Eruptia cutanata de la caldura
Cuprins
Ce este eruptia cutanata de la cadura?
Daca bebelusul tau dezvolta brusc o eruptie cutanata de culoare rosie pe gatul lui, subsoara sau aproape de extremitatile scutecului sau lenjeriei intime, aceasta este probabil o eruptie cutanata de la caldura. Eruptia cutanata de la caldura, de asemenea cunoscut ca miliaria, este o alergie (eruptie) fde culoare rosie a pielii care poate aparea atunci cand copilul tau se supraincalzeste prea tare intr-un loc cu vreme calda si umeda.
Aceasta eruptie apare in pliurile pielii si pe partile corpului unde imbracamintea sta lipita, incluzand partea de sus a pieptului, gat, zona inghinala si subsoara. Daca bebelusul tau poarta palarii, eruptia se poate dezvolta chiar si pe scalpul sau fruntea lui.
Este aceasta eruptie serioasa?
Nu, dar aceasta indica faptul ca bebelusului tau ii este cald. Daca nu iei anumite masuri ca sa il racoresti, el poate dezvolta o conditie serioasa, cum ar fi epuizare sau un accident vascular cerebral din cauza caldurii.
Daca aceastea se intampla, copilul tau nu va fi in stare sa isi controleze temperatura corpului, care poate creste mai mult decat normal si copilul poate deveni deshidratat.
Ce poate cauza o eruptie cutanata?
Atunci cand este cald sau umed afara, copilul tau transpira pentru a se racori. Daca el transpira atat de mult incat porii pielii se infunda si transpiratia nu mai poate iesi, se dezvolta eruptia cutanata (alergia) din cauza caldurii. Bebelusii si copiii mai mici sunt, de obicei, mai predispusi sa dezvolte o eruptie cutanata din cauza caldurii, deoarece glandele lor sudoripare nu sunt indeajuns de dezvoltate.
Imbracamintea grea sau mulata poate sa opreasca transpiratia, contribuind la iritare. Un copil poate dezvolta o eruptie cutanata din cauza caldurii de la orice il face sa se incalzeasca tare, cum ar fi o temperatura ridica sau efortul fizic intr-un mediu cald.
Este aceasta eruptie dureroasa pentru copilul meu?
Nu, de obicei nu este dureroasa, dar poate provoca mancarimi enervante iar senzatia intensa de intepaturi il poate stresa pe bebelus. Unele umflaturi pot fi sensibile la atingere.
Cum ar trebui sa tratez eruptia cutanata de la cadura?
Majoritatea eruptiilor vor trece de la sine in cateva zile dar, in acest timp, sunt cateva lucruri pe care le poti face sa ameliorezi din disconfortul copilului:
- Evita mediile calde si umede. Du-te intr-o camera aerisita sau intr-un loc umbrit si daca bebelusul tau depune efort fizic, incurajeaza-l sa nu mai faca acest lucru pentru a reduce cantitatea de transpiratie. Incearca sa folosesti un ventilator daca esti afara si esti intr-o tara cu temperaturi inalte. Daca temperatura este ridicata si noaptea, pune un ventilator aproape de patul copilului.
- Sa ii dai hainele jos sau sa il imbraci cu haine din bumbac. Evita tesuturile sintetice, cum ar fi poliesterul sau nailonul, care pastreaza caldura si opteaza catre fibrele naturale, in schimb. Acolo unde este posibil slabeste sau scoate-i imbracamintea si ofera-i, pe cat poti, cat mai mult timp fara scutec.
- Sa ii pastrezi pielea cat mai rece. Racoreste-i zonele afectate folosind lucruri reci sau ofera-i o baie sau un dus caldut. Decat sa folosesti un prosop, lasa aerul sa ii racoreasca pielea pe cat de mult posibil, chiar si putin timp petrecut nud il poate ajuta cu eruptia cutanata.
- Foloseste lotiune calmanta. Poti aplica din belsug (dar nu aproape de ochii lui) in special daca bebelusul este irascibil si plange atunci cand ii atingi pielea.
- Foloseste crema de hidrocortizon (1/2%) cu prescriptia doctorului sau farmacistului daca eruptia este foarte severa.
Evita unguentele sau alte lotiuni deoarece ele pot face rau copilului prin mentinerea umiditatii in piele.
Vorbeste cu doctorul tau daca bebelusul tau are o temperatura mare. Doctorul poate recomanda ca bebelusul sa primeasca paracetamol pentru a ii ameliora durerea si de a ii scade temperatura. (Sa nu dai niciodata aspirina copilului deoarece, in cazuri foarte rare, poate cauza o conditie ce pune in pericol viata, si anume sindromul Reye.)
Sa fii atent la copilul tau in acest timp: odata ce temperatura scade, ii poate fi frig si va avea nevoie sa fie incalzit iar.
Cum pot preveni o eruptie cutanata de la caldura?
Sa iti imbraci copilul cu imbracaminte larga, usoara si de bumbac, pentru a il mentine racoros, mai ales intr-un mediu foarte cald.
Daca nu esti sigura ca el s-a supraincalzit, atinge-i pielea. Pielea fierbinte si umeda este un semn ca temperatura corpului este mare. Intr-o zi calda, sa iti tii copilul in casa sau sa cauti un loc racoros, umbrit. Sa fii sigura ca bebelusul tau bea destule lichide pentru a nu ramane deshidratat.
Ar trebui sa duc copilul la doctor daca el dezvolta o eruptie cutanata din cauza caldurii?
Sa te duci la doctorul tau, daca:
- el are o temperatura ridicata (peste 39 de grade Celsius) care nu raspunde la medicamente
- eruptia nu dispare dupa 3 sau 4 zile
- eruptia pare sa se inrautateasca
/article>