Mituri si realitati despre vedere
Cuprins
Exista numeroase povesti ale femeilor batrane legate de vedere. De la aspecte precum privitul la TV si mancatul morcovilor, iata cateva lucruri pe care trebuie sa le stiti privind realitatile si fictiunile despre vedere.
Mit: Privitul de aproape la Tv poate dauna ochilor
Realitate: Chiar daca parintii nostri au afirmat acest lucru inca de cand au inceput sa aiba televizoare in propriile case, nu exista nici un fapt concret care sa indice ca asezatul de aproape in fata televizorului dauneaza ochilor. Academia Americana de Oftalmologie spune ca cei mici pot sa se concentreze mai bine de aproape, comparativ cu adultii, fara ca acest aspect sa ii faca sa aiba ochii inrositi, asa ca deseori au obiceiul de a se aseza in fata televizorului sau sa tina foarte aproape de ochi, carti sau alte materiale de citit. Oricum, privitul de aproape la televizor poate fi un semn de miopie.
Mit: Daca iti incrucisezi ochii, vor ramane in aceasta stare
Realitate: Contrar povestilor batranilor, ochii nu vor ramane in aceeasi stare daca ii incrucisezi. Daca fiica sau fiul tau incruciseaza constant ochii, atunci programeaza un consult la medicul oftalomolog.
Mit: Daca parintii au o vedere slabita, atunci si copiii vor mosteni acest lucru
Realitate: Din pacate, acest lucru este uneori adevarat. Daca ai nevoie de ochelari de vedere sau daca ai mostenit o problema de ochi (precum cataracta), atunci este posibil ca si copiii tai sa mosteneasca aceasta trasatura. In acest caz, discuta cu medicul tau istoricul problemelor de vedere.
Mit: Consumul de morcovi poate imbunatati vederea
Realitate: Chiar daca este adevarat ca morcovii sunt bogati in vitamina A, esentiala pentru vedere, aceasta de gaseste, de altfel, si in alte alimente (sparangus, caise, nectarine si lapte, de exemplu). O dieta echilibrata poate sa aduca aportul de vitamina A, necesara pentru un vaz excelent, afirma AAO.
Mit: Folosirea calculatorului poate dauna ochilor
Realitate: Potrivit AAO, folosirea calculatorului nu dauneaza vederii. In orice caz, atunci cand calculatorul este folosit pentru o perioada indelungata de timp, ochii incep sa clipeasca mai mult decat in mod normal (asa cum se intampla in cazul cititului sau realizarii oricarui alt lucru ce implica folosirea acestora indeaproape). Acest lucru duce la uscarea ochilor, care cauzeaza un sentiment de ochi inrositi sau obositi. Asa ca incurajeaza-ti copiii sa faca pauze frecvente de la navigarea pe Internet sau de la jocurile video.
Mit: In cazul in care ambii parinti au ochii albastri, acestia nu pot aduce pe lume un copil cu ochii caprui
Realitate: Parintii cu ochii albastri pot sa aiba un copil cu ochii caprui, chiar daca este un caz foarte rar. De asemenea, parintii cu ochii caprui pot avea copii cu ochii albastri, chiar daca este un caz exceptional.
Mit: Doar baietii pot fi daltonisti
Realitate: Este estimat ca un procent de pana la 8% dintre baieti prezinta cateva semne de daltonism, in timp ce in cazul fetelor exista un procent de aproximativ 1%.
Mit: Ochiul are o marime completa la nastere
Realitate: Ochiul nu are o marime complete la nastere, ci se dezvolta pe masura ce copilul creste. Aceasta crestere explica partial schimbarile refractive (ochelarii de vedere) care se petrec in timpul copilariei.
Mit: Purtarea ochelarilor de vedere o perioada indelungata poate creea dependenta
Realitate: Problemele de vedere (miopia, hipermetropia sau astigmatismul) se schimba pe masura ce copilul creste in varsta. Exista mai multe motive, dar unul dintre factorii implicati in aceasta schimbare este cel de natura genetica, si continua in ciuda purtarii ochelarilor de vedere mai devreme sau mai tarziu, pentru o perioada scurta sau mai lunga de timp. Purtarea ochelarilor de vedere nu inrautateste situatia ochilor.