Semnele din nastere

Semnele din nastere

image

Nou nascutii au adesea comedoane si pete temporare care dispar repede de indata ce incep sa se acomodeze cu viata din exteriorul uterului mamei. De asemeni, este un lucru comun sa vezi semne pe piele la nastere sau imediat dupa. Semnele din nastere se diferentiaza prin faptul ca la inceput sunt abia sesizabile pana ajung in stadiul cand desfigureaza si , indiferent de cat de mari sau mici sunt, acestea sunt destul de enervante.

Semnele din nastere pot fi plate sau bombate, pot sa aiba margini drepte sau neregulate, si sa aiba diferite tipuri de nuante, de la maronii, cafenii, negre, sau albastru deschis pana la nuante de roz, rosii sau violet. Cele doua tipuri principale de semne din nastere sunt semnele rosii, vasculare (spre exemplu, “capsunile” hemangioanele, petele rosii - nevus flammeus) si semnele din nastere pigmentate (precum alunitele, pete de culoare ”cafea cu lapte” sau petele mongoliene).

Majoritatea dintre acestea nu au efecte adverse si unele chiar dispar de la sine sau se micsoreaza dupa o anumita perioada de timp. Uneori, semnele din nastere sunt asociate cu alte probleme de sanatate dar, totusi, consulta medicul pentru a vedea daca acesta este si cazul copilului tau.

Ce cauzeaza aparitia semnelor din nastere?

Semnele din nastere nu pot fi prevazute si nu exista un eveniment petrecut in perioada sarcinii care sa conduca la aparitia acestora. Nu sunt adevarate acele povesti ale batranilor despre “pete”, precum ca ar fi cauzate de ceea ce bea sau face mama in timpul sarcinii. Cauza semnelor de nastere, in majoritatea situatiilor, este necunoscuta. Acestea pot fi mostenite, dar, in cele mai multe cazuri, ele nu sunt, si in mod tipic nu sunt asociate traumei pe care o sufera pielea la nastere.

Tipurile de semne din nastere

Cele doua tipuri principale de semne din nastere sunt diferentiate de cauzele care le provoaca. Semnele vasculare apar cand vasele de sange nu se formeaza corect, fie sunt prea multe fie sunt mai late decat in mod normal. Semnele din nastere pigmentate sunt cauzate de o crestere a celulelor care creaza pigmenti in piele.

Semnele vasculare

Printre semnele vasculare des intalnite se numara semnele maculare, hemangioamele, si petele rosii:

  • Semnele maculare. Asa numitele pete roz (somon), pete deasupra spancenelor sau nevus simplex, toate acestea sunt cele mai des intalnite semne vasculare. Apar, de obicei, pe frunte sau pleoape, pe ceafa, pe nas, pe buza superioara, sau pe spatele capului. Pot fi mai sesizabile atunci cand bebelusul plange. Majoritatea dintre aceste pete se retrag de la sine pana ce bebelusul are un an sau doi, desi unele dintre acestea se mentin pana in timpul adolescentei.
  • Hemangioamele. Hemangioamele sunt clasificate ca fiind superficiale atunci cand apar pe suprafata pielii (petele “capsunii”) si de profunzime, atunci cand apar adanc sub suprafata pielii. Acestea pot fi usor crescute si rosiatice si, uneori, sunt vizibile abia la cateva zile sau saptamani dupa nastere. Hemangioanele de profunzime pot fi de culoare albastra deoarece ele implica vasele de sange din straturile mai adanci ale pielii. Hemangioamele cresc intr-un ritm alert in timpul primelor sase luni de zile, dar, de obicei, se retrag si dispar atunci cand copilul ajunge la varsta de 5-9 ani. Unele, indeosebi cele mari, pot lasa cicatrici in timp ce se redreseaza si pot fi corectate de mici interventii plastice. Majoritatea se afla pe frunte sau pe gat, chiar daca se pot intalni oriunde pe corp si pot cauza complicatii daca locatia acestora interfereaza cu vederea, alaptarea, respiratul sau alte functii ale corpului.
  • Petele rosii. Acestea sunt decoloratii care seamana cu un vin care a fost varsat pe o portiune a corpului, cel mai des pe fata, pe gat, pe maini sau pe picioare. Aceste pete pot avea marimi diferite, insa ele cresc odata cu dezvoltarea corpului. Ele au tendinta de a se innegri in timp si se pot simti la palpare ca niste pietre, in perioada adolescentei, daca nu sunt tratate la timp. Acestea nu se retrag niciodata de la sine. Petele care se situeaza in apropierea ochilor trebuie sa fie evaluate pentru posibile complicatii ce pot implica ochii.

Semnele din nastere pigmentate

Cele mai comune semne din nastere pigmentate sunt: petele de culoarea ”cafea cu lapte”, petele mongoloide si alunitele.

