Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42




Tratamentul pentru fertilitate si malformatiile congenitale

Tratamentele de infertilitate pot mari sansa unui defect al nasterii

image

Copiii nascuti dupa folosirea unui anumit tratament de infertilitate au sanse mai mari sa dezvolte un defect la nastere, spre deosebire de ceilalti copii, arata un studiu nou.

Dar expertii spun ca nu stiu daca tratamentul de infertilitate sau problemele medicale ale pacientului maresc sansa de a dezvolta un defect al copilului la nastere.

Studiul mai arata, totusi, ca acele cupluri care concep, in mod natural, un copil, dupa cel putin 1 an de incercari, au cu 40% mai multe sanse de a naste un copil cu defecte, spre deosebire de un cuplu care nu are probleme de infertilitate. Cuplurile care au o problema de infertilitate dar, totusi, concep, in mod natural, un copil si cuplurile care folosesc tehnologia asistata de reproducere, au aceeasi sansa de a naste un copil cu defecte.

Totusi, acest risc este pus in perspectiva, deoarece desi riscul de malformatii congenitale datorita reproducerii asistate poate fi mai mare, diferenta este foarte mica fata de cuplurile care fac un copil fara ajutorul doctorului. Anumiti doctori spun ca acest studiu este „linistitor”.

Tehnologia asistata de reproducere include proceduri, precum fertilizarea in vitro (IVF) si injectie de sperma.

Persoanele care apeleaza la tehnologia asistata de reproducere au probleme de fertilitate si nu risca sansa unor malformatii congenitale la copil, deoarece acele persoane au probleme in a concepe un copil si pot fi anumite motive genetice sau hormonale care pot mari acest risc.

Urmarirea malformatiilor congenitale dupa folosirea tratamentului de fertilitate

Studiul, care este publicat in New England Journal of Medicine, este unul dintre cele mai mari cu privire la legatura dintre tratamentele de fertilitate si malformatiile congenitale.

Contine informatii culese pe parcursul a 16 ani – din 1986 pana in 2002 – asupra tuturor tratamentelor de infertilitate la 2 clinici din Australia de Sud, avand un registru format din minim 300.000 de nasteri si 18.000 de malformatii genetice.

Cercetatorul Michael Davies, un profesor de la Universitatea Adelaide din Australia, nu a vrut sa mentioneze anumite tipuri de defecte, deoarece inca studiaza aceste cazuri.

In ansamblu, studiul a aratat ca riscul de a naste un copil cu malformatii congenitale este de 6% la persoanele care il concep normal fata de 8% la cuplurile care folosesc un tratament.

Riscul de a naste un copil cu malformatii congenitale cu ajutorul fertilizarii in vitro este de 7%. Rata de a naste un copil cu malformatii congenitale a cuplurilor care folosesc tratamentul de injectie intra-citoplasmatica a spermei este mai mare de 10%.

La fertilizarea in vitro, doctorii amesteca ovulul unei femei cu spermatozoidul unui barbat intr-o placa petri, implantandu-l mai tarziu in femeie. La injectia intra-citoplasmatica a spermei doctorii introduc un singur spermatozoid direct in ovul, pentru a il fertiliza. Embrionul rezultat este introdus in uterul femeii sau poate fi inghetat pentru a incerca in viitor.

Un lucru important: La fertilizare in vitro, atunci cand mama surogat este, de exemplu, fumatoare, sansa de a naste un copil cu malformatii congenitale creste semnificativ. Acest lucru arata ca procedura nu este singura care poate fi vinovata.

Sansa ca un copil sa aiba malformatii congenitale asociata cu injectia intra-citoplasmatica a spermei ramane, totusi, cu 55% mai mare fata de cuplurile fertile.

In ciuda riscului aparent crescut, „persoanele care trec prin tratamentul injectiei intra-citoplasmatice a spermei nu trebuie sa fie, imediat, alarmate”, spune Davies.

„Cea mai noua informatie din acest studiu are o vechime de 10 ani, si in acest timp, au fost imbunatatiri dramatice la procedeul de injectie intra-citoplasmatica a spermei, adica calitatea embrionului a fost imbunatatita de-a lungul timpului. Deci, putem spune ca ne uitam la o poza de ansamblu istorica si ca tehnologia a depasit acel moment”, spune Davies.

Inghetarea embrionilor poate micsora sansa unei malformatii congenitale

Daca ne uitam mai atent la cifre, observam ca, intre embrionii inghetati si cei care nu au fost inghetati, exista o diferenta in riscul de a se naste un copil cu malformatii congenitale.

Bebelusii care au fost nascuti din embrionii inghetati dupa procedeul de injectare intra-citoplasmatica a spermii au, aproximativ, acelasi risc de a dezvolta o malformatie congenitala fata de copiii nascuti din cuplurile fertile.

Bebelusii care s-au nascut din embrioni care nu au fost inghetati, au cu 75% mai multe sanse de a dezvolta o malformatie congenitala, spre deosebire de copiii nascuti dintr-un cuplu fertil.

