Ofera instructiuni clare
Evita instructiuni vagi sau pe o perioada nedeterminata, cum ar fi „curata mizeria ta” sau „joaca-te frumos” care nu transmite corect sarcinile specifice pe care le doresti a fi facute. In schimb, foloseste un limbaj clar si instructiuni specifice, cum ar fi „te rog sa pui toate hainele murdare in cos”, „te rog pune-ti toate jucariile inapoi in raft” sau „hai sa iti lasam si prietenul sa se joace cu jucaria ta”. Vorbeste cu el folosind o voce clara si calma si fii sigura ca stabilesti contact vizual calm atunci cand ii dai instructiuni deoarece, in acest mod, el va fi mai concentrat asupra mesajului pe care l-ai spus. Poate fi folositor ca fiul sau fiica ta sa iti repete ce ai spus. Facand instructiuni, in pasi simpli, pentru sarcini mai mari poate fi, de asemenea, folositor.
Disciplina, recompense si pedepse
Copiii care au ADHD raspund foarte bine unui sistem de recompense si pedepse bine definit si previzibil, pentru a ii menaja comportamentul si disciplina. Ofera-i o recompensa pentru comportamentul pozitiv, ca o lauda sau daruirea unui obiect care nu costa prea mult, cum ar fi un moment special alaturi de un parinti sau participarea la o iesire sau o activitate speciala. Concentreaza-te pe lauda sau pe recompensare decat sa-i oferi alimente, jucarii sau cadouri scumpe ca premiu. Pentru a evita plictiseala si a ii mari motivarea, schimba natura recompensei periodic.
Intotdeauna este mai bine sa ii oferi mai multe recompense si laude pozitive decat comentarii negative sau consecinte. Pentru majoritatea parintilor, numarul comentariilor negative facute asupra copiilor lor este mult mai mare fata de cele pozitive si acest lucru este adevarat in randul copiilor cu ADHD care sunt, deseori, expusi criticilor si plangerilor asupra comportamentului lor. Tine minte ca trebuie sa ii faci complimente bune, atunci cand este cazul. De exemplu, zambeste si spune: „Imi place modul in care lucrezi la tema ta” sau „Faci o treaba buna curatand aceasta masa.” Intreaba-ti copilul ce a facut bine in timpul unei activitati si ajuta-l sa vina cu o idee daca el sau ea nu poate. Chiar daca aceste tipuri de comportamente pozitive sunt de asteptat sau sunt normale la alti copii, laudarea si incurajarea copiilor care sufera de ADHD, atunci cand ei expun un comportament pozitiv, va mari, de asemenea, frecventa comportamentelor pozitive.
De asemeni, consecintele pentru comportamentul negativ ar trebui sa fie echitabile, corecte, consecvente, previzibile si puse rapid in aplicare si completate. Evenimentele importante, precum sarbatorile sau ziua de nastere a copilului, nu ar trebui niciodata retrase complet sau necelebrate datorita unui comportament negativ. Chiar si copilul cu cel mai agresiv comportament trebuie sa stie ca ziua lui este un eveniment fericit pentru el si pentru parintii lui. Daca fiul sau fiica ta deschide cadourile impulsiv sau a distrus ceva inainte de o petrecere, refuzul de a ii canta copilului „La Multi Ani” ar fi foarte neproductiv. Consecintele ar trebui explicate in avans si ar trebui sa fie puse in aplicare imediat dupa comportamentul negativ. Consecintele amanate (cum ar fi neparticiparea la un eveniment sau la o iesire in saptamana urmatoare) nu sunt la fel de eficace precum consecintele imediate. Consecintele pot include o amanare, eliminare sau restrictie asupra unor anumite privilegii. Este foarte important ca fiecare comportament negativ sa aiba o consecinta imediata. Este normal sa te simti nervos atunci cand copilului tau se comporta gresit intentionat, dar incearca sa eviti tendinta de a impune consecinte extreme pentru incalcari minore. Consecintele mici, repetate, rezonabile si consistente au cel mai bun efect pe termen lung.
Foloseste pauza sau amanarea de la o activitate intr-un mod eficace
In special la copiii mai mici, aceste pauze pot fi consecinte foarte eficace pentru comportamente negative, mai ales daca scopul activitatii era inlaturarea de la un mediu stresant si hiperactiv. O pauza este, de asemeni, o consecinta imediata care poate fi mult mai eficace decat o consecinta amanata. Desigur, pauza nu ar trebui sa aiba loc intr-un loc infricosator sau periculos pentru copilul tau. Daca are loc in public, incearca sa stai cateva minute intr-un colt linistit sau in masina ta (cu un adult prezent). Multi dintre experti recomanda ca pauzele sa fie in minute proportionale cu varsta copilului (de exemplu, o pauza de 5 minute pentru un copil care are varsta de 5 ani). Daca dureaza mai mult de atat poate fi greu pentru copil sa duca la capat pedeapsa, conducandu-l la sfidarea consecintei. Acest lucru va duce, la randul sau, cel mai probabil, la un cerc vicios de frustrare intre parinte si copil si deci, prin urmare, la cresterea conflictelor. Daca fiul sau fiica ta este in stare, dupa pauza, poate fi folositoare o discutie asupra modelului adecvat de comportament pentru situatia respectiva, intrebandu-l si explicandu-i copilului despre cum ar fi fost normal ca situatia sa fi fost tratata.
