Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42
Tipuri de avort

Tipurile de avort

image

Avortul reprezinta incetarea timpurie a unei sarcini. Un avort spontan apare de la sine. Un avort indus este incetarea intentionata a unei sarcini si expulzarea unui fetus, fie printr-o interventie chirurgicala sau prin administrarea unor produse farmaceutice.

Sunt 2 tipuri de avorturi induse: chirurgical si chimic.

Procedurile de avort chirurgical

1. Aspirare manuala

Se efecteaza in maxim 7 saptamani dupa ultima perioada de menstruatie. Dilatatoarele (tije metalice) sunt folosite pentru a intinde muschiul colului uterin pana cand deschizatura este destul de mare pentru ca instrumentele pentru avort sa poata intra prin uter. O seringa este atasata de tubulatura, care este introdusa in uter. Fatul este aspirat afara.

2. Chiuretajul prin suctiune

Dupa 14 saptamani de la ultima perioada de menstruatie. Medicul care efectueaza avortul foloseste un dilatator sau laminaria pentru a putea deschide colul uterin. Laminaria reprezinta niste bete subtiri de la o specie de alge care sunt inserate cu cateva ore inaintea procedurii si sunt lasate sa absoarba lent apa si sa se expandeze, prin urmare dilatand colul uterin. Odata ce colul uterin este dilatat, medicul care efectueaza avortul introduce niste tuburi in uter si le ataseaza pe acestea la un aparat de aspiratie. Corpul fetusului este dezmembrat si scos afara prin uter, prin aspirare. Dupa aspirare, doctorul si asistentele trebuie sa reasambleze partile dezmembrate ale copilului pentru a fi siguri ca au toate bucatile.

3. D & C (Dilatare si chiuretaj)

In primele 12 saptamani de sarcina. Colul uterin este dilatat. Un aparat de aspirare este pus in cavitatea uterina pentru a scoate fetusul si placenta. Apoi, medicul care efectueaza avortul insereaza o chiureta (un cutit in forma de bucla) in uter. Medicul foloseste chiureta pentru a razui bucatile ramase de fetus sau placenta afara din uter.

4. D & E (Dilatare si evacuare)

In primele 13-24 de saptamani de la ultima perioada de menstruatie. Fetusul se dubleaza in greutate intre cea de-a 11-a saptamana de sarcina si cea de-a 12-a saptamana de sarcina. Cartilajul moale se transforma in os in cea de-a 16-a saptamana de sarcina iar fetusul devine prea mare si puternic si nu poate sa treaca prin tubul aspirator. Procedura D & E incepe prin inserarea de laminaria cu 1 zi sau 2 inainte de avort, colul uterin deschizandu-se larg pentru ca fetusul sa poata incapea. Medicul care efectueaza avortul dezmembreaza si taie fetusul si foloseste un aparat de aspirare pentru a extrage ramasitele lui. Deoarece craniul este prea mare pentru a fi aspirat prin tub, el trebuie sa fie zdrobit de forceps pentru extragere. Bucatile trebuie sa fie extrase cu atentie deoarece piesele zimtate si ascutite ale craniului pot, cu usurinta, sa taie colul uterin.

5. Solutie salina

Dupa cea de-a 15-a saptamana de sarcina. Aceasta procedura se desfasoara in aceeasi maniera precum amniocenteza (un test prenatal folosit pentru a diagnostica o potentiala anormalitate cromozomiala a fetusului). Un ac lung este inserat in abdomenul femeii, direct in sacul amniotic. In acest punct procesul de absorbtie salina si amniocenteza difera. In procesul de absorbtie salina, lichidul amniotic este scos si inlocuit cu o solutie salina puternica. Odata ce plamanii fetusului absorb aceasta solutie, el incepe sa se sufoce. El se poate lupta cu aceasta si chiar sa aiba convulsii. Solutia salina, de asemeni, arde stratul exterior al pielii. Procesul de absorbtie salina poate dura de la 1 pana la 6 ore, pana cand fatul nu mai este viabil. Femeia incepe travaliul dupa aproximativ 12 ore si poate dura pana la 24 ore pana cand aceasta va naste. Deoarece procedura dureaza, de obicei, destul de mult, de multe ori femeile sunt lasate sa treaca prin travaliu singure.

