Sfaturi pentru parintii care au un copil cu ADHD
Cuprins
Ce este ADHD?
ADHD, sau tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie, este o conditie comportamentala caracterizata prin neatentie sau dificultate in pastrarea atentiei asupra unui subiect, caracter impulsiv si/ sau hiperactivitate. Este estimat ca aproximativ 5% dintre copiii din Statele Unite ale Americii sufera de ADHD, in conformitate cu criteriile stabilite de diagnostic.
Care sunt simptomele tulburarii de hiperactivitate cu deficit de atentie?
Simptomele copiilor cu ADHD pot include urmatoarele:
- au o dificultate in a pastra sau a sustine atentia unei sarcini acasa, la scoala si/ sau in comunitate
- fac greseli de neatentie, nu respecta sarcinile sau instructiunile
- sunt usor de distras
- par ca nu asculta
- se plictisesc usor
- uit si/ sau pierd lucruri
- au o dificultate in a organiza sarcini, activitati sau bunuri
- sunt nervosi, au o dificultate in a ramane asezati
- vorbesc excesiv
- fug sau se urca pe anumite lucruri in mod excesiv, atunci cand este nepotrivit sa faca acest lucru
- prezinta dificultate in asteptarea randului intr-un joc sau intr-o activitate
- intrerup sau deranjeaza pe altii
- prezinta evitare sau neplacere in a face anumite lucruri care cer un efort mai mare pentru un timp indelungat
Multi dintre copiii cu ADHD vor avea simptome care persista chiar si la o varsta adulta. Tratamentele eficace pentru ADHD includ atat medicamentatie cat si terapii de comportament.
Nu este deloc surprinzator ca un copil cu ADHD poate ridica provocari speciale asupra parintilor.
Ce ar trebui sa fac daca sunt ingrijorata ca fiul sau fiica mea ar putea sa aiba ADHD?
Multe dintre simptomele ADHD-ului sunt, de asemeni, simptome care apar in timpul unei copilarii si dezvoltari normale, deci aparitia unui simptom nu inseamna neaparat ca fiul sau fiica ta are ADHD. In mod special, simptomele de ADHD sunt foarte comune la sugari si la copiii prescolari, deci poate fi foarte greu sa diferentiezi comportamentul de ADHD fata de o dezvoltare normala la copiii mici. Din acest motiv, diagnosticarea ADHD-ului este mai greu de facut asupra copiilor prescolari fata de cei de varsta scolara.
Este, de asemeni, important de stiut ca, pentru ca un institut de ingrijire medicala profesionala sa diagnosticheze o persoana cu ADHD, simptomele trebuie sa fi fost prezente timp de cel putin 6 luni in mai multe contexturi diferite (de exemplu acasa, la scoala si/ sau in comunitate), de obicei incepand de dinaintea varstei de 7 ani, iar simptomele trebuie sa fie inconsecvente cu nivelul dezvoltarii copilului si indeajuns de severe incat sa interfereze cu functionalitatea sociala sau academica.
Daca esti ingrijorata asupra comportamentului copilului tau, este normal sa vorbesti despre acest lucru cu un doctor. El iti poate spune daca o evaluare suplimentara este necesara si daca simptomele comportamentale ale copilului tau sugereaza o tulburare de hiperactivitate cu deficit de atentie. In cazul in care o evaluare formala este indicata, atunci aceasta va implica experti din mai multe domenii pentru a efectua o evaluare medicala, de dezvoltare, educationala si psihosociala.
Care sunt unele tratamente comportamentale si strategii parentale pentru parintii care au copii ce sufera de ADHD?
Gandeste pozitiv
In timp, ADHD-ul poate prezenta provocari unice si descurajatoare, insa capacitatea de a avea incredere in punctele forte ale copilului tau il poate ajuta sa devina cea mai buna persoana care poate sa fie. Multe persoane faimoase, realizate, unele chiar geniale, din trecut si prezent, au ADHD. Ceea ce iti poate schimba perceptia asupra acestei tulburari in una pozitiva este filmul Percy Jackson and the Olympians: The Lightning Thief. In acest film, Percy tinde sa se vada dezavantajat deoarece are ADHD si are un handicap de invatare. Cu toate acestea, datorita acelor conditii pe care el le are, este capabil sa observe multe lucruri deodata si sa inteleag care sunt lucrurile importante intr-o varietate de aventuri.
Un alt beneficiu al gandirii pozitive asupra copilului tau care are ADHD este natura molipsitoare a gandirii pozitive. Este mult mai usor pentru profesorul copilului, antrenorul, colegii si, in fapt, pentru el, sa accepte si sa valorifice punctele forte atunci cand parintii comunica despre ele si le evidentiaza. Provocarea pentru parintii care au un copil cu ADHD este reprezentata de capacitatea de a folosi talentele unice ale lui si de a le aborda, pentru a obtine potentialul lui maxim.
Defineste programele si rutinele
Clar definite, programele si rutinele sunt esentiale pentru un copil (cat si pentru adolescenti si adulti) cu ADHD. Avand un tipar bine stabilit, care nu este totusi lipsit de flexibilitate (ca acela de pregatire dimineata, pentru somn, precum si gestionarea temelor si activitatilor de dupa scoala) oferiti un simt de consistenta si permite copilului sa stie la ce sa se astepte. Este, de asemeni, mai usor pentru copil sa tina minte si sa urmareasca reguli si rutine, cand acestea nu variaza foarte des. Poate fi de ajutor copiilor mai mari sa aiba multe ceasuri pentru a le folosi ca repere pentru menajarea timpului. Unii parinti cred ca folosirea cronometrelor (pentru teme, pentru a termina jocul, etc) ajuta copiii mici.
Pentru a face ca procesul sa fie mai agreabil sau mai usor de tinut minte, diagramele si listele de verificare pot fi folosite pentru a enumera pasii sau sarcinile necesare pentru fiecare moment al zilei. De exemplu, „lista de verificare de dimineata” poate include sarcini precum: facerea patului, spalatul pe dinti si ajutarea la pregatirea mesei de pranz pentru la scoala. Pune lista de verificare intr-un loc vizibil si permite-i copilului sa bifeze sarcinile pe masura ce ele sunt terminate, daca el sau ea doreste acest lucru.
Stabileste reguli si asteptari clare
Ca si cu programele clar definite si realizabile, regulile si asteptarile definite clar sunt, de asemeni, esentiale copiilor care sufera de ADHD. Atat la scoala cat si acasa, copiii care au ADHD au nevoie de un set de reguli definite consistent si clar. Poate fi de ajutor crearea unei liste cu reguli pentru acasa si punerea ei intr-un loc vizibil pentru copil. Este foarte importanta respectarea lor si, de asemenea, oferirea unei recompense si a unei pedepse (vezi mai jos) atunci cand aceste reguli sunt incalcate.
Partea a doua >>