Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42
Infectiile in sarcina

Streptococul de grupa B in timpul sarcinii

image Cuprins

Ce este streptococul de grupa B?

Streptococul de grupa B, stiut ca si strep de grupa B, este una dintre diferitele bacterii care traiesc in interiorul corpului nostru. Aproximativ o treime dintre noi au streptococul de grupa B in instestine, fara ca noi sa stim acest lucru.

Aproximativ un sfert dintr femei au streptococul de grupa B in vagin
. Daca faci parte dintre aceste femei, nu vei sti ca el se afla acolo, deoarece aceasta conditie nu are simptome evidente.

Streptococul de grupa B poate fi transmis de la tine la copil in timpul travaliului. Dar acest lucru nu cauzeaza, de obicei, probleme, si majoritatea femeilor care au aceasta bacterie nasc copii sanatosi. Din fericire, doar in cazuri foarte rare, streptococul de grupa B poate sa faca rau copilului si, chiar mai rar de atat, sa il omoare.

Desi este neobisnuit, streptococul de grupa B este cea mai comuna cauza de infectie severa asupra noilor nascuti, in special in prima saptamana din viata lor. Aproximativ 340 de bebelusi dezvolta aceasta infectie in fiecare an.

Cum voi sti ca am aceasta bacterie?

Daca porti aceasta bacterie, nu vei sti neaparat, deoarece de obicei nu exista simptome. Vei putea descoperi ca ai streptococul de grupa B din greseala, atunci cand ti se va face un test al vaginului, pentru a verifica altceva. Exista un test valabil pentru detectarea streptococului de grupa B, dar nu este efectuat ca o rutina in timpul sarcinii, deoarece testul nu este fiabil.

Seturile de teste pentru detectarea streptococului de grupa B pot fi cumparate in particular, dar expertii nu le recomanda nici pe acestea. Aceasta bacterie poate disparea si apoi sa apara iar, deci un test pozitiv la inceputul sarcinii nu inseamna ca vei mai avea bacteria in timpul nasterii copilului. Si un test negativ nu inseamna ca nu vei avea streptococul de grupa B intr-un stagiu mai avansat al sarcinii.

Ce trebuie sa stiu despre streptococul de grupa B?

Majoritatea copiilor expusi streptococului de grupa B, inainte sau in timpul sarcinii, sunt sanatosi si nu sufera de vreun simptom.

Totusi, aproximativ 1 din 2000 de bebelusi dezvolta o infectie a streptococului de grupa B, in scurt timp dupa ce au fost nascuti. Din pacate, aproximativ 1 din 10 dintre acesti bebelusi mor. Este un eveniment foarte rar ca un bebelus sa nu supravietuiasca unei infectii a acestei bacterii.

Nu se stie cu exactitate de ce unii copii dezvolta o infectie, in timp ce altii nu. Ceea ce este clar este ca majoritatea infectiilor de streptococ de grupa B pot fi prevenite.

Daca te afli intr-un grup de risc mare, poti lua antibiotice prin procedeul de picurare, intr-o vena a bratului. Acest tratament va incepe fie de la inceputul travaliului sau din momentul in care se „rupe apa”, depinzand de care apare prima data, pana cand copilul va fi nascut.

Cezariana nu este recomandata ca fiind o metoda de a preveni infectiile streptococului de grupa B la bebelusi. Aceasta se intampla deoarece cezariana nu elimina riscul ca streptococul de grupa B sa fie transmis copilului tau.

Streptococul de grupa B mai poate cauza o infectie la nivelul uterului sau a tractului urinar.

Risca bebelusul meu sa dezvolte o infectie a streptococului de grupa B?

Exista un numar de factori ce pot ajuta prevenirea dezvoltarii unei infectii a streptococului de grupa B la copii.

Acesti factori sunt:

 • daca intri in travaliu prematur, inainte sa ajungi in cea de-a 37-a saptamana de sarcina
 • daca ti se „rupe apa” inainte cu 18 ore ca bebelusul sa se nasca
 • daca ai o febra mai mare de 38 de grade Celsius, in timpul travaliului
 • daca ai nascut, in trecut, un copil care a fost infectat cu streptococul de grupa B
 • daca porti aceasta bacterie in vagin si/ sau in rect, in timpul sarcinii tale
 • daca streptococul de grupa B a fost gasit in urina ta, in timpul sarcinii tale

Cum ar trebui menajate travaliul si sarcina mea, pentru a evita streptococul de grupa B?

Daca nu te incadrezi in grupurile de risc de mai sus, este foarte putin probabil ca bebelusul tau sa dezvolte o infectie a streptococului de grupa B.

Daca te afli intr-un grup de mare risc, doctorul tau iti va administra antibiotice prin procedeul de picurare intr-o vena a bratului, pentru a reduce riscul ca bebelusul tau sa dezvolte o infectie a streptococului de grupa B. Antibioticele sunt administrate la inceputul travaliului sau atunci cand se „rupe apa”, pana cand se va naste copilul.

Daca iti sunt administrate antibiotice, ele vor trebui luate cu cel putin 2 ore inainte ca bebelusul sa se nasca si o data la 4 ore, in timpul travaliului.

Sunt anumite riscuri si dezavantaje asociate cu administrarea de antibiotice in timpul travaliului, atat pentru tine cat si pentru copilul tau. Doctorul va discuta cu tine cazul tau particular pentru a vedea ce tratament este optiunea cea mai buna.

