Tatuajele
Tatuajele reprezinta un obicei la care apeleaza multi dintre tineri si adolescenti, dar si adulti deopotriva. Ceea ce multa lume nu stie este ca tatuajul a aparut acum aproximativ 12.000 de ani inaintea erei noastre. De exemplu, in Tahiti tatuajele erau initial reprezentative pentru caracterul fiecarei persoane. Pentru a marca faptul ca baietii deveneau adulti, acestia trebuiau sa isi faca un tatuaj. In timp, aceasta moda s-a raspandit foarte repede, dar astazi multi oameni considera ca tatuajul este o forma de nonconformism.
Cum se face un tatuaj?
Atunci cand decizi sa-ti faci un tatuaj ai mai multe modalitati la dispozitie. Cea mai sigura este sa alegi un salon, pentru ca astfel de locuri sunt acreditate si exista mai putine riscuri de a contacta vreo boala. De altfel, exista mai multe saloane in majoritatea oraselor, asa ca o sa ai de unde alege. Aici lucreaza in general doar profesionisti care au ceva experienta. In primul rand, trebuie sa te uiti in cataloagele cu modele de tatuaj si sa-l alegi pe cel mai potrivit pentru tine. Eventual poti sa cauti inainte mai multe modele pe internet.
Mai apoi discuta cu specialistul si explica-i unde doresti sa-ti faca modelul. Circula mai multe mituri despre durerea provocata de realizarea unui tatuaj, insa depinde de zona pe care o alegi pentru model. In zonele in care pielea este mai sensibila, cu siguranta ca procedura va fi mai dureroasa, asa ca trebuie sa te gandesti bine inainte. La final trebuie indepartat excesul de tus si trebuie curatata zona cu alcool pentru a nu se infecta. Este bine ca locul in care ti-ai facut tatuajul sa ramana bandajat cateva zile. Astfel vei proteja pielea de impuritati si praful de pe strada. De asemenea, este bine de stiut ca poti sa-ti faci si singur un tatuaj, insa trebuie sa ai foarte mare grija in acest caz. Realizarea unui tatuaj este echivalentul unei opere de arta, asa ca asigura-te ca te-ai documentat foarte bine inainte. Atunci cand ai hotarat care este modelul perfect pentru tine mai intai deseneaza-l pe hartie ca sa exersezi si abia mai apoi pe piele. Daca nu te pricepi foarte bine la desenat, ai putea ruga pe cineva sa te ajute. Dupa aceea urmeaza faza de pregatire a instrumentelor. Acestea trebuie sa fie foarte bine sterilizate pentru ca altfel risti sa te infectezi: fierbe instrumentele timp de doua minute.
Atunci cand te apuci de treaba ai grija sa folosesti manusi de cauciuc si sterilizeaza si pielea prin tamponarea acesteia cu alcool. Fiecare culoare pentru tatuaj necesita un ac diferit. Tatuajul incepe sa capete forma dupa ce inmoi acul in cerneala numai pe jumatate si intepi frecvent pielea. Sterge imediat tot excesul de cerneala. Acesta este procedeul pe care trebuie sa-l urmezi pana cand termini de realizat tatuajul. La final, ca si in cazul saloanelor specializate e necesar sa cureti zona si sa o acoperi cu un pansament.
Riscurile care pot surveni dupa realizarea unui tatuaj
Inainte sa iti faci un tatuaj, trebuie sa stii neaparat si care sunt eventualele riscuri pentru a putea preveni anumite complicatii. In primul rand, este posibil sa apara infectii. E indicat sa te uiti mai intai la instrumentele care urmeaza a fi folosite pentru realizarea tatuajului, intrucat acestea trebuie sa fie sterilizate, iar acele trebuie neaparat sa fie de unica folosinta. Unele dintre substante iti pot provoca reactii adverse, fapt care este destul de des intalnit la aceia care isi fac tatuaje. Daca te decizi asupra unui tatuaj mai complicat, care are nevoie sa fie folosite numeroase culori, atunci pigmentii pielii tale ii vor putea afecta calitatea. Mai bine alegi un model simplu si sigur decat unul mai complex. Nu in ultimul rand, trebuie sa te gandesti de doua ori inainte sa iti faci un tatuaj, pentru ca acesta nu se duce la spalare, ci ramane vreme indelungata, iar indepartarea lui se poate dovedi a fi o actiune costisitoare si uneori chiar dureroasa. Este nevoie de folosirea laserului pentru indepartarea tatuajului, asa ca ai grija. Pentru femeile insarcinate nu este indicat tatuajul, intrucat in cele noua luni de sarcina pielea este mai sensibila decat de obicei si pot aparea lucruri neprevazute si destul de grave. La fel se poate afirma si in cazul persoanelor cu diabet sau cu alte boli serioase.
Avantajele tatuajelor
Atunci cand iti faci un tatuaj trebuie sa alegi in primul rand daca vrei unul permanent sau unul semi-permanent. In cazul tatuajelor permanente ideea e ca vor dura toata viata, deci durerea va fi doar la realizarea lui. In ultimul timp a aparut chiar o moda in randul celor mai nonconformisti: in loc de verighete a inceput sa se practice tatuajul pe deget, metoda care este una destul de indrazneata si inovatoare. Cand vine vorba de avantajele unui tatuaj semi-permanent, avantajele sunt ceva mai numeroase. In primul rand, un tatuaj semi-permanent dureaza intre patru si sase ani, dupa care nu trebuie sa ramai cu semnul pe viata. Mai apoi, pielea nu se inroseste deloc, deci nu vei avea parte de un aspect neplacut nici macar pentru o scurta perioada de timp.
