Concentreaza-te pe unul sau doua comportamente provocatoare, in acelasi timp
Schimbarea tuturor comportamentelor negative in acelasi timp nu este posibila si incercarea ei poate duce la crearea unui stres insuportabil, atat pentru tine cat si pentru copilul tau, esecul fiind inevitabil. In schimb, alege 1 sau 2 comportamente dificile pe care ai vrea sa le imbunatatesti si concentreaza-te pe ele. Exemplele ar putea fi intreruperea conversatie, lipsa capacitatii de a sta asezat, uitatul pusului jucariilor deoparte sau certurile in privinta orei de culcare. Indiferent de comportamentul pe care il alegi sa il modifice, intelege ca schimbarea comportamentului trebuie sa fi graduala pentru a avea succes in timp. Creeaza un sistem de recompense nonmonetare si consecinte corecte si imediate, cum a fost descris mai sus. Ii poti oferi copilului o recompensa sau un privilegiu mai mare (de exemplu, sa mearga la culcare cu jumatate de ora mai tarziu in weekend) atunci cand comportamentul a fost eliminat sau redus semnificativ (cum ar fi o saptamana completa in care acesta si-a pus jucariile la locul lor). Tine minte ca trebuie sa ii oferi laude si pentru succesele mici.
Gaseste domenii in care copilul tau exceleaza
Nimanui nu ii place sa fie supus unor critici sau plangeri constante asupra comportamentului lui. Deoarece fiecare dintre noi simte nevoia de a fi bun la ceva, criticile constante asupra copilului pot duce la cresterea involuntara a comportamentului negativ din cauza ca doar prin acest aspect i se acorda atentia necesara.
Ajuta-ti copilul sa gaseasca un domeniu care sa il intereseze, in care sa aiba succes. Acesta poate fi in sport, un instrument muzical, un subiect academic, o forma de arta sau alt hobby. Chiar si un punct forte mai putin definit precum vorbitul in public, abilitatile de dezbatere constructiva sau doar prin simpla intelegere cu parintii sau colegii poate promova succesul copilului si, prin urmare, sa il faca demn de lauda. Obtinerea succesului sau un interes puternic asupra unui hobby poate imbunatati semnificativ increderea de sine a copilului, precum si starea lui de bine. Multi dintre parinti au spus ca artele martiale care combina miscarea fizica cu disciplina mentala ii pot ajuta pe copiii care sufera de ADHD. Cu toate acestea, nu exista „cea mai buna” activitate pentru copiii cu ADHD. Lasa interesele si entuziasmul lor sa fie ghidul tau.
Promoveaza un stil de viata sanatos
Un stil de viata sanatos iti va ajuta copilul si intreaga familie, atat prin pastrarea sanatatii fizice cat si a celei emotionale. Pastreaza un plan nutritional si evita sa ii dai copilului tau mancare fast-food. In timp ce alimentele zaharoase nu sunt o cauza pentru ADHD, unii dintre parinti cred ca multe dintre aceste produse inrautatesc simptomele unui copil care sufera de ADHD. Uneori, copiii mai mari care sufera de ADHD sunt atat de distrasi si dezorganizati incat trec peste o masa sau mananca neregulat. Apetitul scazut poate fi un efect secundar ale unor medicamente pentru ADHD. Trebuie sa fii sigur ca fiul sau fiica ta mananca regulat, in timp ce ii oferi mese mici si dese, la cateva ore, deoarece acestea pot fi cele mai eficace in randul copiilor cu ADHD. In timp ce ii permiti copilului tau sa se bucure de copilarie prin oferirea, ocazionala, a unei gustari dulci, este important sa il inveti sa ia decizii bune in privinta alimentelor.
Exercitiile fizice pot ajuta copiii sa „arda” excesul de energie, promoveaza o buna stare fizica si un obicei sanatos de somn. Incurajeaza-ti copilul sa participe la activitati sportive organizate dupa scoala. Acestea pot furniza atat exercitii fizice regulate cat si beneficiile unui program previzibil si constant. Cum a fost mentionat mai sus, multi dintre copiii care sufera de ADHD se descurca foarte bine la artele martiale sau la clasele de yoga care le accentueaza controlul mental si fizic asupra corpului lor. In general, este important sa alegi un sport care i se potriveste calitatilor copilului tau. Este recomandat, totusi, sa alegi un sport care implica o activitate fizica mai mare fata de sporturile care implica mai multa stagnare, cum ar fi baseball-ul sau softball-ul.
