Cosmarurile
Cuprins
Nu este inca limpede la ce varsta incep copiii sa viseze, dar pana si cei care invata sa mearga pot sa vorbeasca de vise – placute sau infricosatoare. In timp ce aproape fiecare copil are ocazional un vis infricosator sau deranjant, cosmarurile par sa atinga momentul culminant in timpul perioadei prescolare, atunci cand teama de intuneric este generala. Dar, de asemeni, si copiii mai mari (chiar si adultii) au ocazional cosmaruri.
Cosmarurile nu sunt previzibile, insa parintii pot sa creeze premizele unui somn linistit. In acest fel, cand cosmarurile se strecoara, o reasigurare si o stare de confort din partea ta pot sa readuca starea de liniste a copilului tau.
Ajutarea copiilor sa izbandeasca aceasta temere generala a copilariei ii echipeaza pe acestia sa invinga orice alt lucru terifiant care poate sa se iveasca pe parcursul vietii lor.
Cand se petrec cosmarurile?
Cosmarurile – precum majoritatea viselor – se petrec in acea etapa de somn cand creierul este inca activ si sorteaza experientele si informatiile noi pentru invatare si pentru memorie. Imaginile vii pe care creierul le proceseaza pot parea reale ca si emotiile care le pot provoca.
Aceasta parte a somnului este cunoscuta ca etapa miscarii rapide a ochilor (REM) intrucat ochii se misca rapid sub pleoapele inchise. Cosmarurile se petrec in timpul celei de a doua jumatati a somnului nocturn, atunci cand intervalele REM sunt mai lungi.
Atunci cand copilul se trezeste dintr-un cosmar, imaginile acestuia sunt inca proaspate si pot parea reale. Asa ca este normal ca acestia sa se simta speriati si suparati si sa isi cheme parintii sa ii calmeze.
Pana aproape de perioada prescolara, copiii incep sa inteleaga ca un cosmar este doar un vis – si ceea se intampla nu este real si ca nu ii poate rani. Faptul ca stiu acest lucru, nu ii opreste pe acestia sa se simta speriati. Chiar si copiii mai mari se simt inspaimantati cand se trezesc dintr-un cosmar si pot avea nevoie de reasigurarea ta si starea de confort.
Ce cauzeaza cosmarurile?
Nimeni nu stie exact ce cauzeaza aparitia cosmarurilor. Visele – si cosmarurile – par a fi modalitatea prin care copiii proceseaza gandurile si trairile legate de situatiile pe care le intampina si care razbat printre griji si preocupari.
Majoritatea cosmarurilor se petrec fara un motiv anume. Alteori se petrec atunci cand un copil trece printr-o perioada stresanta sau o schimbare. Evenimente sau situatii care pot parea tulburatoare – precum mutarea, frecventarea unei noi scoli, nasterea unui frate sau tensiuni in familie – pot sa se reflecte in visele tulburatoare.
Uneori, cosmarurile se petrec ca o reactie a copilului la trauma – precum un dezastru natural, un accident sau o ranire. Pentru unii copii, in special pentru cei cu imaginatie bogata, citirea unor carti de groaza sau vizionarea unor filme de groaza la TV sau emisiuni de televiziune, exact inainte de culcare, poate sa le inspire cosmaruri.
Temele cosmarurilor tind sa reflecte daca acesta trece printr-o perioada grea sau cu evenimente care il afecteaza, daca se lupta cu sentimente de agresiune, independenta sau teama de separare. Distributia personajelor poate include monstri, persoane rai, animale, creaturi imaginare sau persoane familiare, locuri si evenimente, combinate in moduri neobisnuite.
Copiii mici pot avea cosmaruri in care sunt inghititi, pierduti, urmariti sau pedepsiti. Uneori, un cosmar contine clipe si bucati ce pot fi recunoscute in intamplarile din ziua anterioara, dar care primesc o intorsatura de groaza. Un copil nu isi poate aminti fiecare detaliu, dar poate revoca anumite imagini, caractere sau situatii, si parti de groaza.
Incurajarea viselor placute
Parintii nu pot preveni cosmarurile, insa pot sa ajute copiii sa aiba un somn linistit – si acest lucru ii incurajeaza sa aiba vise placute.