Realizarea unui tatuaj semi-permanent presupune un procedeu care nu este deloc dureros pentru ca zona respective este anesteziata in mod extern, iar anumite aparate nu lasa acul sa patrunda prea mult in piele. In timp, acest tip de tatuaj dispare singur intrucat se realizeaza regenerarea de celulara. Culoarea pielii nu se va modifica atunci cand nu mai ai tatuajul si chiar va avea aceeasi nuanta naturala ca inainte. Un alt tip de tatuaj care este si cel mai indicat pentru persoanele nehotarate este tatuajul temporar. Tatuajul temporar dureaza doar doua saptamani, asa ca daca nu-ti place, nu va trebui sa-ti bati prea mult capul.
Moda tatuajului si adolescentii
Nu toata lumea are curajul sa isi faca un tatuaj. Unii vor sa para nonconformisti, altii vor sa fie unici, dar exista si categoria celor care isi fac tatuaje pentru a impresiona. In ultima categorie pot intra si sportivii. Acestia au tatuaje in special pe picioare si pe maini. Dragostea poate oferi, de asemenea, ocazia realizarii unui tatuaj, pentru ca cei dintr-un cuplu pot decide sa-si tatueze numele unul altuia.
Problema apare insa atunci cand se ivesc si certurile. O eventuala despartire se va finaliza, in acest caz ,cu o vizita la doctori pentru scoatere a tatuajului, ceea ce poate fi destul de dureros. In anumite perioade au fost la moda tatuajele cu animale, dar nici scrisul nu a ramas lasat intr-un con de umbra. Pe picior, pe mana, pe spate, pe coapse, amatorii de tatuaje si-au scris cuvinte, litere, si-au facut simboluri diverse.
In cazul adolescentilor, pot exista zeci de motive pentru care sa isi faca un tatuaj, insa multi dintre acestia o vor face din impulsul momentului, din dorinta de a fi „cool”, pentru a fi la moda. Putini sunt cei care percep acest aspect precum o arta si mult mai putini sunt cei care nu vor regreta acest gest la anii maturitatii. Acest lucru se intampla deoarece, in Romania, inca mai exista prejudecati legate de imagine, ce ii pot afecta cariera sau pozitia sociala.
Totusi, daca adolescentul tau doreste neaparat sa isi faca un tatuaj, nu vei avea cum sa i te impotrivesti. Poti, insa, controla intr-un anume fel cat de vizibil sau putin vizibil va fi acesta. Ii poti recomanda un loc pe care sa il poata ascunde, „la nevoie”, precum umarul, soldul sau piciorul.
Masurile pe care le pot lua parintii
Atunci cand adolescentul doreste sa isi faca un tatuaj, nu prea ai cum sa ii interzici. Cel mult, il poti convinge sa renunte la idee, pe baza unor argumente solide, sau sa amane pentru cateva luni decizia, sperand ca, intre timp, se va razgandi.
Printre argumentele pe care i le poti aduce, pentru a il face sa se razgandeasca, cel mai solid este „viitorul”. Explica-i ca multe dintre carierele pe care el le-ar putea dori pe viitor nu accepta tatuaje. Un exemplu in acest sens este armata sau politia. Argumentul in care ii vei spune despre prejudecatile celorlalti nu are sa functioneze, ba chiar il va face sa isi doreasca si mai tare un tatuaj, in special din cauza nevoii de a fi nonconformist.
Este posibil ca nici argumentul in care ii vorbesti despre meserie sa nu functioneze. Putini sunt cei care mai vor sa se faca politisti sau sa lucreze in armata astazi. Totusi, ai putea incerca sa ii povestesti despre durerea mare pe care ar trebui sa o suporte, despre cazurile de infectie, aparute, sau despre oameni care si-au facut si acum regreta. Putina documentare nu strica si, daca ai posibilitatea, ofera-i o discutie cu o persoana matura ce a trecut prin una dintre aceste etape.
Ultima masura pe care o poti lua este sa il convingi sa mai astepte putin. Functioneaza de minune daca adolescentul nu are impliniti, inca, 18 ani, si ii vei spune ca doar dupa majorat ii vei da voie sa isi faca unul. Reversul medaliei este ca, pana atunci, s-ar putea ca dorinta sa creasca si atunci sa iti vezi copilul acoperit de desene. Insa, acest aspect, depinde de felul in care il vei invata sa ia o decizie, pana atunci.
Daca nici una dintre metode nu a functionat, inseamna ca adolescentul isi doreste intr-adevar un tatuaj. In acest caz, ai incredere in decizia lui, in special daca are o gandire mai matura si pare sa ia decizii bune legate de situatiile din viata lui. Unii oameni privesc tatuajele drept arta si, in ziua de astazi, nu mai este un lucru chiar atat de rar intalnit sa vezi unul. In alte culturi, tatuajele sunt privite ca un lucru normal si, pana la varsta la care adolescentul tau va ajunge la maturitate, este posibil ca si in Romania sa fie privite astfel.