Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42
Hidratarea cu apa la bebelusi

Are nevoie copilul tau de apa in timpul lunilor calde de vara?

image

Copiii trebuie sa consume apa oricand?

Este sugerat, deseori, ca bebelusii care sunt crescuti cu lapte praf au nevoie sa consume si apa atunci cand le permite varsta si atunci cand temperaturile sunt ridicate. Conform doctorului Sears, „Daca alaptezi, atunci copilul tau nu are nevoie de apa, desi copiii hraniti cu lapte praf au nevoie, deseori, de apa. Laptele matern contine indeajuns de multa apa pentru copil, chiar si in climatele calde si uscate. Laptele praf contine mai multe saruri si minerale spre deosebire de laptele matern, deci, prin urmare, este necesara apa pentru a putea ajuta rinichii sa elimine excesul de sare. De asemeni, datorita metabolismului mai putin eficient, copiii crescuti cu lapte praf pierd mai multa apa.”

In timp ce laptele matern este format in proportie de 88% din apa, laptele praf are o concentratie mai mica si multi pediatri recomanda ca bebelusilor care sunt hraniti cu lapte praf sa le fie oferit un surplus de apa de la varsta de 6 luni sau cand li se introduc alimente solide. A lasa bebelusii sa consume apa este doar o recomandare si deseori chiar nu este necesara. Recomandarea nu este destinata ca fiind o necesitate.

Daca te decizi sa ii oferi bebelusului tau apa, trebuie sa ai grija asupra cantitatii. Bebelusii nu ar trebui sa bea mai mult de 60-120 ml de apa pe zi sau cantitatea pe care ti-a recomandat-o medicul pediatru. Nu vrei ca apa sa inlocuiasca consumul de lapte matern sau lapte praf. Profita de aceasta oportunitate de a ii oferi apa bebelusului tau cu un biberon. Acest lucru va conduce spre indeplinirea a 2 lucruri:

  1. Un bebelus alaptat nu va face confuzie intre biberon si mamelon
  2. Apa este lichidul perfect de folosit atunci cand utilizezi pentru prima data un biberon. Adauga niste cuburi de gheata pentru a face paharul sa arate mai interesant.
Trebuie folosita o atentie extrema atunci cand le este oferit bebelusilor apa. Sugarii care consuma prea multa apa pot dezvolta sindromul intoxicarii cu apa. Pentru copiii care au varsta de maxim 1 an – si in special in primele 9 luni din viata – consumul excesiv de apa poate fi o practica periculoasa.

De fapt, conform pediatrilor, prea multa apa dilueaza nivelul de sodiu din corpul unui copil si poate duce la crize, coma, leziuni ale creierului si chiar moarte.

Laptele matern si laptele praf contin toate lichidele sanatoase de care are nevoie un bebelus. Daca o mama crede ca bebelusul ei are nevoie de apa, cantitatea ar trebui sa fie limitata la 60-90 ml pentru fiecare consum si ar trebui sa ii fie oferita copilului dupa ce i-a fost satisfacuta foamea acestuia cu laptele matern sau cu laptele praf.

Pentru acei parinti care au copii cu varsta de maxim 12 luni si i-au pus sa ia lectii de inot, trebuie o atentie marita asupra cantitatii de apa pe care copiii o inhaleaza accidental. Intoxicatia cu apa poate sa apara si atunci cand copilul inhaleaza prea multa apa in timpul inotului.