultrasunete daca esti insarcinata cu gemeni, cat mai devreme posibil, pentru a vedea daca membrana se afla acolo.
Ce puteti face?
Nu puteti face nimic pentru a preveni aparitia unui astfel de nod al cordonului ombilical.
Puteti insa sa fiti atenta mereu la miscarile fatului, mai ales in ultimele saptamani de sarcina, sa vedeti cat de des misca si sa va anuntati medicul imediat ce observati o modificare in activitatea fetala obisnuita de pana atunci.
Daca un nod larg se strange in timpul travaliului sau al nasterii, medicul va putea observa acest lucru prin intermediul monitorului fetal, care va detecta o scadere a pulsului fatului si va lua deciziile cele mai bune pentru a aduce fatul in siguranta pe lume.
De obicei, in aceste cazuri se opteaza pentru cezariana de urgenta.
Puteti discuta pe forum cu alte mamici despre ingrijirea cordonul ombilical ramas dupa nastere.