Petele de culoarea ”cafea cu lapte”. Aceste pete foarte comune sunt de culoarea cafelei cu lapte, asa cum este si denumirea lor. Se pot afla oriunde pe corpul copilului si uneori pot creste in numar atunci cand acesta creste in varsta. Prezenta unei singure pete nu reprezinta o problema, insa este bine sa duci copilul la medic in cazul in care exista mai multe pete ce au dimensiunea mai mare decat o moneda, ceea ce poate fi un semn de neurofibromatoza (o tulburare genetica ce cauzeaza o crestere anormala a celulelor tesuturilor nervoase).

Petele mongoloide. Aceste pete albastrui-cenusii si plate se gasesc, de obicei, pe partea inferioara a spatelui si pe posterior. Sunt mai des intalnite la copiii descendenti din Asia, Africa, amerindieni, hispanici sau din Europa de Sud. De obicei, dispar - adesea in totalitate – pana la varsta cand trebuie sa mearga la scoala, fara urmarea unui tratament.

Alunitele (nevi congenitali, nevi congenitali parosi). Alunita este un termen general pentru nevii maronii (mai este numit si nevul). Majoritatea oamenilor dezvolta alunite in decursul vietii. Daca acest semn apare la nastere, el se cheama nev congenital si va fi prezent toata viata. Nevii congenitali mari sau giganti pot dezvolta, foarte probabil, mai tarziu in viata, cancer de piele (melanom). Alunitele mici prezinta un risc mic de a dezolvta un cancer de piele. Alunitele pot fi cafenii, maronii sau negre, plate sau bombate si poate creste par din ele.

Cand trebuie sa consulti un medic?

Medicul trebuie sa evalueze semnele din nastere imediat ce apar, pentru a determina tipologia acestora si a indica monitorizarea si tratarea acestora, daca este cazul. Apeleaza la medic in cazul in care un semn de nastere sangereaza, doare la palpare, provoaca mancarimi sau devine infectat. Ca orice rana care sangereaza, trebuie sa cureti zona cu apa si sapun si sa folosesti un bandaj cu tifon, presand ferm zona, pana cand se opreste sangerarea. Daca sangerarea nu inceteaza, contacteaza un medic.

Plagile deschise formeaza adesea hemangioame care se pot infecta. Semnele din nastere pigmentate cauzeaza, foarte rar, probleme, chiar daca alunitele ar trebui sa fie evaluate pe parcursul vietii pentru a vedea modificari ale formei, lucru ce poate fi normal sau poate fi un semn pentru un eventual cancer de piele.

Tratarea semnelor din nastere

Semnele din nastere pigmentate nu necesita tratament, cu exceptia alunitelor sau ocazional a petelor de culoarea ”cafea cu lapte”. Alunitele – in special nevii congenitali mari sau giganti – sunt, uneori, indepartate prin interventii chirurgicale, cu toate ca alunitele mai mari sunt mai greu de indepartat. Petele de culoarea “cafea cu lapte” pot fi indepartate cu ajutorul laserului (energie de lumina foarte concentrata) dar revin, deseori.

Petele de nastere vasculare, pe de alta parte, pot fi tratate. Singura exceptie este in cazul petelor maculare, care, de obicei, se retrag de la sine; cele de pe spate si de pe gat pot fi mai persistente insa nu sunt foarte vizibile.

Petele rosii si anumite hemangioame pot sa desfigureze si pot fi stanjenitoare pentru copii. Hemangioamele, de obicei, nu necesita tratament, intrucat, adesea, se retrag pana la varsta de aproximativ 9 ani. Hemangioamele marite sunt, de obicei, tratate cu ajutorul steroizilor.

Petele rosii sunt, de obicei, tratate cu ajutorul laserului. Majoritatea se deschid la culoare semnificativ dupa cateva tratamente cu “impulsuri pentru colorare”, chiar daca unele revin si necesita din nou acest tratament. Tratamentele cu laser incep inca din copilarie atunci cand petele si vasele de sange sunt mai mici. Petele de pe spate si de pe gat raspund cel mai bine la tratamentul cu laser. Petele rosii pot fi camuflate cu ajutorul unui machiaj special, opac.

Ajutand copiii sa faca fata semnelor din nastere

La inceput, poate fi un soc sa vezi un semn din nastere la copilul tau. Nimeni nu este perfect, cu toate ca sunt persoane care au o viziune perfecta despre infatisarea copiilor. Daca semnul de nastere este vizibil clar, oamenii pot pune intrebari sau se pot mira, lucru care devine destul de suparator. In asemenea situatii, este bine sa detii cateva raspunsuri pregatite dinainte, pentru a face fata acestor intruzii. Majoritatea oamenilor nu vor sa faca nici un rau, insa este mai indicat sa le atragi atentia atunci cand intrec masura.

Inca de cand sunt mici, acestia observa felul in care parintii lor raspund in asemenea situatii. Aceasta este o modalitate pentru ei de a invata cum sa faca fata in astfel de cazuri. Este indicat sa vorbesti deschis cu copiii despre aceste semne din nastere, pentru a ii determina sa le accepte ca facand parte din corpul lor, precum culoarea parului. Incearca sa ii inveti replici simple de genul: “Este doar un semn din nastere. M-am nascut cu acesta.” Este important ca acestia sa primeasca sprijin emotional si moral din partea parintilor si a prietenilor, care se comporta cu ei in mod normal.