Despre anestezia epidurala

Anestezia epidurala

image

Anestezia epidurala este cea mai populara metoda de ameliorare a durerii in timpul travaliului. Cele mai multe femei solicita o anestezie epidurala, mai mult decat orice alta metoda de ameliorare a durerii. Mai mult de 50% dintre femeile care dau nastere la spitale utilizeaza anestezia epidurala.

In timp ce te pregatesti pentru „durerile facerii”, incearca sa inveti cat mai mult posibil despre optiunile de calmare a durerii, astfel vei fi mai bine pregatita pentru a lua deciziile corecte in privinta durerilor din timpul nasterii. Intelegerea diferitelor tipuri de anestezie epidurala, modul in care acestea sunt administrate si beneficiile si riscurile lor, te va ajuta in deciziile tale luate in timpul travaliului si a nasterii.

Ce este anestezia epidurala?

Anestezia epidurala este o anestezie locala care opreste durerea in regiunea respectiva a corpului. Scopul unei anestezii epidurale este mai degraba de a oferi o ameliorare a durerii, decat o anestezie, care inseamna lipsa totala a simturilor in zona respectiva. Anestezia epidurala blocheaza impulsurile nervoase de la segmentele inferioare ale spinarii. Acest lucru duce la un simt scazut in jumatatea inferioara a corpului. Medicamentele epidurale se incadreaza intr-o clasa de medicamente numite anestezice locale, cum ar fi bupivacaina, chloroprocaina, sau lidocaina. Ele sunt adesea livrate in combinatie cu opioide sau narcotice, cum ar fi fentanyl si sufentanil, in scopul de a reduce doza necesara de anestezic local. Acest lucru duce la ameliorarea durerii cu efecte minime. Aceste medicamente pot fi utilizate in combinatie cu epinefrina, fentanyl, morfina sau clonidina pentru a prelungi efectul epidural sau pentru a stabiliza presiunea sangelui mamei.

Cum este facuta anestezia epidurala?

image

Fluide intravenoase vor fi administrate inainte de inceperea travaliului si anterior procedurii epidurale. Poti sa te astepti sa primesti 1-2 litrii de fluide intravenoase in timpul travaliului si a nasterii. Un anestezist, un obstetrician, sau un asistent anestezist iti vor administra anestezia epidurala.

Ti se va cere sa-ti arcuiesti spatele si sa ramai un timp asezata sau culcata pe partea stanga. Aceasta pozitie este vitala pentru prevenirea problemelor si creșterea eficientei anesteziei epidurale.

O solutie antiseptica va fi utilizata pentru a curata zona taliei de la mijlocul spatelui pentru a minimiza riscul de infectie.

O zona mica a spatelui va fi injectata cu un anestezic local pentru a amorti. Un ac este apoi introdus in zona amortita in jurul maduvii spinarii din partea inferioara a spatelui.

Dupa aceea, un tub mic sau un cateter este filetat prin intermediul acului in zona epidurala. Acul este apoi indepartat cu grija, lasand cateterul in loc sa furnizeze medicamente, fie prin injectii periodice, fie prin infuzii continue.

Cateterul este fixat de spate pentru a preveni alunecarea lui afara.

Care sunt tipurile de anestezie epidurala?

Exista 2 proceduri epidurale de baza utilizate in prezent. Intre diferente spitale sau anestezisti exista diferente in ceea ce priveste dozajele sau combinatiile de medicamente. Trebuie sa intrebi personalul medical de la spital despre metodele lor in aceasta privinta.

  1. Anestezie epidurala regulata: Dupa ce cateterul este fixat, este administrata o combinatie de narcotice si anestezice, fie printr-o pompa, fie prin injectii periodice in zona epidurala. Un narcotic cum ar fi fentanyl sau morfina este administrat pentru a inlocui unele dintre dozele mari de anestezic, cum ar fi bupivacaina, chloroprocaina, sau lidocaina. Acest lucru ajuta la reducerea unora dintre efectele adverse ale anesteziei. Vei avea nevoie sa intrebi despre politicile din spital referitoare la statul in pat si la mancare.
  2. Anestezia combinata spinala-epidurala sau “Epidurala pe picoare”: O doza initiala de narcotice, anestezice, sau o combinatie a celor doua, este injectata sub membrana exterioara care acopera maduva spinarii, si in interiorul zonei epidurale. Aceasta este zona intratecala. Anestezistul va trage inapoi acul in zona epidurala, infileteaza cateterul prin intermediul acului, apoi retrage acul si lasa cateterul in loc. Acest lucru permite o mai mare libertate de miscare in pat si o mai mare capacitate de a schimba pozitiile pentru asistenta. Cu cateterul fixat se poate cere o anestezie epidurala in orice moment, daca injectarea initiala intratecala este inadecvata. Ar trebui sa intrebi care este politica spitalului referitoare la miscare si mancare/bautura dupa ce procedura epidurala a avut loc. Prin utilizarea acestor medicamente, forta musculara, echilibrul si timpul de reactie sunt reduse. Anestezia combinata spinala-epidurala ar trebui sa asigure ameliorarea durerii pentru 4-8 ore.

Care sunt avantajele anesteziei epidurale?

  • Iti permite sa te odihnesti in cazul in care travaliul este prelungit.
  • Prin reducerea disconfortului de la nastere, unele femei au o experienta la nastere mult mai pozitiva.
  • In mod normal, o anestezie epidurala iti permite sa ramai in alerta si sa participi activ in timpul nasterii.
  • Daca nasti prin cezariana, o anestezie epidurala iti va permite sa stai treaza si, de asemenea, va inlatura eficient durerea in timpul recuperarii.
  • Atunci cand alte tipuri de proceduri nu mai sunt de ajutor, o anestezie epidurala te poate ajuta sa scapi de epuizare, iritabilitate si oboseala. O anestezie epidurala iti poate permite sa te odihnesti, relaxezi, concentrezi si sa ai puterea de a merge mai departe ca un participant activ in experianta pe care o ai la nastere.
  • Utilizarea anesteziei epidurale in timpul nasterii este in permanenta imbunatatita si o mare parte din succesul sau depinde de abilitatea cu care este administrata.

Discuta cu alte mamici pe forumul 7 pitici despre:
Filmul unei epidurale
Tipuri de anestezie
Nasterea cu anestezie epidurala


Partea a doua >>