Spaimele din timpul noptii
Cuprins
Majoritatea parintilor si-au alinat copiii dupa un cosmar ocazional. Dar daca fiica sau fiul tau a experimentat spaima din timpul noptii (sau sperierea in timpul somnului), temerile acestuia au fost greu de consolat, indiferent de ceea ce ai incercat.
O spaima nocturna este o intrerupere a somnului care se aseamana cu un cosmar, dar cu o prezentare mult mai dramatica. Chiar daca spaimele nocturne pot fi alarmante pentru parintii care asista la acestea, ele nu sunt cauzate de ingrijorari sau de vreo problema medicala.
In timpul unei nopti obisnuite, somnul se desfasoara in anumite etape. Fiecare etapa este asociata cu o anumita activitate cerebrala si in timpul celei de miscare rapida a ochilor (REM) se petrec majoritatea viselor.
Spaimele nocturne se petrec, de obicei, in timpul somnului non-REM. Spre deosebire de cosmaruri (care se petrec in timpul somnului REM), o spaima nocturna nu este propriu zis un vis, ci mai degraba o reactie spontana de teama la tot ceea ce se petrece in timpul tranzitiei de la o etapa la alta.
Spaimele nocturne se petrec, de obicei, la 2 sau 3 ore dupa ce copilul adoarme, cand au loc tranzitiile somnului dintre etapa cea mai adanca a somnului non-REM si somnul cel mai clar REM, etapa cand au loc visele. De obicei, aceasta tranzitie este calma. Dar rar, copilul devine agitat si speriat - si aceasta reactie de frica este spaima nocturna.
In timpul unei sperieturi in somn, copilul se poate ridica brusc din pat si sa inceapa sa strige sau sa tipe, in semn de suferinta. Respiratia si bataile inimii pot fi rapide, este posibil sa transpire, sa se zbata si sa fie suparat sau speriat. Dupa cateva minute, sau uneori o perioada mai indelungata de timp, copilul se linisteste si se intoarce la somn.
Spre deosebire de cosmaruri, pe care copiii adesea si le amintesc, ei nu au nici o amintire despre spaima nocturna, a doua zi, intrucat erau intr-un somn profund atunci cand s-a petrecut - si nu au avut imagini vizuale de care sa isi aminteasca.
Ce cauzeaza spaimele nocturne?
Spaimele nocturne sunt cauzate de hiperexcitabilitatea sistemului nervos central in timpul noptii. Acest lucru se poate intampla deoarece sistemul nervos central (care regleaza activitatea creierului de somn-veghe) este inca in procesul de maturizare. Unii copii pot mosteni tendinta de stimulare cerebrala ridicata - aproximativ 80% dintre cazurile cu spaime nocturne au un membru al familiei care are aceeasi problema sau are somnambulism (un tip asemanator de turbulenta a somnului).
Spaimele nocturne au fost observate la copiii care sunt:
- epuizati sau bolnavi, stresati sau obositi
- iau un tratament nou
- dorm intr-un mediu nou sau departe de casa
Spaimele nocturne sunt destul de rare – se intalnesc la 6% dintre copii, in timp ce aproape fiecare copil va avea un cosmar ocazional. Aceste spaime se petrec intre varsta de 4 si 12 ani, insa au fost raportate si cazuri in care copiii erau mai mici de 18 luni. Se pare ca acestea se intalnesc indeosebi la baieti.
Un copil este posibil sa aiba un singur episod de acest gen sau chiar mai multe inainte ca acestea sa inceteze pe deplin. De cele mai multe ori, spaimele nocturne dispar de la sine pe masura ce sistemul nervos se maturizeaza.
Convietuirea cu spaimele nocturne
Sperieturile nocturne pot fi suparatoare pentru parinti, care se pot simti inutili, din cauza fatului ca nu pot face nimic pentru a linisti si a alina copilul. Cea mai buna metoda sa faci fata unei sperieturi nocturne este sa astepti pe margine, cu rabdare, si sa te asiguri ca fiul sau fiica ta nu se loveste in timp ce se zbate. Copiii, de obicei, se calmeaza si se intorc singuri la somn in cateva minute.
Este bine sa nu incerci sa trezesti copiii in timpul unei spaime nocturne. Incercarile, de obicei, nu functioneaza si cei care se trezesc sunt de regula dezorientati si confuzi, si va fi nevoie de mai mult timp ca sa se linisteasca si sa se intoarca la somn.
Nu exista tratament pentru spaimele nocturne, insa poti sa le previi. Incearca sa :
- reduci nivelul de stres al copilului
- stabileste si mentine un program simplu si relaxant inainte de culcare
- asigura-te ca copilul tau se odihneste indeajuns
- evita cazul in care copilul ajunge sa fie extenuat fiindca a stat pana tarziu
Intelegerea spaimelor nocturne poate sa reduca din griji – si sa te ajute sa ai un somn linistit. Insa, daca aceste episoade s-au petrecut in mod repetat, vorbeste cu doctorul ca acesta sa vada daca este nevoie de o trimitere catre medicul specialist.