Bruxismul (scrasnirea dintilor)
Cuprins
Atunci cand iti privesti copilul in timpul somnului, iti doresti sa auzi sunetele unui somn placut: o respiratie usoara si ocazional si sa vezi o clipire a acestuia. Dar unii parinti au parte de cele mai stridente sunete cauzate de scrasnirea dintilor, afectiune numita bruxism, des intalnita la copii.
Despre bruxism
Bruxismul este un termen medical care presupune scrasnirea dintilor si inclestarea maxilarului. Bruxismul apare, de obicei, in timpul unui somn profund sau intr-o perioada de stres. Doi sau trei copii din zece isi vor scrasni dintii, afirma expertii, dar majoritatea dintre acestia se vindeca de aceasta afectiune.
Cauzele bruxismului
Chiar daca s-au realizat studii legate de acest subiect, nimeni nu stie de ce apare bruxismul. In majoritatea cazurilor, copiii scrasnesc din cauza alinierii anormale a dintilor. Alti copii fac acest lucru ca un raspuns la durere, ca de exemplu in cazul durerilor de urechi sau ale dintilor. Copiii pot sa scrasneasca din dinti ca o modalitate de a calma durerea, la fel ca in cazul cand se maseaza pentru o durere musculara. Multi copii se vindeca de aceste cauze ale scrasnirii dintilor.
Stresul – adesea stare de tensiune sau suparare – este o alta cauza. De exemplu, un copil se poate ingrijora din cauza unui examen la scoala sau in cazul unei schimbari in rutina zilnica (aparitia unor frati sau a unui nou professor) . Cearta cu parintii sau fratii poate cauza un stres care sa ii faca sa isi scrasneasca dintii sau sa isi inclesteze maxilarul.
Unii copii hiperactivi au adesea bruxism. Si uneori, copiii cu alte probleme medicale (precum paralizia cerebrala) sau care iau anumite medicamente, pot sa aiba bruxism.
Efectele bruxismului
Multe cazuri de bruxism sunt nedetectate si nu au efecte adverse, in timp ce altele pot cauza dureri de cap sau de urechi. De obicei, acest lucru este suparator pentru ceilalti membri ai familiei datorita sunetului cauzat de scrasnire.
In unele circumstante, scrasnirile si inclestarile din timpul noptii pot sa toceasca smaltul dintilor, sa toceasca dintii, sa creasca sensibilitarea la temperatura a dintilor si sa cauzeze grave dureri faciale si probleme ale maxilarului, precum tulburari ale articulatiei temporo-mandibulare. Cei mai multi copii care scrasnesc nu prezinta tulburari ale articulatiei temporo-mandibulare, decat daca bruxismul este cronic.
Diagnosticarea bruxismului
Multi dintre copiii care scrasnesc din dinti nu sunt constienti de acest lucru, si, adesea, parintii si fratii acestora sunt cei care descopra problema.
Cateva semne la care sa fii atent:
- zgomote de scrasnire in timpul somnului
- acuzatii de durere musculara sau faciala dimineata
- durere la mestecare
Daca ai impresia ca fiul sau fiica ta isi scrasneste dintii, mergi la dentist, care ii va examina dentitia pentru a verifica daca acesta nu si-a tocit smaltul sau daca nu si-a rupt sau tocit vreun dinte. Acesta va da dintele copilului cu un spray sau apa pentru a observa o eventuala sensibilitate.
Daca se observa anumite afectiuni, medicul dentist va intreba copilul cateva aspecte, precum:
- Ce simti inainte de culcare?
- Esti ingrijorat de ceva acasa sau la scoala?
- Esti suparat pe cineva?
- Ce faci inainte de culcare?
Examinarea va ajuta dentistul sa considere daca scrasnitul dintilor este cauzat de un factor genetic (precum nealinierea dintilor) sau de un factor psihologic (stresul) si va intocmi un plan de tratament.
Majoritatea copiilor se vindeca de bruxism, insa o combinatie intre observatia parintilor si vizite la medicul dentist poate ajuta ca problema sa fie sub supraveghere inainte de intamplarea acestui eveniment.
In cazurile in care scrasnitul dintilor si inclestarea maxilarului cauzeaza dureri muscular faciale si daune dintilor, medicul dentist va prescrie o supraveghere speciala pe timp de noapte. Se va aplica o matrita pe dintele copilului, aceasta fiind similara cu gutierele purtate de jucatorii de fotbal. Chiar daca acomodarea cu o gutiera dureaza, rezultatele pozitive se vor observa repede.
Ajutarea copiilor in caz de bruxism
Chiar daca motivele pentru aparitia bruxismului sunt de natura psihologica sau fizica, copiii pot sa isi controleze bruxismul relaxandu-se inainte de culcare - spre exemplu, facand o baie calduta sau un dus, ascultand muzica relaxanta timp de cateva minute sau citind o carte.
In cazul bruxismului cauzat de stress, intreaba copilul ce il supara si gaseste o modalitate de a il ajuta. De exemplu, in cazul unui copil care se ingrijoreaza atunci cand se afla departe de casa in prima sa tabara scolara, acesta trebuie sa fie asigurat de mama sau de tatal sau ca ei sunt in apropiere si ca nimic rau nu se va petrece.
Daca problema este mai complicata, ca in cazul mutarii intr-un alt oras, discuta despre ingrijorarile acestuia si incearca sa atenuezi orice temere. Daca, totusi, este ingrijorat, discuta cu medicul tau.
In unele cazuri, evidentierea bazei stresului nu este suficienta pentru a opri bruxismul. Atunci cand copilul tau are probleme legate de somn sau se comporta altfel decat in mod normal, stomatologul sau doctorul tau iti pot recomanda investigatii suplimentare. In acest fel se poate determina cauza stresului si se poate prescrie un tratament adecvat.
Cat dureaza bruxismul?
Bruxismul din timpul copilariei poate disparea pana in perioada adolescentei. Majoritatea copiilor inceteaza sa mai scrasneasca dupa ce pierd dintii de lapte. Cu toate astea, cativa copii continua sa prezinte aceasta problema si in perioada adolescentei. Si daca bruxismul este cauzat de stress, acest lucru va continua pana cand cauzele acestuia sunt descoperite.
Prevenirea bruxismului
Intrucat bruxismul este o reactie naturala a cresterii si a dezvoltarii, multe cazuri nu pot fi prevenite. Bruxismul cauzat de stresul indus, poate fi evitat, totusi, printr-o comunicare frecventa cu acestia despre trairile lor, si ajutandu-i sa faca fata stresului. Du copilul la o consultatie de rutina pentru a descoperi daca sufera de bruxism si pentru a il trata daca este cazul.