Doar un numar mic de femei care au streptococul de grupa B in timpul sarcinii, transmit bacteria copilului lor. Este posibil ca doctorul sa iti recomande antibiotice, in timpul travaliului, daca:

 • ai streptococul de grupa B in urina
 • ai nascut, in trecut, un copil cu aceasta bacterie
 • ai febra in timpul travaliului
 • ai 2 sau mai multi dintre factorii de risc de mai sus
Daca ai planuita o cezariana, nu ti se va administra antibiotice decat intravenos (prin vena) daca se „va rupe” apa sau daca travaliul a inceput deja.

Daca bebelusul tau are un risc marit de a dezvolta o infectie a streptococului B odata ce s-a nascut, el ar trebui sa fie examinat de un pediatru imediat.

Mai multi factori stau la baza deciziei de a iti administra antibiotice, atat tie cat si copilului tau:
 • Daca tu si copilul tau sunteti complet sanatosi si ai suferit un tratament complet de antibiotice in timpul travaliului, copilul tau nu va avea nevoie de antibiotice
 • Daca amandoi sunteti sanatosi, dar nu ai luat antibiotice in timpul travaliului, este posibil ca bebelusul tau sa aiba nevoie de antibiotice, pentru a fi in afara oricarui pericol.
 • Daca tu sau copilul tau aratati semne ale unei infectii de streptococ de grupa B, copilul tau ar trebui sa inceapa tratamentul de antibiotice imediat.
Doctorii inca cerceteaza cea mai buna metoda de a trata noii nascuti care risca o infectie a streptococului de grupa B. Acesta este motivul pentru care poti primi sau nu un tratament de antibiotice. Depinde, totusi, si de politica spitalului si de circumstantele tale particulare.

Care sunt riscurile asociate cu administrarea de antibiotice, atat pentru mine cat si pentru copilul meu?

Tu si copilul tau puteti fi tratati cu penicilina, fara sa simtiti vreun simptom. Totusi, tu poti trece prin experienta unor efecte secundare datorita tratamentului de antibiotice. Acestea pot fi: eruptii cutanate, diaree si stari de greata. Acestea sunt efecte secundare minore, desi penicilina poate afecta echilibrul de bacterii din stomacul copilului tau.

Daca esti alergica la penicilina, poti suferi o reactie alergica severa (anafilaxie), care, in unele cazuri foarte rare, aproximativ 1 din 100.000, poate fi fatala. Daca este stiut ca esti alergica la penicilina, iti va fi oferit un alt antibiotic, si anume clindamicina.

Aceste efecte secundare fac ca doctorii sa fie precauti asupra administrarii antibioticelor, daca aceasta nu este o necesitate, in particular pentru nou nascuti. Unii doctori prefera sa amane cu 12 ore, dupa nastere, administrarea de antibiotice, in cazul in care nu ai nevoie.

Care sunt semnele infectiei de streptococ de grupa B la copilul meu?

Simptomele unei infectii de streptococ de grupa B la bebelusi apar, de obicei, in primele 7 zile de la nastere, 90% dintre ele aparand in primele 24 de ore.

Simptomele unei infectii de streptococ de grupa B vor fi recunoscute atunci cand bebelusul se va naste sau in curand dupa aceasta. Semnele tipice unei infectii de streptococ de grupa B la bebelusi includ:

 • grohait
 • alimentare slaba
 • letargie
 • irascibilitate
 • tensiune arteriala slaba
 • temperatura anormal de mare sau scazuta
 • ritm cardiac sau rata de respiratie anormal de mare sau mica
Infectiile streptococului de grupa B se mai pot dezvolta atunci cand copilul are 7 zile sau mai mult, desi acest lucru nu este comun.

Streptococul de grupa B mai poate cauza meningita bacteriana, desi infectiile cu debut tardiv tind sa fie mai putin severe decat cele cu debut precoce. Majoritatea copiilor raspund bine la tratament, desi meningita poate cauza anumite probleme pe termen lung.

Infectiile streptococului de grupa B la bebelusi sunt rare dupa ce acestia au implinit varsta de 1 luna si sunt, practic, nemaiauzite dupa ce bebelusii depasesc varsta de 3 luni.

De ce nu exista un program national de testare a streptococului de grupa B?

Exista dovezi contradictorii si opinii diferite asupra eficientei unui program national de testare a streptococului de grupa B.

Multi dintre experti cred ca un asemenea program ar face mai mult rau decat bine. Daca antibioticele sunt folosite prea mult, bacteria poate deveni rezistenta la antibiotice, in viitor. Si interventiile asupra sarcinii atunci cand acestea nu sunt necesare, pot face mai mult rau decat bine.

Totusi, organizatia de caritate Group B Strep Support continua campania de a introduce un program national pentru testarea de streptococ de grupa B.

Am streptococul de grupa B. Ce se va intampla de acum?

Daca ai fost afectata de aceasta bacterie intr-o sarcina anterioare sau daca o ai in sarcina curenta, vorbeste cu moasa sau cu obstetricianul tau. Poti discuta cu ei un plan de nastere, care poate include anumiti pasi pentru a proteja copilul tau de aceasta infectie.

Daca ai streptococul de grupa B in sarcina curenta, iti va fi recomandata o nastere in spital, pentru a fi posibila o eventuala administrare de antibiotice.

Sarcina ta va fi, apoi, menajata in asa fel incat copilul tau sa fie cat mai protejat posibil.

Copilul tau nu risca sa intre in contact cu bacteria in timpul alaptarii, deci nu trebuie sa iti schimbi planuri in acest sens.