Ignora dar, totusi, cu o limita
In unele situatii, ignorarea unui comportament nedorit poate fi o tehnica eficace de modificare a comportamentului pentru copiii care au ADHD. Evident, comportamentul care este riscant sau daunator pentru copil sau pentru altii nu poate fi ignorat, dar comportamentul precum cicalirea si cearta poate, uneori, sa fie amanata pana cand copilul se calmeaza. Multi dintre copiii cu ADHD tanjesc dupa atentia altora, chiar daca este sub forma de atentie negativa precum tipatul, critica sau cearta. Refuzand sa ii oferi atentie copilului care se comporta neadecvat poate fi o metoda eficace daca este facuta in mod consecvent. Atunci cand copiii ajung sa fie foarte galagiosi din cauza ca sunt ignorati, o metoda este de a le raspunde intr-un mod calm si linistit ca atunci cand ei se vor calma conversatia se poate relua. Pentru unii copii, este nevoie ca parintele sa iasa din camera si sa ii lase singuri, acolo, atat timp cat el este in siguranta, pentru a il ajuta sa se calmeze. Atunci cand comportamentul se opreste, raspunsul oferit copilului trebuie sa fie intr-un mod non-agresiv, calm dar ferm..
Dezvoltarea unor sarcini de organizare
Copiii care au ADHD sufera de competente executive de functionare slabe, ceea ce inseamna ca ei, pe langa alte dificultati, au o problema asupra organizarii bunurilor si sarcinilor. Unii dintre parinti (in cooperare cu profesorii) considera ca acele caiete cu liante colorate pot fi de folos copiilor cu ADHD pentru fiecare subiect al scolii, precum si pentru a isi nota temele pentru fiecare zi de scoala. Altii considera ca achizionarea unui alt set de caiete, pentru acasa, ajuta copiii care uita frecvent sa aduca acasa materialele corespunzatoare. Ajuta-ti copilul sa dezvolte un sistem organizatoric pentru camera si bunurile lui si sa il mentina.
Faptul ca vei ramane in contact cu profesorul copilului tau poate, de asemeni, sa fie un mod important de a mentine o comunicare consistenta asupra temelor si testelor. Multi dintre parinti cred ca solicitarea unui suport aditional din partea scolii copilului, in forma de servicii informale, poate fi foarte valoros in ajutarea educationala a copilului lor. Multi dintre copii beneficiaza de suport educational intensiv in forma unui program numit „Individualized Educational Program”.
Desigur, si casa ta ar trebui sa fie bine organizata. Modelarea unei competente de organizare eficace in fata copilului tau il poate ajuta sa realizeze importanta si beneficiile acesteia.
Eliminarea distractiilor
In timp ce aceasta suna destul de clar, multe dintre mediile de acasa sunt pur si simplu haotice si pline de distractii pentru un copil care sufera de ADHD. Fii sigur ca fiul sau fiica ta are destula linistite si destul spatiu pentru a isi completa temele si alte sarcini. Un mediu propice pentru realizarea temelor trebuie sa fie fara distractii externe, cum ar fi televizorul sau jocurile video, acest fapt fiind esential pentru finalizarea cu succes a sarcinilor.
Stabileste obiective mici si realizabile
Gandeste-te la schimbarea comportamentului mai putin pozitiv al copilului tau ca la pregatirea pentru un maraton. Asa cum nimeni nu va crede ca tu sau oricare alta persoana poate sa alerge minim 26 de kilometri fara nici un fel de pregatire fizica, este nedrept si irealist sa te aspteti ca fiul sau fiica ta sa schimbe 15, 10 sau chiar 5 comportamente imediat. Nu te astepta la schimbari dramatice peste noapte. Daca scopul tau este ca fiul sau fiica ta sa stea jos cuminte, in timpul unei mese la un restaurant sau al unei mese in familie, imparte procesul in scopuri mici si realizabile, cum ar fi sa nu intrerupa o conversatie pentru 5 minute, sa ramana pe scaun timp de 10 minute, etc. Fii sigur ca ii oferi destule laude si recompense atunci cand aceste scopuri sunt indeplinite.