Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42
Macrosomia (copil mare)

Macrosomia (copil mare)

image Cuprins

Cat de mare este un „copil cu o greutate mare”?

Media greutatii noilor nascuti este de aproximativ 3.4 kg (3400 de grame). Bebelusii care cantaresc mai mult de 4.5 kg (4500 de grame) la nastere sunt considerati mai mari decat media normala, sau macrosomici.

Conforum unui studiu facut in UK, in 2009, aproximativ 1,7% dintre copiii erau macrosomici.

Cum pot sti daca o sa am un copil mare?

Este dificil sa descoperi daca bebelusul tau este intr-adevar macrosomic in timp ce se afla in pantecul mamei. Doar greutatea pe care o are la nastere poate confirma acest lucru.

Moasa sau medicul generalist pot sa presupuna ca o sa astepti un copil mare in functie de marimea burtii tale. Un test cu ultrasunete poate oferi informatii legate de cat de mare va fi copilul tau. Oricum, tine cont de faptul ca aceste informatii nu sunt neaparat corecte. Poate fi o diferenta de aproximativ 10% intre greutatea bebelusului prezisa de ultrasunete si greutatea pe care o are la nastere.

Daca testul cu ultrasunete indica faptul ca bebelusul este mare in greutate, doctorul va dori sa monitorizeze nivelul de zahar din sange. Acest lucru se va petrece doar pentru a vedea daca nu suferi de diabet zaharat in timpul sarcinii.

Care sunt cauzele pentru care bebelusul sa fie mare in greutate?

Cei mai influenti factori sunt:

  • factorii de natura genetica, astfel incat, daca tu ai avut o greutate mare la nastere, atunci este posibil ca si bebelusul tau sa treaca prin aceeasi etapa
  • un nivel necontrolat de zahar in sange care duce la diabet zaharat in timpul sarcinii sau in cazul unui diabet zaharat deja preexistent.
De asemenea, este probabil sa ai un copil mare in greutate:
  • daca ai un indice mare de greutate la inceputul sarcinii
  • daca ai luat mult in greutate in timpul sarcinii
  • depasesti cu doua saptmani termenul limita de nastere
  • ai luat mult in greutate intre sarcini
Si sexul bebelusului poate fi un factor, astfel incat, de obicei, baietii sunt mai mari in greutate decat fetele. In cazul in care ai mai avut copii mari in greutate in sarcinile anterioare, atunci este probabil sa se intample din nou acest lucru.

In orice caz, daca unul sau mai multi dintre acesti factori se potrivesc si in cazul tau, tot ai mai multe sanse de a naste un copil cu greutate normala decat sa nasti unul cu probleme de greutate.

Majoritatea nou nascutilor care cantaresc mai mult de 4.5 kg (4500 de grame) sunt nascuti de mame care au un risc mic de a naste copii mari in greutate. Moasa sau doctorul va considera ca prezinti un nivel scazut de risc in cazul in care nu esti diabetica, spre exemplu. In realitate, variatiile de greutate la nastere sunt inca un mister.

In ce fel va afecta nasterea un copil mare in greutate?

Nasterea unui copil mare poate fi dificila. Pot aparea unele complicatii la nastere precum ruperea de perineu, pierderi mari de sange, sau poate fi afectat osul coccisului.

De asemenea, exista sanse ca bebelusul sa sufere malformatii precum distocia umarului in timpul nasterii. Acest lucru se intampla in cazul in care umerii bebelusului raman blocati dupa ce i-a fost scos capul acestuia. Este o situatie destul de rara, dar care necesita interventia unui medic obstretician.

Oricum, daca acest lucru se petrece, vei putea in continuare sa nasti pe cale naturala. Pentru majoritatea femeilor schimbarea pozitiei la nastere va ajuta nasterea bebelusului fara sa fie nevoie de o operatie de epiziotomie sau alta interventie chirurgicala. Un studiu a scos in evidenta faptul ca 88% dintre femeile care au intrat in travaliu si asteptau copii cu greutate mare au reusit sa faca acest lucru printr-o nastere naturala.

Daca ai o greutate mare a sarcinii, atunci doctorul tau va considera ca este necesara inducerea fortata a travaliului. Daca acest lucru ti-a fost recomandat, afla de ce. Nu a fost demonstrat faptul ca ar exista un beneficiu pentru mame sau copii atunci cand a fost indus fortat travaliul la femeile insarcinate cu bebelusi supraponderali.

Exista o singura exceptie cand inducerea fortata a travaliului duce la anumite beneficii si anume atunci cand ai diabet zaharat. Inducerea precoce a travaliului reduce orice risc implicat in nasterea unui copil de o marime mai mare. Aceasta mai inseamna ca este putin probabil ca vei fi nevoita sa dai nastere prin cezariana.

Daca doctorul tau crede ca bebelusul tau este supraponderal si iti va recomanda o cezariana, intreaba-l care sunt riscurile acestui procedeu fata de o nastere vaginala.

Va fi afectata sanatatea copilului meu dupa ce acesta se va naste?

Majoritatea copiilor sunt sanatosi la nastere. Copilul va avea cateva probleme doar daca acesta a avut distocie de umar in timpul sarcinii. Distocia de umar poate duce la ruperea claviculei sau la deteriorarea nervilor din umar si brat.

Deteriorarea nervilor apare intre 4% si 16% dintre cazurile de distocie de umar. Este mult mai probabil sa se intample atunci cand bebelusul a avut nevoie de mai mult ajutor sa fie nascut. Totusi, aceasta se mai poate intampla datorita presiunii cauzate de contractiile puternice.

Chiar daca bebelusul tau a suferit niste leziuni ale nervilor este foarte probabil ca el sa isi revina complet cu ajutorul unui tratament. O clavicula rupta ar trebui, de asemeni, sa se vindece fara nici o problema.