Somnul este un alt factor important in a asigura un stil de viata sanatos pentru copilul si familia ta. Daca fiul sau fiica ta nu se odihneste bine, el sau ea va avea dificultati mai mari in a fi concentrat asupra unui lucru. Copiii care au ADHD si sunt hiperactivi si au un nivel de activitate ridicat pot adormi greu. Ca o parte a programului previzibil si regulat, este important ca fiul sau fiica ta sa aiba un program de somn. Poti folosi o lista de verificare sau un cronometru daca vrei sa iti ajuti copilul sa faca tranzitia la ora de culcare. Eliminarea cofeinei din dieta copilului tau precum si asigurarea unui ritual calm pe timpul noptii (cum ar fi sa ii citesti o poveste) iti poate ajuta copilul sa adoarma la sfarsitul unei zile active. Pentru copiii mai mari sau adolescenti, inchiderea calculatorului si telefoanelor sau a altor dispozitive electronice este recomandata pentru a preveni ca unele distractii sa intervina asupra somnului.
Arata-ti dragostea neconditionata
Fii sigur ca fiul sau fiica ta stie ca este iubit neconditionat si ca ii oferi suport, necontand de comportamentul lui sau ei. Retragerea dragostei si a afectiunii poate avea efecte negative asupra copilului tau. Este bine sa iti lasi copilul sa stie ca esti nervos sau frustrat din cauza comportamentului lui, dar tine minte sa ii zici „te iubesc” in fiecare zi si fii sigur ca fiul sau fiica ta este acceptat sau acceptata ca membru al familiei.
Ai grija de tine
In cele din urma, nu uita sa ai grija de tine. Faptul ca ai grija de un copil cu ADHD poate aduce bucurie din realizarea unor scopuri dar si o varietate de emotii suparatoare precum jena, furie, anxietate, griji si frustare. De fapt, poti simti toate aceste emotii intr-o singura zi. Incearca sa mentii un simt al perspectivei si sa intelegi ca fiul sau fiica ta are acest comportament datorita unei tulburari si ca nu poate fi tot timpul in control.
Celebrarea scopurilor mici si pasilor pozitivi in progresul si dezvoltarea copilului tau ii va imbunatati atat starea cat si increderea de sine. Este important sa nu pierzi din vedere individul special si unic care este copilul tau si incearca sa gasesti lucruri care va fac placere amandurora sa le faceti.
Daca ai nevoie de o pauza, nu ar trebui sa te simti vinovat. Paternitatea poate fi o meserie stresanta, dar este bine sa accepti ajutor din partea familiei si a prietenilor. Poti lua o pauza, sa faci ceea ce iti place, sau sa iti petreci timp de unul singur pentru a iti reincarca „bateriile”. Nu vei fi un parinte eficace sau un model de urmat daca nu ai destula energie pentru a te devota acestui proces.
Profita de toate resursele care sunt la dispozitia ta. Daca nu stii unde sa te uiti, vorbeste cu profesoara copilului tau, consilierul scolar, reprezentantul sistemului scolar si/ sau cu un doctor. Sistemele scolare pot varia asupra suportului pe care sunt in stare sa il ofere parintilor cu un astfel de copil si studentilor cu ADHD dar, in majoritatea cazurilor, parintii si educatorii ar trebui sa lucreze ca o echipa pentru a putea acoperi toate nevoile copilului. In timp ce profesionistii medicali si de invatamant cu care lucrezi pentru copil au competente specifice, trebuie sa stii si sa fii increzator in expertiza ta unica in cunoasterea copilului tau. Prin urmare, esti sustinatorul cel mai bun al copilului tau.
Un terapeut sau un grup de suport va poate ajuta, atat pe tine cat si pe copilul tau. Multe dintre cadrele de sanatate pot oferi competente sociale si anumite cursuri pentru copii. Cursurile sunt orientate spre distractie in timp ce invata cum sa isi menajeze conditia. Cadrele de sanatate mai pot fi o resursa importanta si pot avea informatii asupra grupurilor de suport parental si a resurselor comunitare.
Un copil care sufera de tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD) poate fi o provocare pentru un parinte sau un ingrijitor. Sunt anumiti pasi si anumite rutine pentru parintii si ingrijitorii copiilor care sufera de ADHD care pot ajuta in ghidarea familiei catre o viata productiva si sanatoasa.