„Ciclul de inghet-dezghet imbunatateste riscul”, spune Davies. „Se mai imbunatateste sarcina, precum si greutatea la nastere a copilului.”

Acest lucru se poate intampla deoarece embrionii care supravietuiesc inghetului sunt mai sanatosi, deci au sansa de a se dezvolta normal, spune Davies.

„Eu cred ca acest lucru este un indicator al calitatii embrionului”, spune Davies. „Se pierde un numar semnificativ de embrioni, in timpul ciclului de inghet-dezghet. Dar ceea ce este interesant este ca, cel mai probabil, acei embrioni nu erau, oricum, competenti sa se dezvolte.”

Alte tratamente asociate cu un risc mare de a dezvolta malformatii congenitale includ transferul de gameti intrafalopian (GIFT), procedeu ce implica amestecul de ovul si spermatozoid intr-un tub de test si apoi introducerea lor imediata in trompa uterina. Transferul de gameti intrafalopian are un risc cu 73% mai mare de a dezvolta o malformatie congenitala, dar expertii spun ca aceasta poate fi si mai mica, deoarece procedeul este folosit destul de rar.

Cercetatorii ne avertizeaza sa folosim auto-dozarea de Clomid

Cel mai mare risc asociat cu acest tratament a fost vazut la folosirea proprie acasa a citratului de clomifen sau, pe scurt, Clomid, medicament ce stimuleaza ovularea.

Doctorii specializati in fertilitate recomanda sa aveti grija cu dozarea, pentru a reusi cu succes stimularea ovariana, medicamentul fiind eliminat complet din organism inainte ca femeia sa ramana insarcinata.

„Acesta nu este un medicament la care vrei sa iti expui fetusul”, spune Davies. „El opreste cresterea noilor vase de sange, ceea ce nu are nevoie un fetus in dezvoltare”.

Clomidul nu trebuie folosit in timpul sarcinii deoarece poate mari semnificativ sansele unei malformatii congenitale.

Femeile care sunt disperate sa aiba un copil dar care nu dispun de resursele financiare pentru un tratament de fertilitate folosesc, cateodata, Clomid, comandat de pe internet.

Un studiu spune ca, femeile care au folosit Clomid singure, fara supraveghere medicala, isi maresc sansa de a avea un copil cu malformatii congenitale cu aproape 300%.

„Putem spune ca aceasta este o descoperire destul de importanta, sa fiu sincer. Cred ca acest lucru ne poate ajuta sa aflam de ce vedem un exces de malformatii congenitale la femeile care sunt infertile”, spune Davies.

Acest studiu ar trebui sa contribuie la alte cercetari, din viitor

Expertii care nu au fost implicati in acest studiu l-au laudat pentru adancimea si dimensiunea lui.

„Este linistitor in mare parte si facut corect, in mod stiintific”, spune Avner Hershlag.

„Fertilizarea in vitro este o arie destul de noua”, spune Avner Hershlag, si expertii s-au intrebat, „Ce fel de fiinte umane cream noi si este aceasta o problema din cauza tehnologiei reproductive?”

„Este foarte bine pentru noi sa stim ca nu facem ceva rau pentru pacienti”, spune Avner Hershlag.

Alti experti au fost de acord ca studiul ar trebui sa linisteasca persoanele care cauta ajutorul intr-un tratament de fertilitate.

„In mare parte, acest lucru confirma ceea ce stiam deja. El da putere ideii ca persoanele infertile care incearca sa faca un copil au un risc mai mare de a naste un copil cu malformatii congenitale, chiar daca sunt tratate sau nu”, spune Bradley J.Van Voorhis, un profesor de obstetrica si ginecologie de la Universitatea din Iowa de Medicina.

Aproximativ 3% dintre bebelusii nascuti in Statele Unite ale Americii se nasc cu o malformatie congenitala, spune Centrul de Control al Bolilor (CDC). Acest risc este asociat cu infertilitatea si tratamentul de infertilitate pare sa mareasca sansa unui cuplu de a avea un copil cu defecte, cu aproape 4%.

Totusi, sansa este foarte mica.

„Ceea ce le spunem pacientilor este ca sansa este foarte mica, dar, totusi, exista. Dar nu exista nici o dovada ca este cauzata de tratamentul pe care noi il oferim”, spune Van Voorhis.

„Acesta este modul in care i-am sfatuit inainte ca acest articol sa apara si acesta este lucrul pe care il voi face in continuare, probabil mai bine informat pentru sustinerea acestui fapt”, spune Van Voorhis.

Alti experti sunt de acord cu acest lucru si spun ca studiu ar trebui sa fie urmat de alte investigatii.

„Acestea sunt descoperiri importante si interesante si vom avea de facut mai multe cercetari pentru a putea ajuta pacientii sa depaseasca conditia de infertilitate pe care o au prin tratamente cat mai sigure si ca bebelusii sa se nasca cat mai sanatosi”, spune Glenn Schattman.