Pentru a iti ajuta copilul sa se relaxeze atunci cand este vremea de somn, in siguranta si confort, asigura-te ca acesta:
- are o perioada de somn si de trezire regulata
- are o rutina de somn care sa il ajute sa se linisteasca si sa se simta in siguranta pe masura ce adoarme. Aceasta poate include o baie, o alintare din partea ta, citit sau relatarea unor evenimente placute ale zilei petrecute
- are un pat comod, un loc linistit unde sa se odihneasca. O jucarie preferata, o jucarie de plus, o lampa sau un obiect care sa il adoarma pot fi de ajutor.
- nu se uita la filme de groaza, emisiuni de televiziune sau nu i se spun povesti de groaza inainte de somn – in special daca a mai avut cosmaruri inainte
- stie ca visele nu sunt reale, sunt doar vise si nu il pot rani.
Dupa un cosmar
Iata cum iti poti ajuta copilul sa isi revina dupa un cosmar:
Reasigura copilul ca esti in preajma lui. Prezenta ta calma ajuta copilul sa se simta in siguranta si protejat imediat ce se trezeste si se simte speriat. Stiind ca ii esti aproape poate ajuta intarirea simtului securitatii.
Explica-i ce s-a intamplat
Explica–i copilului tau ca a fost un cosmar si ca acum s-a sfarsit. Poti sa spui, de exemplu, “Ai avut un vis urat, dar acum te-ai trezit si esti bine”. Reasigura–ti copilul ca lucrurile terifiante din cosmar nu s-au petrecut in lumea reala.
Ofera-i confort
Arata ca intelegi ca acesta se simte speriat si ca este in regula. Reaminteste copilului tau ca toti oamenii viseaza si ca, uneori, visele sunt terifiante, suparatoare, si pot parea foarte reale, asa ca este normal sa fie speriat de ele.
Apeleaza la aptitudinile tale
Cu prescolarii si copiii aflati la varsta scolara, care au imaginatii bogate, puterile magice ale dragostei si protectiei tale pot face minuni. Poti sa faci ca presupusii monstri sa dispara cu o doza de spray pentru monstri. Mergi si verifica toaleta si sub pat, reasigurandu-ti copilul ca totul este in ordine.
Modalitati de iluminare
O lampa sau o lumina pe hol ii poate ajuta pe copii sa se simta in siguranta intr-o camera intunecata pe masura ce se pregatesc de somn. O lampa de pat poate fi un bun vanator de cosmaruri.
Ajuta-ti copilul sa se intoarca la somn
Oferindu-i ceva confortabil, il poti face sa isi schimbe starea de spirit. Incearca una dintre acestea in perioada de tranzitie la intoarcerea la somn: un animal de plus preferat, o patura, o perna, o lampa, o jucarie pentru a adormi sau o muzica linistitoare. Sau discuta cateva vise placute pe care copilul tau ar vrea sa le aiba. Si, poate, pecetluieste-l oferindu-i un sarut pe care sa il pastreze – in palma sau pe mana – pe masura ce te furisezi din camera.
Fii un bun ascultator. Nu este nevoie sa vorbesti foarte mult despre cosmaruri in primele ore ale zilei – totusi, ajuta-ti copilul sa fie calm, in siguranta si protejat si gata sa se intoarca la somn. Dimineata, copilul tau va vrea sa iti spuna totul despre visul terifiant de asta-noapte. Vorbind despre – fie desenand visul sau scriind despre el – in lumina zilei, multe dintre imaginile terifiante isi pierd din putere. Copilul tau este posibil sa se gandeasca la un nou (mult mai placut) final al visului terifiant.
Pentru majoritatea copiilor, cosmarurile se petrec acum si atunci, si nu sunt un motiv sa te ingrijorezi, ci este nevoie doar de reasigurarea si de confortul tau. Vorbeste cu medicul daca visele urate il impiedica pe copil sa se odihneasca indeajuns sau daca apar impreuna cu unele tulburari de comportament sau emotionale.
Discuta pe forum cu alte mamnici despre cosmarurile copiiilor