Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42




Despre Spina Bifida

Spina bifida (ruptura de coloana)

image Cuprins

Ce inseamna spina bifida?

Este un defect congenital si inseamna pe scurt ca nu s-a inchis complet coloana vertebrala.

Spida bifida se petrece in cazul in care nu are loc o dezvoltare corecta a tubului neural al fatului in uterul mamei (pantec). Cele doua parti ale coloanei vertebrale nu reusesc sa se uneasca si lasa o zona deschisa, numita fistula. Maduva spinarii si nervii nu se formeza corespunzator.

Desi nu se cunoaste cauza exacta a acestui defect, se crede ca este influentat de factori genetici si de mediu. Statistic s-a determinat ca exista un risc crescut (in proportie de 3%) ca acest defect sa apara in cazul gravidelor care au mai nascut copii cu acest defect. De asemenea, acest defect este asociat cu o lipsa de acid folic chiar la inceputul sarcinii (in perioada de dezvoltaere embrionara, cand de multe ori gravida nici nu este constienta ca este insarcinata). De aceea este recomandat ca suplimentele de acid folic sa fie luate inainte de a ramane insarcinata. Alti factori care cresc riscul aparitiei acestui defect sunt : medicamentatia pentru diabet, obezitatea, o temperatura crescuta a corpului ca urmare a unei raceli sau ca urmare a unor bai fierbinti. Exista doua tipuri de spina bifida:

Spina bifida occulta (ascunsa)

Este forma cea mai usoara si cea mai des intalnita. In cazul in care apare spina bifida occulta, exista o mica fisura intre vertebrele maduvii spinarii. Majoritatea oamenilor cu aceasta afectiune nu au nici un simptom sau prezinta forme usoare si nu sunt constienti de ce afectiune sufera.

Spina bifida cystica

Semnele vizibile ale bolii spina bifida cystica sunt un mic sac sau un chist, care arata ca o basica mare, acoperita de un invelis subtire de piele. Exista doua forme de spina bifida cystica.

Mielomeningocelul

Mielomeningocelul (cateodata este notat ca meningomielocel) este forma cea mai frecventă si mai grava a bolii spina bifida cystica. Un chist sau un sac poate fi vazut, de obicei, pe spate, acesta fiind acoperit de piele. Acest sac contine tesuturi si nervi. Maduva spinarii este afectata si nu se dezvolta corespunzator.

Bebelusii cu aceasta forma de afectiune au, de obicei, nervii afectati sau prezinta cazuri de paralizii in unele situatii, in functie de locatia chistului. Este posibil sa nu mai poata sa mearga sau sa nu isi controleze vezica urinara.

Majoritatea copiilor care prezinta aceasta forma de afectiune au, de asemenea, si hidrocefalie. In aceasta situatie, se acumuleaza o cantitate anormala de lichid cefalorahidian, care este impiedicat sa circule prin vasele de sange din organism. Anumite parti ale creierului sunt afectate inainte de nastere, impiedicand lichidul sa circule corespunzator. Acest exces de fluid duce la cresterea presiunii intracraniene.

Meningocelul

Meningocelul sau chistul meningeal. Meningocelul este o forma mai rara si mai putin daunatoare decat mielomeningocelul. In acest caz, chistul (sacul) care contine membranele (numit meningocel din limba greaca meminx=membrana si kele=umflatura) se poate rupe foarte usor.

image

Cat de des este intalnita spina bifida?

Se estimeaza ca un procent de 5-10% din populatie ar putea suferi de spina bifida oculta fara ca ei sa fie constienti de aceasta. In jur de 1 din 1000 de copii se naste cu mielomeningocel, cea mai severa forma a acestei afectiuni.

Cand ar trebui sa aflu despre spina bifida?

Exista o serie de teste care se pot face in timpul sarcinii pentru a detecta acest defect. Exte vorba de anumite teste de sange (de exemplu triplu test sau alte teste care verifica nivelurile crescute de alpha-fetoprotein AFP intre saptamana 15 si 20 de sarcina) si de examenele cu ultrasunete (ecografii). Aceste teste nu pot spune cu exactitate daca exista acest defect, ci pot ridica anumite semne de intrebare. Un test invaziv mai concludent in aceasta privinta, care se face atunci cand exista suspiciuni la testele enumerate anterior, este Amniocenteza. Spina bifida este descoperita, de obicei, in timpul ecografiei din primul trimestru de sarcina, sau, mai adesea, in timpul ecografiei morfo-fetale care se realizeaza in cea de-a 20-a saptamana de sarcina.

Care este tratamentul pentru spina bifida?

Copiii care prezinta forme severe de spina bifida vor avea nevoie de interventii chirurgicale in primele doua zile de la nastere pentru a repara fistula. Exista cazuri in care doctorii nu apeleaza la operatii, ci lasa ca afectiunea sa se vindece de la sine.

Au fost situatii in care unii bebelusi au suferit interventii chirurgicale reusite in timp ce se aflau in uter (pantec). Acest tip de interventie este rar intalnit.

Copiii care sufera de hidrocefalie au nevoie de o interventie cu ajutorul unui tub gol care sa dreneze lichidul cefalo-rahidian din creier inspre abdomen.

Poti sa reduci riscul aparitiei de spina bifida in cazul bebelusului tau prin administrarea unui supliment care contine 400 micrograme (mcg) de acid folic. Ar trebui sa iei acest supliment imediat ce doresti sa ramai insarcinata si pana in cea de-a 3-a luna de sarcina. Femeile care iau astfel de suplimente cu acid folic prezinta sanse scazute sa nasca bebelusi cu spina bifida.

Surse:
Baby Centre
Kids Health
Spina Bifida Association

Puteti discutat cu alte viitoare mamici pe forumul 7 pitici despre:
Amniocenteza
Acidul folic