6. Prostaglandine

Dupa cea de-a 15-a saptamana de sarcina. Aceasta procedura este efectuata in aceeasi maniera precum absorbtia salina, cu exceptia ca prostaglandina (un hormon ce cauzeaza ca femeia sa inceapa travaliul) inlocuieste solutia salina. Prostaglandina activeaza contractiile. Aceasta poate cauza un travaliu excesiv de dureros si intens si, uneori, contractiile sunt atat de violente incat au provocat ruperea uterului mamei. Acest tip de avort nu este preferat de medici deoarece este o sansa de 40% ca fatul sa se nasca viu.

7. Histerotomia

Dupa cea de-a 18-a saptamana de sarcina. Aceasta procedura este la fel ca o cezariana (in care doctorul taie prin abdomen si uter pentru a putea livra copilul). Exceptia o face faptul ca nu ii este oferita copilului atentia medicala necesara pentru a il ajuta sa traiasca. De cele mai multe ori, un prosop ud este pus peste fata copilului pentru ca acesta sa nu poata respira. Uneori, copilul este pus intr-o galeata cu apa. Telul este de a avea un copil care nu poate supravietui.

8. D & X (Dilatare si extractie)

De la cea de-a 20-a saptamana de sarcina de la ultima perioada de menstruatie pana la data nasterii. Mai este numit si „avortul prin nastere partiala”. Aceasta procedura dureaza 3 zile. In timpul primelor 2 zile, colul uterin al femeii este dilatat. Femeia primeste medicamente pentru crampe. In cea de-a 3-a zi, ea primeste medicamente pentru a ii induce travaliul. Odata intrata in travaliu, medicul care efectueaza avortul localizeaza picioarele fatului cu ajutorul ultrasunetelor. Medicul prinde un picior cu ajutorul forcepsului si trage de el pana cand poate ajunge la capul lui. Apoi, medicul care efectueaza avortul foloseste un foarfece cu care creeaza o deschizatura la baza craniului fatului. Un cateter de aspirare este inserat in acea deschizatura iar creierul copilului este aspirat. Craniul se prabuseste iar restul corpului este livrat prin canalul de nastere.

Procedurile de avort chimice

1. RU-486 (Mifepristonul)

Se efectueaza intre cea de-a 4-a si cea de-a 7-a saptamana de dupa ultima perioada de menstruatie. Aceasta procedura mai este numita si „pilula de avort”. Acest medicament interfereaza cu nivelul de progesteron, un hormon ce tine fatul implantat in peretele uterului. Apoi, femeii ii este prescris progesteron si revine la clinica dupa 2 zile pentru a primi prostaglandina, un medicament ce induce fortat travaliul, si apoi expulzeaza fatul mort. Este posibil sa fie nevoie de o a 3-a vizita daca fatul nu este expulzat, moment in care femeia risca o sansa de 5%-8% de a avea un avort chirurgical pentru a completa procesul. RU-486 este documentat ca un medicament periculos pentru femei.

2. Metrotraxtul si Misoprostolul

Metrotraxtul este folosit ca tratament pentru cancer iar Misoprostolul este folosit ca tratament pentru ulcer. La avorturile chimice, aceste 2 medicamente sunt folosite impreuna. Metrotraxtul cauzeaza ca celulele din placenta (organul care hraneste fatul) sa moara. Misoprostolul forteaza uterul sa se contracte si impinge fatul afara. Metrotraxtul este un medicament folosit in chimioterapie si are potential de toxicitate hepatica grava.

3. Pilula „de a 2-a zi”

Cateodata este folosita in cazurile de viol. Dupa maxim 72 de ore de la raportul sexual, unei femei ii este administrat o doza mare de pilule contraceptive (sau levonorgestrel, de asemenea, cunoscut ca Planul B) pentru a preveni ca embrionul sa se implanteze de peretele uterului. Dupa 12 ore de la prima doza, ii este administrata cea de-a 2-a. Dozele mari de pilule contraceptive ajuta la prevenirea ovulatiei si impiedica motilitatea spermei.

Ajutor si consiliere

Sfatul 7 pitici este sa nu apelati la avort decat in cazuri de forta majora. Pentru consiliere si suport va puteti adresa asociatiei Pro Vita.