Intrebari frecvente despre imunizare
Odata cu inceputul raspandirii vaccinurilor, numarul cazurilor de imbolnaviri la copii, precum pojarul si difteria, au scazut in mod considerabil. Sistemele de imunizare au protejat milioane de copii de potentiale afectiuni mortale si au salvat mii de vieti omenesti.
In realitate, unele boli apar destul de rar, incat, uneori, parintii se intreaba daca vaccinurile mai sunt necesare. Aceasta este una dintre conceptiile gresite despre imunizare. Adevarul este ca, majoritatea bolilor care pot fi prevenite prin intermediul vaccinurilor, inca mai apar peste tot in lume, chiar si in tarile dezvoltate, chiar daca se intampla destul de rar.
Adevarul este ca vaccinurile inca joaca un rol important in mentinerea sanatatii copiiilor. Din pacate, slaba informare despre vaccinuri poate face ca unii parinti sa decida sa nu isi mai imunizeze copiii, in acest fel expunandu-i pe acestia si pe cei din jur la imbolnaviri.
Pentru a intelege mai bine care sunt avantajele si dezavantajele vaccinurilor, citeste cateva raspunsuri la cele mai frecvente intrebari puse pe acest subiect.
Ce fac imunizarile?
Vaccinul ajuta la pregatirea organismului copilului sa lupte impotriva bolilor. Fiecare sistem de imunizare contine fie un microb mort, fie unul slabit (sau parti ale acestuia) care cauzeaza o anumit boala.
Organismul incearca sa lupte impotriva bolii prin producerea de anticorpi ce recunosc parti specifice ale germenului. Acest raspuns permanent sau de lunga durata inseamna ca daca o persoana este, vreodata, expusa unei boli, anticorpii sunt deja la locul lor, corpul stie cum sa o combata, iar acea persoana nu se imbolnaveste. Aceasta se numeste imunitate.
Sistemul imunitar al copilului va fi mai scazut din cauza vaccinului?
Nu, sistemul imunitar produce anticorpi impotriva unui germen, precum virusul varicelei, indiferent daca interfereaza cu acesta in mod natural sau este expus prin intermediul vaccinului. Daca esti vaccinat impotriva unei boli nu inseamna ca raspunsul sistemului imunitar impotriva altei boli va fi mai slab.
Poate imbolnavi imunizarea cu boala cu care se incearca prevenirea?
Este una dintre cele mai des intalnite ingrijorari legate de vaccin. In orice caz, este imposibil sa preiei boala din cauza unui vaccin realizat din omorarea patogenilor sau a virusilor sau a unor parti ale acestora.
Una dintre metodele de imunizare facute din virusi atenuati – precum virusii varicelei, virusul rujeolei – ar putea duce la o forma usoara de boala, dar este, aproape intotdeauna, cu mult mai putin severa decat atunci cand boala este contactata in mod natural. Oricum, pentru copiii care au un sistem imunitar scazut, precum cei tratati de cancer, aceste vaccine ar putea cauza probleme.
Riscul imbolnavirii in urma vaccinarii este foarte scazut. Unul dintre vaccinurile virale cu virusi vii care nu mai este folosit in unele tari este vaccinul polio-oral (OPV). Succesul programului de vaccinare polio a facut posibila inlocuirea vaccinului cu virusi vii cu o forma de vaccinare a unui virus mort, numit vaccinul polio-oral inactiv (IPV). Aceasta schimbare a avut ca efect eliminarea potentialelor boli virale cauzate de imunizare.
De ce trebuie sa imunizez copilul daca si ceilalti copii de la scoala sunt imunizati?
Este adevarat ca un singur copil poate sa se imbolnaveasca mai greu daca ceilalti din jur sunt imunizati. Insa copilul tau intra in interactiune si cu alte persoane in afara de cei de la scoala. Si daca o persoana se gandeste sa nu faca un vaccin, atunci exista sansa ca si altii sa aiba aceeasi parere. Orice copil care nu este imunizat ofera acestor boli, foarte contagioase, inca o sansa de a se raspandi.
Acest lucru s-a intamplat in perioada 1989-1991 in Statele Unite ale Americii cand a fost o epidemie de pojar. Un numar scazut de vaccinari printre prescolari a dus la o crestere rapida a numarului de cazuri de pojar, decese, si de copii cu daune permanente ale creierului. Chiar si in prima jumatate a anului 2008, numarul cazurilor de pojar din Statele Unite ale Americii s-a dublat considerabil in comparatie cu aceeasi perioada de timp din ultimii ani. Majoritatea cazurilor s-au inregistrat printre persoanele care nu au fost vaccinate. Focare similare de tuse convulsiva au lovit Japonia si Statele Unite ale Americii in 1970 cand rata de imunizare a scazut.
Chiar daca rata vaccinarilor este mare, nu este nici o modalitate sigura de a sti ca cei care intra in contact cu fiul sau fiica ta a fost vaccinat, in special in momentul de fata cand foarte multi oameni calatoresc dintr-o tara in alta. Astfel, cea mai buna modalitate de a iti proteja copilul este de a il vaccina.
De ce ar trebui sa supun copilul unei intepaturi dureroase avand in vedere ca vaccinul nu este 100% sigur?
Sunt putine lucruri in medicina care functioneaza 100% in orice situatie, dar vaccinul este una dintre cele mai sigure arme impotriva imbolnavirii – functioneaza intre 85%-99% dintre cazuri. Reduce considerabil riscul copilului tau de a se imbolnavi (in special atunci cand din ce mai multe persoane le folosesc) si face sa scada rata imbolnavirii asupra unei populatii.
Este greu sa vezi copilul atunci cand i se face vaccinul, insa o durere scurta nu se compara cu durerea de lunga durata in cazul unui potential atac mortal de difterie, tuse convulsiva sau pojar.
De ce copiii sanatosi, activi, care mananca bine, au nevoie de imunizare?
Scopul vaccinarii este sa mentina sanatatea unui copil sanatos. Intrucat vaccinul protejeaza organismul inainte sa fie lovit de boala, daca astepti pana cand acesta se imbolnaveste, atunci este prea tarziu ca vaccinul sa isi faca efectul. Cel mai bun moment sa imunizezi copilul este atunci cand acesta este sanatos.
Pot aparea reactii negative din cauza vaccinarii?
Cele mai comune reactii la vaccine sunt minore si includ:
- roseata si umflarea zonei unde i-a fost administrat vaccinul
- febra
- durere in zona unde i-a fost administrat vaccinul
In cazuri rare, vaccinarile pot conduce la probleme grave, precum atacuri sau reactii alergice severe. Daca fiul sau fiica ta are alergii la anumite alimente sau medicamente, sau a avut probleme in cazurile anterioare de vaccinare, este bine sa informezi doctorul despre aceste lucruri. In fiecare an, milioane de copii sunt vaccinati in siguranta si foarte putini dintre acestia prezinta efecte adverse.
Intre timp, cercetarile continua sa imbunatateasca siguranta vaccinurilor. Cercetatorii sfatuiesc medicii sa foloseasca vaccinuri pentru difterie, tetanos si tuse convulsiva (pertussis) care contin doar anumite parti ale celulei pertussis, nu intreaga celula moarta. Acest vaccinuri (de exempku DTaP), sunt asociate cu mai putine efecte adverse.
Partea a doua >>